ER (TV serija)

(Preusmjereno sa stranice Hitna služba (TV serija))
Pogledajte članak o E/R, televizijskoj komediji sa sličnim imenom.

ER je bila popularna NBC-ova televizijska serija, čija je radnja smještena u ordinacijama hitnog odjela bolnice County General Hospital, koja se nalazi u Division Streetu u Chicagou. Seriju je osmislio bivši liječnik i ugledni književnik Michael Crichton. Prva epizoda, poznata kao 24 Hours, Pilot ili E.R. - The Movie, emitirala se u SAD-u u ponedeljak, 19. septembra 1994. godine. Serije je producirana i napisana od strane Johna Wellsa. Steven Spielberg je bio izvršni producent u prvim epizodama. Postoje i druge serije, koje su slične seriji ER, kao što su Third Watch i Medical Investigation.

ER
Formatmedicinska serija
KreatorMichael Crichton
NastupajuPostava Sezone 14:
Goran Visnjić*
Maura Tierney
Mekhi Phifer
Parminder Nagra
John Stamos
Linda Cardellini
Scott Grimes
*Credited first in episodes where he appears.
Uvodna temaJames Newton Howard
(1994–2006)
Martin Davich
(2006–)
Zemlja porijeklaSjedinjene Američke Države SAD
Broj serijala15
Broj epizoda331 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanje60 minuta (s reklamam)
45 minuta (bez reklama)
Emitiranje
Originalni kanalNBC
Originalno prikazivanje19.9. 1994. – 2.4. 2009.
Eksterni linkovi
Službene stranice

Serija je dobijala najmanje po jedan Emmy svake godine od svoje produkcije pa do, i uključujući, dodjele nagrada 2003. godine, te su osvojili People's Choice Award za "Najbolju dramatičnu televizijsku seriju" svake godine počevši od 1997. sve do 2002. godine. Tokom godina, serija je bila nominovana za brojne nagrade.

Ova serije je poznata i po jednoj epizodi, po imenu "Ambush", koja je emitovana uživo 1997. godine, sa kamermanima NBC-a prerušenima kao osoblje PBS-a, koji prave dokumentarac u bolnici. Neke od odstalih poznatijih epizoda su: Love's Labor Lost, Hell and High Water, All in the Family, On the Beach i The Lost.

Neki glumci, koji su nedavno napustili seriju su: Alex Kingston (koja je rekla, da njen ugovor NBC-om nije bio obnovljen), Ming-Na i Noah Wyle, koji je bio sa glumačkom ekipom još od prve epizode davne 1994. godine, sve do kraja 11. sezone 2005. godine. U augustu 2005. godine, Sherry Stringfield je izjavila, da će i ona, takođe, napustiti seriju, kako serija krene sa 12. sezonom. Stringfield, koja je seriju napustila 1996., te se vratila 2001. godine, je trenutno jednima glumica iz prvobitne glumačke ekipe serije.

Od 26. aprila 2005. godine, prve tri sezone serije ER su izašle u prodaju na DVD-u. Četvrta sezona se na DVD-u očekuje u decembru 2005. godine

Posljednja epizoda TV serije je emitirana 2. aprila 2009.

Nastanak uredi

Pisac Majkl Krajton je 1974. napisao scenario zasnovan na iskustvima koja je sam imao kao lekar na specijalizaciji u prometnom urgentnom odeljenju jedne bolnice. Od scenarija nije bilo ništa, a Krajton se fokusirao na druge stvari. 1990. objavljuje roman Park iz doba Jure, a 1993. započinje saradnju sa rediteljem Stivenom Spilbergom na filmskoj adaptaciji ovog romana. Njih dvojica se zatim vraćaju scenariju za ER, ali odlučuju da od njega ne naprave igrani film, već da ga adaptiraju u pilote-epizodu u trajanju od dva sata za igranu seriju. Spilbergova producentska kuća angažuje Džona Velsa kao izvršnog producenta serije. Scenario za pilot-epizodu praktično je nepromenjen u odnosu na onaj koji je Krajton napisao 1974. Suzan Luis je u seriji žensko, dok je u originalnom scenariju taj lik pisan kao muška uloga, lik Pitera Bentona promenjen je u crnca, a vreme emitovanja skraćeno za 20-tak minuta, kako bi pilot-epizoda bila emitovana u trajanju od dva sata. Zbog nedostatka vremena i novca za izgradnju scenografije, pilot-epizoda je snimljena u bivšoj losanđeleskoj bolnici Linda Vista Community', zatvorenoj 1990. godine. Ubrzo je u Warner Bros.-ovim studijima u Burbanku izgrađena scenografija po uzoru na Urgentni centar Opšte bolnice Okruga Los Anđeles, ali su mnoge scene snimane na lokacijama u Čikagu, najviše na stanicama čuvene gradske železnice.

Stiven Spilberg je napustio projekat posle godinu dana produciranja serije, ali je doneo jednu ključnu odluku za dalji tok radnje: zadržan je lik Kerol Hetavej, koja umire na kraju originalnog scenarija. Krajtonu je, kao tvorcu scenarija, pripalo mesto izvršnog producenta, dok mu je, kao jedan od najkreativnijih scenarista, desna ruka bio Džon Vels, koji je u kasnijim sezonama postao i stalni reditelj serije.

Uloge i likovi uredi

Prvobitnu postavu serije činili su Entoni Edvards kao dr Mark Grin, Džordž Kluni kao dr Daglas, Dag, Ros, Šeri Strngfild kao dr Suzan Luis, Noa Vajli kao student medicine, a kasnije i lekar, Džon Karter, kao i Erik La Sale, u ulozi dr Pitera Bentona. Džulijana Margilis je imala gostujuću ulogu medicinske sestre Kerlo Hetavej, ali je postala deo stalne ekipe. Tokom celog trajanja serije, dodavani su novi članovi ekipe, a stari su odlazili, dok su se glavni likovi zadržali po nekoliko sezona.

Pored protagonista, kroz seriju je prošlo i mnoštvo sporednih likova koji su imali važne uloge u pojedinim epizodama. to su, uglavnom, bile uloge službenika na šalteru, medicinskih sestara, a povremeno i lekara koji nisu bili deo glavne ekipe. Takođe, mnoge poznate ličnosti gostovale su u seriji.

Ostali članovi glumačke ekipe uredi

Osoblje uredi

Priča uredi

Sezone uredi

Sezona 1 uredi

u noj upoznajemo glavne junake, njihov zivot i krecemo zajedno sa njima u avanture

Sezona 2 uredi

Sezona 3 uredi

Sezona 4 uredi

Sezona 5 uredi

Sezona 6 uredi

Sezona 7 uredi

Sezona 8 uredi

Emitovanje uredi

Urgentni centar je premijerno prikazan na NBC-ju 19. septembra 1994. godine u 9 sati uveče. Posle tri dana, termin emitovanja je promenjen na utorak u 10, što se nije menjalo tokom svih 15 sezona. Drugog aprila 2008. godine, NBC saopštava da će 15. sezona serije ujedno biti i poslesnja. Planirano je da ona sadrži 19 epizoda i završnu dvočasovnu epizodu koja bi se eitovala 12. 3. 2009. godine, ali je januara 2009. saopšteno da će poslednja sezona biti prošire na 22 epizode. Poslednja epizoda serije emitovana je 2. aprila 2009. Trajala je dva sata, a prethodila joj je jednočasovna retrospektiva starih epizoda.

Epizode uredi

U najpoznatije epizode svakako spada epizoda Ambush (Zaseda) iz 1997. godine, koja je emitovana uživo. U njoj kamermani NBC-ja igraju ekipu PBS-a koja snima dokumentarac u bolnici. Epizoda je snimana dvaput: drugi put 3 sata posle originalnog emitovanja, kako bi gledaoci na zapadnoj obali SAD takođe mogli da prate epizodu uživo. Ova epizoda osvojila je brojne nagrade.

Većina epizoda fokusirana je na Urgentni centar, tako da su gotovo sve scene snimane unutar bolnice, ali obično postoji makar jedna scena snimana i van bolnice. Pored toga većina sezona ima i jednu ili više epizoda koje se dešavaju van Urgentnog centra, često i van Čikaga. U jednoj od prvih takvih epizoda radi se o putovanju u okolini Las Vegasa (dr Grin i dr Ros). U osmoj sezoni, radi se o Havajima (dr Grin i dr Kordej); u 9. i 10. sezoni, u pitanju je Demokratska Republika Kongo (dr Karter i dr Kovač), dok 12. sezona obuhvata priču koja se dešava u sudanskoj pokrajini Darfur (dr Pret i dr Karter- koji se pojavljuje kao specijalni gost, pošto je Noa Vajli prethodno napustio seriju).

Vanjske veze uredi