Hipnos

(Preusmjereno sa stranice Hipno)

Hipnos (grč. Ὕπνος, Hipnos) u grčkoj mitologiji personifikacija je sna. Njegov je brat blizanac Tanatos, a majka Nikta. Hipnov pandan u rimskoj mitologiji jest Somnus.

John William Waterhouse: San (Hipnos) i njegov polubrat Smrt (Tanatos)

Etimologija uredi

Hipnosovo grčko ime znači "san".

Karakteristike uredi

 
Johann Heinrich Füssli: Hipnos i Tanatos odnose Sarpedon, prikaz Hipnosa s krilima na glavi, 1803.

Hipnos je prikazivan kao lijep i gol mladić, katkad bradat, i s krilima na glavi. Često se prikazuje kao čovjek koji je zaspao na pernatom krevetu okruženom crnim zavjesama. Morfej se pak brine da ga buka ne probudi.

U Sparti je njegov lik postavljan u blizini Tanatosa.

Mitologija uredi

Život uredi

Hipnosova je palača bila tamna pećina u kojoj Sunce nikad nije sjalo. Na ulazu bili su makovi i ostale hipnogoške biljke. Prema drugim izvorima živio je u pećini ispod grčkog otoka, a kroz pećinu tekla je Leta, rijeka zaborava.

Njegovi su potomci bile stvari koje se javljaju u snovima - Oniri - a u kraljevskim se snovima pojavljuju Morfej, Fobetor i Fantas.

Endimion uredi

Endimiona je Zeus osudio na vječni san, a Hipnos mu je dao moć da spava otvorenih očiju, tako da stalno može gledati svoju voljenu Selenu. Prema pjesniku Likimniju, Hipnos se zaljubio u mladog pastira Endimiona te mu dao taj dar da bi mogao uživati u njegovoj ljepoti.

Eksterni linkovi uredi