His Girl Friday

His Girl Friday

Cary Grant i Rosalind Russell u sceni filma
Režija Howard Hawks
Producent Howard Hawks
Scenario Charles Lederer
Predložak The Front Page; autor:
Ben Hecht
Charles MacArthur
Uloge Cary Grant
Rosalind Russell
Ralph Bellamy
Gene Lockhart
Muzika Sidney Cutner
Felix Mills
Fotografija Joseph Walker
Montaža Gene Havlick
Distribucija Columbia Pictures
Datum(i) premijere
11. januar 1940 (1940-01-11)
Trajanje 92 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski

His Girl Friday (sh. Njegova djevojka Petko) je američka crno-bijela filmska komedija snimljena 1940. u režiji Howarda Hawksa, koja se smatra jednom od najboljih screwball ostvarenja klasičnog Hollywooda.

Predstavlja adaptaciju popularnog kazališnog komada The Front Page Bena Hechta i Charlesa MacArthura. Protagonisti, koje tumače Cary Grant i Rosalind Russell, su novinski urednik Walter Burns i njegova zaposlenica i bivša supruga Hildy Johnson. Radnja prikazuje kako je Hildy, neposredno prije nego što će napustiti novine kako bi započela život sa svojim budućim suprugom (koga glumi Ralph Bellamy), poslana da prati pogubljenje osuđenog ubice, a koje će se zakomplicirati kad isti pobjegne.

Hawks je originalno namjeravao biti vjeran predlošku, odnosno u prvotnom scenariju su i Walter i Hildy bili muškarci. Međutim, kada je čuo svoju sekretaricu kako izgovara Hildyjeve replike, svidjelo mu se kako zvuče sa ženskim glasom, pa je odlučio preraditi scenario i Hildy pretvoriti u ženu, odnosno bivšu Walterovu suprugu. Iako je zbog te odluke imao problema s castingom, te je Rosalind Russell morao prihvatiti prilično nevoljko (jer "jače" ženske zvijezde nisu bile dostupne), ona se na kraju ispostavila kao pun pogodak. Prilikom snimanja Hawks je glumcima dozvolio, a što je bilo atipično za tadašnji Hollywood, da improviziraju vlastite tekstove, a također je koristio nove audio-tehnike kako bi što uvjerljivijima učinio scene gdje likovi jedni drugima upadaju u riječ. Iako nije bio među komercijalno najuspješnijim ostvarenjima, His Girl Friday se danas smatra klasikom i jednim od najboljih djela u Hawksovoj filmografiji.

UlogeUredi

NapomeneUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi