Hildebert I (francuski: Childebert I, cca. 496 – 13. decembar 558) bio je franački kralj Pariza iz Merovinške dinastije, poznat kao jedan od četiri sina Klodviga I koji su poslije očeve smrti 511 podijelili državu. Rođen je u Reimsu, a majka mu je bila Sveta Klotilda.

Statueta kralja Hildeberta u od njega osnovanoj opatiji St. Germain-des-Pres, 13. vijek (Louvre)

Klodvigu je prilikom podjele kraljevstva pripao sjeverni dio sa sjedištem u današnjem Parizu. Njegovom bratu Teuderihu je pripao istočni dio (kasnije poznat kao Austrazija); Hlodomeru je pripao jugozapadni dio sa sjedištem u Orleansu, a Klotaru I jugoistočni dio sa sjedištem u Soissonsu.

Zajedno sa braćom je krenuo 523. u rat protiv Burgunda. U njemu su Franci u bitci kod Vezeroncea izvojevali pobjedu, ali je Hlodomer poginuo. Hildbeert je to iskoristio kako bi svojoj državi pripojio dio njegovog područja, uključujući gradove Chartres i Orleans. Godine 531. je na poziv Hrotilde svoje sestre i supruge vizigotskog kralja Amalarika, vodio rat protiv Vizigota. Kasnije je ratovao protiv Burgunda, te 534. pripojio Ženevu, Lyons i Macon. Nakon smrti ostrogotskog kralja Witigesa je pripojio i Provansu 537.

Godine 542. je vodio još jedan pohod protiv Vizigota prilikom koga je osvojio Pamplonu.

Iako je osvojio više teritorija nego ijedan njegov brat, nije imao muške djece, pa ga je naslijedio Klotar, postavši kraljem svih Franaka i ujedinivši njihovu državu nakon gotovo pola vijeka.

Preci uredi

Napomene uredi

  1. (po portugalskoj Wikipediji)

Izvori uredi

  • Gregory of Tours. The History of the Franks. 2 vol. trans. O. M. Dalton. Oxford: Clarendon Press, 1967.
  • Geary, Patrick J. Before France and Germany. Oxford University Press: 1988.
Hildebert I
Rođen/a: 496 Umro/la: 558
Prethodi:
Klodvig I
Kralj Pariza
511–558
Slijedi:
Klotar I