Barski pjevač (eng. Honkytonk Man) film je iz 1982. godine koji je režirao, producirao i u kojem glavnu ulogu glumi Clint Eastwood. To je jedan od Eastwoodovih manje poznatih uradaka, film ceste čija se radnja odvija u doba Velike depresije.

Honkytonk Man
Žanrdrama
film ceste
RežijaClint Eastwood
ProducentClint Eastwood
Scenario(prema vlastitom romanu):
Clancy Carlile
UlogeClint Eastwood
Kyle Eastwood
John McIntire
Alexa Kenin
Barry Corbin
Joe Regalbuto
Marty Robbins
MuzikaSteve Dorff
FotografijaBruce Surtees
MontažaFerris Webster
Michael Kelly
Joel Cox
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere1982.
Trajanje122 minute
Zemlja SAD
Jezikengleski
Honkytonk Man na Internet Movie Database

Glavni je lik country i blues pjevač Red Stovall, koji sa svojim nećakom Whitom putuje u Nashville, kako bi nastupio na audiciji za najslušaniji radijski program "Grand Ole Opry".

Radnja uredi

Za vrijeme Velike depresije, glazbenik Red Stovall (Clint Eastwood) dolazi u posjet na farmu svoje sestre u Oklahomi. Red je alkoholičar koji boluje od tuberkuloze i koji je sklon naglom mijenjanju raspoloženja uzrokovanom bolešću i alkoholom. Njegov nećak Whit (glumi ga Clintov sin Kyle Eastwood) očaran je ujakom i moli roditelje da ga puste na put s njim u Nashville, jer "ne želi biti berač pamuka cijeli život".[1] Oni, nevoljko, pristaju, dijelom zbog toga što im je pješčana oluja uništila urod i prisiljeni su seliti se u Kaliforniju, a dijelom i kako bi dječak pazio na nepouzdanog i bolesnog Reda. S Redom i Whitom u Tennessee kreće i Whitov djed (John McIntire, karakterni glumac poznat iz brojnih westerna[2]).

Na putovanju Red gotovo stalno uvlači sebe i dječaka u nevolje. Prvo završi u zatvoru zbog krađe kokošiju, a Whit ga oslobodi vezavši jedan kraj konopca za zatvorske rešetke, a drugi za branik automobila. Nešto kasnije, Red se odluči okupati u toru gdje ga dočeka pobješnjeli bik, a Whit ga opet spasi odvukavši pažnju bika.

Red traži čovjeka po imenu Arnspringer (Barry Corbin), varalicu i kockara, koji mu je ostao dužan novce. U potrazi naiđu na javnu kuću, gdje Whit gubi nevinost. Nakon što se Arnspringer i Red neuspješno pokušaju dogovoriti oko isplate, Red opljačka Arnspringera i njegove kockarske partnere, a krišom im se u bijegu pridruži Arnspringerova sluškinja Marlene (Alexa Kenin), koja kao i Red sanja o glazbenom uspjehu u Nashvilleu.

Kad družina napokon stigne u Nashville, Redova tuberkuloza dosegla je takav stadij da mu audicija neslavno propadne. Ipak, glazbeni agent Henry Axle (Joe Regalbuto) ponudi mu snimanje albuma, što Red vidi kao - doslovno - posljednju priliku. Izmučen bolešću, Red ipak uspije snimiti album, a u posljednjoj pjesmi pomogne mu gitarist Smoky (country legenda Marty Robbins, koji je umro tjedan dana prije premijere filma).

Marlene i Whit pokušavaju pomoći Redu koliko mogu, ali on ipak umire. Ironično, nakon njegove smrti pjesma "Honkytonk Man" postaje hit na radiju.

Produkcija uredi

Scenarij za film napisao je, prema vlastitom romanu, američki pisac Clancy Carlile. Film se snimao u kalifornijskom okrugu Solano te pored grada Stocktona.[1]

Većinu je pjesama u filmu skladao Steve Dorff, a Clint Eastwood ih sam izvodi. Ovu temu propalog glazbenika, koja ga je očito fascinirala, Eastwood je još detaljnije obradio šest godina poslije, u filmu Bird.

Kritički prijam uredi

Na stranici Rotten Tomatoes čak je 93% kritičara ocijenilo film pozitivnom ocjenom.[3] Filmski kritičar Rob Gonsalves napisao je o Barskom pjevaču: "Ovaj mali film je jedno od neprimjećenih blaga 1980-ih i sigurno među najboljim filmovima te godine".[4] Eric Henderson iz Slant Magazinea se također izrazio pozitivno o filmu: "Iako je film očito umotan u nostalgičnu sentimentalnost, Eastwood ne dopušta Barskom pjevaču otklizavanje u preosjetljiv teritorij".[5] Richard Schickel, kritičar časopisa "Time", ističe da je "film posveta ne samo običnim ljudima u vrijeme Velike depresije, već i country-and-western glazbi, prije nego su je iskvarili urbani kauboji".[6]

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi