Historijski muzej Bosne i Hercegovine

Historijski muzej Bosne i Hercegovine, nekadašnji Muzej Revolucije, se nalazi u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Historijski muzej Bosne i Hercegovine

Istorija uredi

Današnji muzej osnovan je 1945. godine kao „Muzej narodnog oslobođenja“. Od tada pa do 1950. godine, bio je smješten u prostorijama Etnografskog odjeljenja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Iste godine ustanova mijenja ime u „Muzej narodne revolucije Bosne i Hercegovine“. Godine 1956. Muzej je smješten u sedam prostorija zgrade sarajevske Vijećnice. Veći eksponati su bili smješteni u Željezničkoj radionici u Sarajevu.

Godine 1958. raspisan je konkurs za izgradnju „Muzeja revolucije“. Prva nagrada je dodijeljena predstavnicima tadašnje Zagrebačke škole: Borisu Magašu, Edi Šmidihenu i Radovanu Horvatu.

Gradnja objekta je završena do 1963. godine. Prva stalna postavka Muzeja svečano je otvorena za javnost na Dan ZAVNOBIH-a, 25. novembra 1966. godine. Godine 1967. godine ustanova mijenja ime u „Muzej revolucije Bosne i Hercegovine“.

Tokom posljednjeg rata u BiH (period 1992 – 95) pričinjena je znatna materijalna šteta na objektu, Osoblje Muzeja je nastavilo sa radom i uspjelo je spasiti od propadanja najveći dio zbirki. U istom periodu organizirane su izložbe na drugim lokacijama.

Od 1993. godine, promijenjen je naziv u Historijski muzej Bosne i Hercegovine. Od tada Muzej proširuje svoju djelatnost na historiju BiH od dolaska Slavena na Balkansko poluostrvo do danas.

Godine 1998., izvedeni su izvjesni radovi na popravci objekta. Unutar velikog izložbenog prostora na spratu, u periodu 2002 – 2007. godina postavljena su djela Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu „Ars Aevi“. U suterenu Muzeja je 2008. godine otvorena kafana „Tito“.

Aktivnosti uredi

Tokom svih godina postojanja i rada Muzej je organizovao 165 muzejskih izložbi i tri stalne muzejske postavke.

Do 1993. godine Muzej je bio fokusiran na antifašističku borbu tokom Drugog svjetskog rata.

Poseban vid izložbene aktivnosti Muzeja predstavljala je realizacija mreže muzejskih ustanova u Bosni i Hercegovini utvrđenih u Generalnoj koncepciji mreže muzeja NOR-a i revolucije u BiH iz 1971. godine. Tadašnji Muzej revolucije BiH je kao organizovana muzejska ustanova na prostoru BiH pružao pomoć srodnim institucijama oko sakupljanja i sređivanja građe, utvrđivanja tematskih struktura i sličnim poslovima.

Današnji Historijski muzej BiH je jedini muzej koji tretira kompletnu istoriju Bosne i Hercegovine od Srednjeg vijeka do savremene i nezavisne Bosne i Hercegovine.

Trenutno su u Muzeju postavljene dvije stalne postavke Opkoljeno Sarajevo i Bosna i Hercegovina kroz stoljeća.

Zbirke uredi

Muzej je prikupio oko 400.000 muzejskih predmeta, raspoređenih u nekoliko zbirki, koje obrađuje, čuva i prezentuje javnosti priređujući stalne i povremene izložbe.

  • Zbirka arhivskog materijala
  • Zbirka fotografija
  • Zbirka trodimenzionalnih objekata
  • Umjetnička zbirka
  • Zbirka knjiga
  • Zbirka dokumenata
  • Zbirka istoričarke umjetnosti i umjetnice Marian Wenzel
  • Zbirka Opkoljeno Sarajevo

Zgrada uredi

Zgrada muzeja, u arhitektonskom smislu, predstavlja jedan od najreprezentativnijih primjera stvaralaštva u duhu moderne u Bosni i Hercegovini i nekadašnjoj Jugoslaviji, koji je bio ukorak sa evropskim i svjetskim kretanjima početkom druge polovine XX vijeka. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 6. do 8. novembra 2012. godine, donijela je odluku da se kompleks kuće proglasi za nacionalni spomenik BiH.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo (predsjedavajuća).

Zgrada se sastoji od suterena u čijem se nivou nalazi unutrašnji vrt, uzdignutog prizemlja i sprata. Izgrađena je na kamenoj ploči dimenzija 70,00 x 44,20 m, ukupne površine unutrašnjih prostorija 1447,50 m2.

Na izdignutoj kamenoj ploči, postavljen je skeletni sistem sa 9 nosivih čeličnih stubova krstastog presjeka, koji dopuštaju jaki prepust na svim stranama. Na stubove je oslonjen zatvoreni kubus u nivou sprata, kao vodeći oblikovni akcent. Zgrada Muzeja revolucije je zapuštena i neodržavana.

Reference uredi

  1. „Historijski muzej u Sarajrvu”. Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 9. 2016. 

Literatura uredi

  • 65 godina Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 2010.

Vanjske veze uredi