Hilary Duff

(Preusmjereno sa stranice Hilari Daf)


Za ostala značenja, vidi Hilary Duff (razvrstavanje).


Hilari Erhard Daf (engl. Hilary Erhard Duff) je američka pevačica, glumica, modni dizajner, preduzetnik, model, tekstopisac i kompozitor rođena 28. septembra 1987. godine u Hjustonu, u državi Teksas, SAD.

Hilary Duff
Lični podaci
Ime po rođenjuHilary Erhard Duff
Datum rođenja28. 9. 1987. (1987-09-28) (dob: 36)
Mjesto rođenjaHouston, Texas, SAD,
Zanimanjeglumica, pjevačica, kantautorica, modni dizajner, filmski producent, glasnogovornica
Muzički rad
Period aktivnosti1997—present
ŽanrPop, teen pop, dance-pop, bubblegum pop, pop rock
Instrumentivokali
Diskografska kućaWalt Disney (2001—2003)
Buena Vista (2001—2004)
Hollywood (2002—present)
Ostalo
Službene straniceOfficial website

Duff's signature

Filmska karijera uredi

Filmsku karijeru započinje veoma rano. Prvi veliki uspeh postiže serijom, a kasnije i filmom Lizi Mekgvajer. Posle velikog uspeha ovog filma snima i filmove Što više to bolje (engl. Cheaper By The Dozen), Priča o Pepeljugi (engl. A Cinderella Story), Iz sveg srca (engl. Raise Your Voice) koji u Americi, ali i širom sveta postižu veliki uspeh. Prvi put se sa rođenom sestrom pojavljuje na filmskom platnu u filmu Material Girls za koji je karakteristična obrada Madonine pesme Material Girl koju su otpevale Hilari i njena sestra Hejli. U filmu War, Inc. Hilarinog partnera glumi srpski glumac Sergej Trifunović.

Filmografija uredi

Filmografija glumice Hilari Daf
God. Srpski naziv Originalni naziv Uloga
1997 Prava žena True Woman * ** /
1998 Kasper upoznaje Vendi Casper Meets Wendy * Vendi
1998 Playing By Heart ** /
1999 Sakupljač duša The Soul Collector *** Eli
2001 Ljudska priroda Human Nature Mlada Lila Džut
2002 Kadet Keli Cadet Kelly Keli Kolins
2003 Agent Kodi Benks Agent Cody Banks Natali Konors
2003 Lizi Mekgvajer The Lizzie McGuire Movie Lizi Mekgvajer/Izabela Pariđi
2003 Što više to bolje Cheaper By The Dozen Lorejn Bejker
2004 Priča o Pepeljugi A Cinderella Story Sem Montgomeri
2004 Iz sveg srca Raise Your Voice Teri Flečer
2004 U potrazi za Deda Mrazom In Search Of Santa * Princeza Kristal
2005 Gospodin Savršeni The Perfect Man Holi Hemilton
2005 Što više to bolje 2 Cheaper By The Dozen 2 Lorejn Bejker
2006 Sirote bogatašice Material Girls Tenzi Maršeta
2008 Rat, kompanija War, Inc. Jonika Bejbijea
2008 Foodfight! Boginja Sanšajn
2008 Greta Greta
2009 Safety Glass Lusi
2009 Stay Cool Šasta Onil

* Ovaj film je napravljen direct-to-video, što znači da je odmah objavljivan na VHS
i DVD izdanjima, bez prvobitnog prikazivanja u bioskopima
** U ovom filmu Hilari ima malu ulogu, koja nema ime
*** Ovaj film je napravljen za prikazivanje na televiziji

Televizijska karijera uredi

 
Hilari Daf na crvenom tepihu na premijeri filma Rat, kompanija (engl. War, Inc.) na Trajbeka filmskom festivalu 2008. godine

Hilari svoju televizijsku karijeru započinje 2000. godine. Obično se pojavljivala kao gost u serijama. Naravno, Hilari je proslavljena ulogom Lizi u seriji Lizi Mekgvajer (engl. Lizzie McGuire) koju je snimala skoro 4 godine. 2007. godine se okušala i kao voditeljka popularne američke emisije Total Request Live, ili samo TRL, kao gost-voditelj nedelju dana.

Televizija uredi

  • 2000: Chicago Hope (1 epizoda)
  • 2000: Daddio (pilot epizoda)
  • 2001-2004: Lizzie McGuire (glavna uloga)
  • 2003: George Lopez (1 epizoda)
  • 2003: American Dreams (1 epizoda)
  • 2004: Frasier (1 epizoda)
  • 2005: Joan Of Arcadia (1 epizoda)
  • 2005: Geogre Lopez (1 epizoda)
  • 2006: Rebelde (1 epizoda)
  • 2007: Total Request Live (nedelju dana)
  • 2007: The Andy Milonakis Show (1 epizoda)
  • 2007: Hilary Duff: This Is Now (dokumentarni film iz 2 dela)

Muzička karijera uredi

 
Hilari Daf na crvenom tepihu na MuchMusic Video Awards 2007. godine

Hilari svoju muzičku karijeru započinje 2002. godine božićnim albumom Santa Claus Lane koji nije doživeo preteran uspeh.

Pravi bum pravi 2003. godine objavljivanjem svog prvog studijskog albuma Metamorphosis sa kojeg se mogu izdvojiti singlovi Why Not, So Yesterday, Come Clean i Little Voice. Nakon prvog studijskog albuma Hilari objavljuje i svoj prvi muzički DVD All Access Pass na kome je prikazano snimanje njenog prvog albuma, kako su se snimali spotovi So Yesterday i Come Clean kao i muzički spot I Can't Wait. Takođe DVD sadrži i Hilarino uživo izvođenje pesama na Sessions@AOL kao i foto galeriju i biografiju.

U pauzi između 2 albuma Hilari objavljuje DVD Girl Can Rock koji sadrži jedan od koncerata sa njene Metamorphosis Tour, remikse pesama sa prvog albuma, foto galeriju, snimanje spota Come Clean kao i taj spot, snimanje novog Hilarinog albuma i Hilarino gostovanje u emisiji američkog voditelja Rajana Sikresta (engl. Ryan Seacrest).

Drugi studijski album , izdat 2004. godine, nosi naziv Hilary Duff. Na ovom albumu primećuje se znatan preokret u muzici koju stvara Hilari, zvuk više liči na rok. Na ovom albumu se mogu izdvojiti singlovi Fly i Someone's Watching Over Me. Nakon izdavanja ovog albuma izdaje još jedan DVD Learning To Fly na kome se nalaze snimanje spota za pesmu Fly kao i taj spot.

Nakon drugog studijskog albuma, Hilari 2005. godine izdaje svoj prvi album-kompilaciju Most Wanted koji sadrži novu pesmu Wake Up koja ju je proslavila u Evropi, nove pesme Beat Of My Heart, Break My Heart i Supergirl, kao i remikse njenih najvećih hitova.

2006. godine izdaje svoj drugi album-kompilaciju pod nazivom 4Ever ali samo za italijansko tržište. Izdavanje ovog albuma propratilo je izdavanje i istoimenog DVD-ja.

U proleće 2007. godine izdaje svoj treći studijski album Dignity. Ovo je prvi album na kome se Hilarino ime spominje i kao kompozitor i tekstopisac. Sve pesme osim Outside Of You Hilari je sama napisala. Kako sama kaže, ovaj album ima mnogo dens (engl. dance) zvuka. Sa ovog albuma se mogu izdvojiti singlovi Play With Fire koji nije postigao veliki uspeh u Americi, zatim With Love koji doživljava ogroman uspeh i muzički spot ove pesme služi i kao reklama za Hilarin prvi parfem With Love... Hilary Duff. Treći singl je Stranger.

Iste godine izdale je album Unlimited, ali samo u promotivne svrhe. Na albumu se nalaze pesme koje je Hilari snimila, ali se nisu do tada našle ni na jednom albumu, među kojima su Now You Know, Crash World (korišćene u filmu Priča o Pepeljugi), (I'll Give) Anything But Up, The Tiki Room, I Can't Wait, Siamese Cat Song, A Day In The Sun (snimila ih je za Diznijeve kompilacije), Material Girl (korišćena u filmu Material Girls). Na albumu se nalaze i pesme koje su bile bonus na predhodnim albumima, remiksi pesama I Can't Wait i Play With Fire, kao i akustična verzija pesme Who's That Girl.

U jesen 2008. godine, Hilari objavljuje svoj treći album-kompilaciju Best Of. To je poslednji album koji je Hilari objavila u saradnji sa izdavačkom kućom Hollywood Records, nakon isteka šestogodišnjeg ugovora. Prvi singl sa ovog albuma, Reach Out, Hilari je ranije predstavila publici na svojoj Dignity Tour.

Diskografija uredi

 
Hilari Daf na crvenom tepihu na premijeri filma Rat, kompanija (engl. War, Inc.) na Trajbeka filmskom festivalu 2008. godine

Studijski albumi uredi

Kompilacije uredi

Drugi albumi uredi

Saundtrekovi uredi

Singlovi uredi

Promotivni singlovi uredi

 
Hilari Daf
  • 2002: Tell Me A Story (About The Night Before)
  • 2002: Santa Claus Lane
  • 2004: The Getaway
  • 2004: Weird
  • 2006: Supergirl

Singlovi objavljeni na Dizni radiju uredi

DVD-ji uredi

Preduzetnička karijera uredi

 
Hilari Daf na koncertu u Amsterdamu u okviru svoje Still Most Wanted Tour

Hilari je svoju preduzetničku karijeru započela 2004. godine. Prvobitno je lansirala modnu liniju Stuff By Hilary Duff koja sadrži odeću, obuću, tašne, nakit i šminku. Kompletnu modnu liniju Hilari sama kreira. Jednom je izjavila da voli svoj preduzetnički posao jer putuje širom sveta da bi promovisala svoje modne linije. Takođe, lansirala je i modnu liniju za pse Little Dog Duff.

2006. godine lansirala je svoj prvi parfem With Love... Hilary Duff. Spot za istoimenu pesmu poslužio je i kao reklama za parfem. 2008. godine izdaje svoj drugi parfem Wrapped With Love... Hilary Duff koji je nova verzija predhodnog.

Ostalo uredi

Hilari je bila zaštitno lice 3 poznatih internacionalnih kompanija.

Hilari je bila inspiracija ljudima iz kompanije Matel, koja proizvodi popularku lutku barbiku, da dizajniraju lutke na osnovu njenog lika. Kompanija Matel je dizajnirala 6 lutki sa njenim likom, čak jedna od njih ima i mali mobilni telefon. Prva barbika sa Hilarinim likom lansirana je 2004. godine.

2006. godine Hilari i njena čivava Lola su debitovale i u kompjuterkoj igrici The Sims 2: Pets.

Vanjske veze uredi