Hintila je bio vizigotski kralj u Hispaniji između 636. i 639. godine. Ne zna se mnogo o njegovoj vladavini jer su hronike veoma šture o ovom periodu. Skoro sve što se zna potiče iz akta V i VI Sabora u Toledu.

Spomenik Hintili u parku Del Buen Retiro u Madridu

Kada je njegov prethodnik, Sisenand, umro, ostavio je za sobom veoma oslabljenu i nestabilnu kraljevinu. Hintilu su izabrali plemstvo i biskupi 636. godine, u skladu sa 75. kanonom IV sabora u Toledu.

Hintila je sazvao V Sabor u Toledu u junu 636. gde se uglavnom pretilo izopštenjem iz crkve uzurpatorima i onima koji bi kovali zaveru protiv kralja. Bačena je anatema na sve one koji ne poštuju nasledno pravo kraljevih sinova i rođaka. Odatle neki autori zaključuju da se Hintila osetio ugroženim od samog početka svoje vladavine.

Takođe je sazvao i VI Sabor u Toledu, u junu 638. godine. Doneti su novi zakoni, između ostalih, i to da osoba koja se izabere za kralja mora biti plemenitog porekla i nikako ne sme biti zaređena, robovskog porekla niti stranac. Izdiktirane su kazne za zavere protiv krune i dogovoreno je da naslednik na tron ne može konfiskovati imanja koja je njegov prethodnik zakonski zaplenio od prestupnika. Takođe je donet zakon kojim se zabranjuje nehrišćanima da se nastanjuju u okviru kraljevstva. Zvog toga je bilo mnogo prisilnih pokrštavanja.

Ova stalna opsednutost uzurpatorima i kasniji pomeni nekih pobunjenika iz Hintilinog doba su jasni znaci da je tada došlo do nekoliko ustanaka u dova Hintiline vladavine.

Hintila je umro 20. decembra 639. prirodnom smrću. Nasledio ga je njegov sin Tulga, koga je Hintila imenovao kao svog naslednika.

Vidi još uredi

Prethodnik:
Sisenand
Vizigotski kraljevi
(636639)
Nasljednik:
Tulga