Hitler's Madman

Hitler's Madman (sh. Hitlerov luđak) je američki crno-bijeli film snimljen 1943. u režiji Douglasa Sirka, kome je to predstavljao debi u Hollywoodu.

Hitler's Madman
poster za film
RežijaDouglas Sirk
ProducentSeymour Nebenzal
ScenarioPeretz Hirschbein
Melvin Levy
Doris Malloy
Edgar G. Ulmer (van špice)
sinopsis: Albrecht Joseph
Emil Ludwig
PredložakHitler's Madman; autor:
Bart Lytton (roman)
The Murder of Lidice; autor:
Edna St. Vincent Millay (pjesma)
UlogePatricia Morison
John Carradine
Alan Curtis
StudioPRC
Angelus Pictures
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
10. 6. 1943 (1943-06-10)
Trajanje84 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet300.000 US$

Snimljen je u jeku drugog svjetskog rata i inspiriran nedavnim događajima u okupiranoj Češkoj - atentatom na njemačkog Reichsprotektora Reinharda Heydricha i okrutnom nacističkom odmazdom u obliku uništenja sela Lidice. Scenarij se velikim dijelom oslanja na pjesmu Murder of Lidice koju je povodom tih događaja ispjevala američka književnica Edna St. Vincent Millay, te se njeni stihovi izgovaraju tokom trajanja filma. Radnja prikazuje kako Heydrich (čiji lik tumači John Carradine) zlostavlja okupirane Čehe prije nego što strada u atentatu, a nakon čega nacisti masakriraju stanovništvo Lidica.

Hitler's Madman je snimljen u niskobudžetnoj produkciji tzv. "Poverty Row" studija, ali je konačni rezultat bio toliko impresivan da su šefovi velikog studija Metro-Goldwyn-Mayer odlučili otkupiti film i distribuirati ga u okviru svoje mreže, što tada nije bila uobičajena praksa.

Nešto ranije iste godine je snimljen film Hangmen Also Die! koji se bavio istom temom.

V. također uredi

Vanjske veze uredi