Škola vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts je imaginarna škola čarobnjaštva iz knjige "Harry Potter". Hogwarts je jedina veća škola magije u Velikoj Britaniji, koja čarobnjacima nudi da postanu potpuno obučeni u korištenju magije. Njezin status nije u detalje opisan u romanima o Harry Potteru, ali zna se da je to zapravo internat koji prima djecu od 11 do 18 godina. Ispiti se pišu na kraju svake godine, a oni na kraju pete i sedme godine najviše utječu na život učenika.

Škola iz serijala Harry Potter
Škola vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts
Moto: Draco dormiens nunquam titillandus (Ne škakljaj zmaja dok spava)
LokacijaŠkotska,Ujedinjeno Kraljevstvo
Osnovanaoko 1000.
Ravnatelj(ica)Albus Dumbledore(do HP6)
Minerva McGonagall(HP7?)

Još se nekoliko magijskih škola spominje u romanima o Harry Potteru; Beauxbatons, koji je smješten u Francuskoj i Durmstrang, koji se vjerojatno nalazi u sjevernoj ili istočnoj Evropi. Ime još jedne škole, Instituta za vještice u Salemu, upućuje na to da se nalazi u sjevernoj Americi. Ipak je važno naglasiti da se o toj organizaciji samo nagađa kao o mogućoj školi, zato što je samo spomenuta na Svjetskom prvenstvu u metloboju u Harry Potteru i Plamenom Peharu. J. K. Rowling je ipak potvrdila da je to škola magije. Plameni Pehar spominje i još jednu, neimenovanu školu u Brazilu. Magiju je moguće učiti i dopisnim tečajevima, metodom koju koristi barem jedan zaposlenik Hogwartsa.

Na čelu škole je ravnatelj (ili ravnateljica), kojoj pomaže zamjenik (ili zamjenica) ravnatelja. Ravnatelj odgovara školskom odboru kojeg čini 12 guvernera.

Lokacija i zemljište uredi

Škola Hogwarts se nalazi u starom i historijskom dvorcu na sedam spratova na brdovitom mjestu u Škotskoj.

Dvorac se proteže na velikom zemljištu, koje uključuje jezero, veliku šumu zvanu Zabranjena Šuma, koja je puna opasnih zvijeri (vukodlaci, jednorozi, kentauri), skupinu staklenika, groblje (na kojem se nalazi bijela grobnica jednog od najslavnijih ravnatelja), nekoliko manjih zgrada (npr. lovočuvareva kućica) i metlobojski teren. Dvorac je okružen planinama i neunosiv je, tj. ne može se ucrtati na karte.

Najbliže naselje je selo Hogsmeade, u kojem učenici iz Hogwartsa vole provoditi vikende i u kojem se nalazi najbliža željeznička pruga. Hogsmeade je jedino preostalo potpuno čarobnjačko selo u Velikoj Britaniji i posebno je poznato trgovini sa slatkišima Medičarnici, nekoliko trgovina psinama i pubovima. Do željezničke postaje u Hogsmeadeu dolazi se Hogwarts Expressom, koji vozi iz Londona (King's Cross). Na karti koju je za filmsku ekipu nacrtala J. K. Rowling, postaja je jugoistočno od škole, a selo Hogsmeade je sjeverozapadno. U krugu škole se nije moguće aparatirati, iako se do škole može doći raznim prometnim sredstvima: metlama, aparatiranjem u blizini škole i zatim pješačenjem, letiprahom ili putoključevima. U vlasništvu škole su kočije s upregnutim testralima koje voze učenike od stanice do dvorca. Sve te metode putovanja zahtijevaju i prolazak kroz mrežu zaštitnih čarolija i čarobnih barijera. Učenici prve godine, nakon dolaska na postaju, tradicionalno prelaze jezero u čamcima, dok ostali učenici do škole dolaze kočijama. One prolaze kroz ogromne vratnice i zatim se vijugavim prilazom uspinju do glavnog ulaza u dvorac, usput prolazeći kraj jezera. Nakon što učenici uđu u uže područje škole, vratnice se zaključavaju i ponovno se aktiviraju sve mjere zaštite.

Škola je začarana tako da joj se ne približavaju bezjaci (nemagični ljudi), kojima Hogwarts izgleda kao stara ruševina. Sve elektroničke naprave prestaju raditi u krugu škole, zato što u zraku jednostavno ima previše magije.

Osoblje i program uredi

Hogwarts ima velik broj učitelja, i svaki od njih se usavršio u svojem predmetu. Ostalo školsko osoblje uključuje školsku bolničarku, lovočuvara, knjižničarku i domara (pazikuću). Otprilike stotinu kućnih vilenjaka radi u kuhinji i na raznim poslovima održavanja dvorca.

Učenike u školi poučavaju predmetima vezinama uz magiju. Osim predmeta Astronomije, ni jedan drugi predmet se ne predaje u bezjačkim školama.

Sedam osnovnih predmeta (Čarobni napici, Historija magije, Preobrazba, Čarolije, Astronomija, Travarstvo i Odbrana od mračnih sila) uče se barem prvih pet godina. Kad učenici dođu na treću godinu, mogu izabrati još neke predmete (Proricanje sudbine, Skrb za magična stvorenja, Stare Rune, Bezjačke studije i Aritmancija) ali zadržavaju i osnovne predmete. Znanje iz svih predmeta procjenjuje se na kraju pete godine (ČAS-ovi). Harry Potter i Ron Weasley su polagali svaki po devet ČAS-ova. Od učenika se očekuje i dolazak na profesionalnu orijentaciju sa predatojnikom iz svog doma tokom pete godine, prije ČAS-ova, kako bi odlučili o daljim predavanjima i karijeri.

Ovisno o uspješnosti na ispitima učenici zatim izabiru predavanja koja će nastaviti slušati za OČI. (opake čarobnjačke ispite). Iako sada uče manje predmeta, temeljitije ih proučavaju i njihova su predavanja puno teža i zahtjevnija nego prije. Učenicima koji ne ostvare ocjenu potrebnu za prolaz (a najčešće je to najviša ocjena) nije dopušteno da nastave slušati taj predmet. Učenici koji dožive tu nesreću da padnu sve predmete idu na dalje konsultacije sa svojim razrednicima. OČI. se pišu iz predmete koje su učenici nastavili slušati i to na kraju sedme godine. Kriteriji za zapošljavanje kod većine čarobnjačkih poslova su predmet i ocjena, te broj položenih ČAS-ova i OČI.

Raspored časova u školi je bez zamjerki. Predavanja iz osnovnih predmeta su barem dva puta sedmično za učenike od prve do pete godine. Za izborne predmete od treće do pete godine izdvojen je barem po jedan čas sedmično za svaki izborni predmet. Učenici iz dva doma neke predmete pohađaju zajedno. Tako su na primjer Gryffindori na Travarstvu uvijek s Hufflepuffima, a na Čarobnim napicima sa Slytherinima.

Predavanja za OČI na šestoj i sedmoj godini, međutim, nisu podijeljena na više domova. Časovi obično traju sat i po. Ako svi časovi traju tako dugo onda profesori osnovnih predmeta podučavaju najmanje 36 časova sedmično. Profesori izbornih predmeta rade otprilike 24 časa sedmično. Ti rasporedi časova pokazuju da Hogwarts ima razvijene i stroge radne navike i raspored i da se jako puno pažnje posvećeno znanju učenika. Moguće je da postoji i puno profesora koji nisu spomenuti u romanima.

Poduka iz Aparacije nudi se svim učenicima šeste godine, zato što učenici mogu izaći na ispit iz Aparacije nakon svog sedamnaestog rođendana.

Tokom pete godine, dvoje učenika iz svakog doma postaje prefektima, što sa sobom donosi neke privilegije, ali i odgovornost. Svaki dom ima šest prefekta, sa pete, šeste i sedme godine. Vođe učenika, glavni prefekt i glavna prefektica, biraju se na sedmoj godini.

Ocjenjivanje uredi

Tokom prve četiri godine učenici moraju samo proći sve predmete kako bi nastavili sa školovanjem. Obični ispiti i predavanja ocjenjuju se na ljestvici od 0 do 100 (zapravo u postotcima) iako neki učenici poslovično ostvaruju rezultate bolje od savršenih.

Kako bi postali punopravni čarobnjaci i vještice, učenici na petoj godini izlaze na ispite za ČAS-ove i zatim nastavljaju do OČI, naprednijih ispita koji pokrivaju manje predmeta, ali ih temeljitije obrađuju.

Ocjenjivanje ČAS-ova i OČI.:

Prolazne ocjene

  • O = odlično
  • I = iznad očekivanja
  • P = prihvatljivo

Neprolazne ocjene

  • L = loše
  • G = grozno
  • T = trolina (prvo se činilo da su Fred i George Weasley izmislili ovu ocjenu, ali kasnije se saznalo da je prava)

Kako bi mogli nastaviti učenje za OČI učenici obično trebaju iz željenog predmeta dobit najmanje ocjenu I, iako neki profesori (npr. Severus Snape) insistiraju na ocjeni O. Učenici koji ne ostvare zadovoljavajući rezultat na ispitima na kraju pete godine nastavljaju slušati predavanja za ČAS-ove na šestoj i sedmoj godini.

Školski moto i domovi uredi

Moto Hogwartsa je "Draco dormiens numquam titillandus" što u (slobodnijem) prijevodu s latinskog znači "ne škakljaj zmaja dok spava". Autorica romana J. K. Rowling rekla je da je željela praktičniji i primjenjiviji moto za Hogwarts, zato što mnoge škole u Velikoj Britaniji imaju moto poput "posegnite za zvijezdama" - "Ad astra".

Učenici u Hogwartsu svrstani su u četiri doma, a svaki dom nosi ime jednog od osnivača škole. Učenici su svrstani u domove prema svojim osobnim i akademskim vrlinama i manama. Domovi i osobine koje su za svaki od njih potrebne:

Svaki dom ima svojeg 'razrednika' koji se brine za disciplinu unutar svojeg doma. Na početku serije, na čelu domova su:

Domovi se takmiče u osvajanju bodova. Kao oblik nagrade i kazne učenici za dostignuća ili neuspjehe gube ili dobivaju bodove za svoje domove. U prvoj knjizi, Harry Potter, Hermione Granger i Neville Longbottom su jedno vrijeme bili omraženi među drugim Gryffindrima kad su izgubili značajan broj bodova.

Ne postoji određeni broj bodova koji se dodjeljuje za određena postignuća; o broju bodova odlučuje svaki profesor na licu mjesta. Tako su u prvoj knjizi Harry, Ron, Hermiona i Neville ukupno dobili 170 za junačko spašavanje Kamena Mudraca i pobjedu nad Voldemortom, a u šestoj je knjizi Slughorn na jednom satu Čarobnih napitaka podijelio čak 30 bodova u svega pet minuta. Te se razlike pojavljuju samo zbog razlika u velikodušnosti pojedinih profesora. Domovi dobivaju bodove i za pobjede na metlobojskim utakmicama.

Bodovi se bilježe u četirima velikim pješčanim urama koje se nalaze u predvorju škole. Oduzimanje i dodjeljivanje bodova se odmah pokazuje u urama. Čini se da osobe koje imaju pravo oduzimati bodove to moraju glasno objaviti ili se bodovi uopće ne oduzimaju. Na primjer, kad je slytherinski prefekt Montague pokušao Fredu i Georgeu Weasleyu oduzeti bodove, oni su ga prije nego što je išta uspio reći ubacili u ormar. Za svaki bod koji učenik dobije ili izgubi dragi kamen u boji njegovog doma (crveni rubini za Gryffindore, žuti topazi za Hufflepuffe, plavi safiri za Ravenclawe i zeleni smaragdi za Slytherine) se spuste ili podignu u uri. Na kraju svake školske godine bodovi se sabiraju i dom s najviše bodova osvaja Međudomski pokal.

Disciplina uredi

Osim što mogu izgubiti bodove svog doma, ozbiljna se 'nedjela' u Hogwartsu, naravno, kažnjavaju.

Prema školskom pazikući, Argusu Filchu, kazne znače podvrgavanje raznim oblicima mučenja koje su kroz historiju bile prilično popularne, ali u današnje vrijeme kazne u Hogwartsu obično uključuju pomaganje nekom profesoru. Ironično, u prvoj su knjizi učenici koji su uhvaćeni kako noću lutaju hodnicima dvorca svoju kaznu odradili također noću i to u puno opasnijoj Zabranjenoj šumi.

Za još ozbiljnije prekršaje učenici mogu biti isključeni ili čak izbačeni iz Hogwartsa. Harry Potteru je prijetilo izbacivanje iz škole na početku pete godine kad je Ministarstvo magije otkrilo da je bacio čaroliju u blizini bezjaka što je ozbiljan prekršaj u čarobnjačkoj zajednici. Ravnatelj Albus Dumbledore je stao u Harryjevu odbranu i ustvrdio da Ministarstvo nema pravo izbacivati učenike - tu moć imaju samo ravnatelj i odbor guvernera.

Čini se da profesori mogu slobodno (do jedne mjere) kažnjavati učenike čak i za nezadovoljavajuće ocjene. Ponašanje po pravilima i kućnom redu izvan učionica nadgleda, ili se barem iz petnih žila trudi, Filch, uz pomoć prefekta. Glavni prefekt i prefektica obično imaju zadnju riječ što se takvih disciplinarnih mjera tiče.

Upisi i dolazak uredi

U Hogwarts se upisuje rođenjem. Dakle, kada se neko rodi sa magičnim genom, koji je dominantan nad recesivnim bezječkim genom, osobi se zadnje ljeto prije napunjenih 11 godina šalje pismo iz škole sa pozivom za pohađanje te škole ako osoba to želi. Osoba mora imati najmanje napunjenih 11 godina da bi mogla pohađati Hogwarts.

U pismu koje prime takođe stoji koji pribor učenici moraju posjedovati. Pisma donose sove koje točno znaju gdje se nalazi primaoc pisma. Adresa na koju se pismo šalje je vrlo precizno određena. Obično se odnosi na prostor (prostoriju) u kojoj primaoc inače boravi. Iako nije strogo navedeno može se pretpostaviti da se školarina ne plaća. Dolazak u školu je 1. septembra, polazi se iz Londona, sa željezničke stanice Kings Cross. Učenici se ukrcavaju u voz, Hogwarts Express, sa perona 9 i 3/4.

Uniforma uredi

U knjigama se hogwartska uniforma sastoji od obične crne radne odjeće, crnog šiljastog šešira bez oboda i zimskog plašta sa srebrnom kopčom. U filmskoj verziji, ispod crnih pelerina, koje na prsima imaju znak doma, učenici nose školske unifrome slične onima u privatnim školama u Ujedinjenom Kraljevstvu. Te se uniforme sastoje od sivog džempera, bijele košulje i kravate u bojama doma kojem pripadaju. Dječaci nose hlače tamne boje, a djevojčice suknje i dokoljenke.

Historija uredi

Rana historija uredi

Hogwarts su prije otprilike hiljadu godina osnovala dva čarobnjaka i dvije vještice: Godric Gryffindor, Salazar Slytherin, Helga Hufflepuff i Rowena Ravenclaw, najslavniji evropski čarobnjaci svog doba. Oni su sami podučavali svoje učenike, no kako je vrijeme prolazilo, Hogwarts je sve više rastao i sve je više učenika bilo upisivano u školu.

Polako su se među osnivačima počele javljati nesuglasice. Salazar Slytherin je u školu želio primati samo čistokrvne učenike, a preostalih troje osnivača se s tim nije slagalo. Među osnivačima je došlo do svađe i Slytherin je napustio školu, ali iza sebe je ostavio Odaju tajni koju može otvoriti samo njegov pravi nasljednik i tako 'osloboditi' školu od učenika koji nisu čistokrvnog porijetla.

Srednjovjekovna historija uredi

Malo je toga poznato o historiji Hogwartsa nakon osnivanja, barem prije 1940.-ih. Otprilike tristo godina nakon osnivanja, škola se počela natjecati na Tromagijskom turniru zajedno sa još dvije prestižne evropske škole magije - Beauxbatonsom i Durmstrangom. Taj se turnir smatrao najboljim načinom da se čarobnjaci raznih nacionalnosti upoznaju i druže. Turnir se nastavio redovito održavati punih šest vijekova, sve dok smrtnost nije postala prevelika, pa su se škole prestale natjecati sve dok Turnir nije obnovljen 1994.

Bliska prošlost uredi

Dva puta je bilo upitno hoće li škola nastaviti raditi. Oba je puta to bilo zbog Odaje tajni. Prvi je put otvorena 1942. kad ju je otvorio Tom Riddle, Slytherinov baštinik. Tada je ubijena djevojčica imenom Myrtla i Ministarstvo magije je zaprijetilo zatvaranjem škole. Kako je Riddle zapravo bio jako vezan za školu i nije želio da ona bude zatvorena, za smrt je okrivio Rubeus Hagrida.

1992. je Odaju ponovno otvorila Ginny Weasley pod uticajem dnevnika kojeg je vodio Riddle. Dnevnik je omogućio sjećanju na Riddlea da opsjedne Ginny i tako omogući drugo otvaranje Odaje. Ali u priču se upleo Harry Potter koji je uništio dnevnik, ubio čudovište koje se nalazilo u Odaji i spasio Ginny.

1994. je obnovljen Tromagijski turnir, ali su pojačane mjere sigurnosti. Ipak, Barty Crouch ml. prerušen u profesora Alastora Moodya je uspio na Turnir prijaviti Harryja, upisujući ga kao takmičara četvrte, nepostojeće, škole. Za to je iskoristio čaroliju zbunjivanja kako bi Plameni Pehar 'zaboravio' da se takmiče samo tri škole. Crouch se pobrinuo da Harry pobijedi na turniru i da prvi dotakne pobjednički pokal kako bi ga na taj način poslao ravno Lordu Voldemortu, ali je Harry uspio pobjeći.

Hogwarts je bio ugrožen i kad je Ministarstvo odlučilo 1995. uvesti brojne "Prosvjetne odredbe" kao dio urote protiv Dumbledorea. Glavna izvršiteljica te urote je trebala biti Dolores Umbridge, nova profesorica u školi. Ona je polako preuzimala kontrolu nad Hogwartsom i na posljetku je zamijenila Albusa Dumbledorea na mjestu ravnatelja. Nakon što su je u šumi u blizini škole napali kentauri Umbridgeova je napustila svoje radno mjesto, a Dumbledore je ponovno postao ravatelj.

Dumbledore je bio jedina osoba koje se Lord Voldemort ikada bojao. To je činilo školu sigurnim mjestom nakon Voldemortovog povratka na vlast. Nakon Dumbledoreove smrti škola više nije bila ništa sigurnija od bilo kojeg drugog mjesta, pa su profesori i nova ravnateljica, Minerva McGonagall, razmišljali o tome da zatvore školu, ali odluka na kraju ostaje na školskim guvernerima. Njihovu ćemo odluku doznati u sedmoj knjizi.

Posjed uredi

Hagridova koliba uredi

Hagrid sa svojim velikim psom, Očnjakom, koji je zapravo kukavica, živi u kolibi na rubu zabranjene šume.

Zabranjena šuma uredi

Zabranjena šuma je šuma na zemljištu škole Hogwarts. Iako ju ni jedan lik direktno ne naziva Zabranjenom šumom, tako je nazvana u imenu poglavlja u prvoj knjizi iz serije. U filmovima je u više navrata nazivana Mračnom šumom (The Dark Forest). Kad se spominje u knjigama obično se o njoj govori kao o "šumi na području škole" kojoj je pristup učenika zabranjen zbog različitih opasnih stvorenja koja u njoj prebivaju.

Hagrid često ulazi u šumu iz različitih razloga.

Slijedi popis bića koja nastanjuju šumu:

  • Kentauri
  • Vukodlaci (po tvrdnjama Draca Malfoya i Argusa Filcha)
  • Kolonija Akromantula (pokojni Aragog i njegova obitelj)
  • Grawp ('mali' div kojeg je doveo Rubeus Hagrid)
  • Trolovi
  • Jednorozi
  • Testrali (uzgaja ih Rubeus Hagrid)
  • Bundi, troglavi pas pušten u šumu nakon događaja iz prve knjige
  • izubijani Ford Anglia koji je bio u vlasništvu Arthura Weasleya koji ga je začarao, ali se auto "osvijestio" i nakon napada Napadačke vrbe otišao u šumu
  • Hipogrifi, velika krilata stvorenja sa ptičjom glavom i konjskim tijelom.

Staklenici uredi

Na području škole postoje barem tri staklenika gdje se održavaju predavanja iz Travarstva koje predaje profesorica Sprout, razrednica Hufflepuffa.

Napadačka vrba uredi

Napadačka vrba je čarobno stablo na školskom posjedu. To je stablo nasilno, i svojim granama udara svakoga ko se usudi prići. U Harry Potteru i Odaji tajni, Harry i njegov najbolji prijatelj Ron su se zaletjeli u vrbu Fordom Angliom, uzrokujući na njoj manju, a na automobilu znatno veću štetu.

Stablo je posađeno iste godine kada je u školu došao Remus Lupin, vukodlak (oko 1971.). Ravnatelj Albus Dumbledore je dao posaditi vrbu da čuva tajni prolaz koji vodi do Vrištave daščare, zgrade u Hogsmeadeu. Lupin je svakog mjeseca, u vrijeme punog mjeseca, tamo bio prokrijumčaren kako bi se mogao pretvoriti u vokodlaka bez ugrožavanja drugih ljudi.

Jezero uredi

Jezero se nalazi južno od dvorca. Kanalizacija iz Hogwartsa otječe u jezero. Nastanjuju ga brojna magična bića, uključujući orijašku lignju, koja se često može vidjeti na površini, kolonija Vodenljudi koji nastanjuju dno i populacija gruvalica. Jezero je bilo i privremeno sidrište broda iz Durmstranga.

Metlobojski teren uredi

Metlobojski teren je mjesto održavanja metlobojskih utakmica i treninga. Na terenu se sa svake strane nalaze po tri zlatne vratnice. Okružuju ga tribine, a uz teren se nalaze i svlačionice za metlobojske ekipe i uredi kapetana. Najčešći sudac na metlobojskim utakmicama je Madame Hooch, profesorica letenja, ali jednu je utakmicu na Harryevoj prvoj godini sudio Severus Snape, kako bi zaštitio Harryja od daljnjih kletvi profesora Quirrella. U četvrtoj knjizi iz serije teren je poslužio kao mjesto održavanja trećeg zadatka na Tromagijskom turniru.

Bijela grobnica uredi

Bijela grobnica je mjesto posljednjeg počivališta Albusa Dumbledorea. Smještena je pored jezera. To je jedino mjesto na cijelom školskom posjedu na kojem je pokopan neki ravnatelj, što čini Albusa Dumbledorea najvećim ravnateljem kojeg je Hogwarts ikad imao.

kristina kk