Hijeron II od Sirakuze

Hijeron II (? - 215. pne.) je bio kralj Sirakuze u periodu od 270. pne. do 215. pne. Tokom njegove duge vladavine se na Siciliji odigrao prvi punski rat, u kome je Hijeron igrao važnu ulogu i tokom koga je Sirakuza stupila u čvrst savez sa Rimom, stekavši veliki prosperitet i postavši važno kulturno i naučno središte antičkog svijeta.

Coin of Hiero II of Syracuse
Nadgrobnik spomenika Hijerona II od Sirakuze

Hijeron je bio nezakoniti sin Hijerokla, sirakuškog plemića koji je tvrdio da potiče od znamenitog tiranina Gelona. Za vrijeme Pirovog pohoda na Siciliju 277 - 276. pne. je bio u Pirovoj vojsci, postavši, usprkos mladosti, jednim od njegovih generala. Kada se Pir povukao sa Sicilije, Hijeron je zbog svoje reputacije, izabran za komandanta vojske. Svoju je političku poziciju ojačao oženivši se za kći Leptina, jednog od najuticajnijih građana.

U međuvremenu je Sirakuza ušla u sukob s Mamertincima koji su držali Mesanu. Hijeron je krenuo u pohod na njih i porazio ih, a u osvajanju grada ga je zaustavila kartaginska diplomatska intervencija. Usprkos toga, impresionirani građani su ga 270. pne. imenovali kraljem.

Kada je godine 264. pne. pokrenuo novi pohod na Mamertince, oni su u pomoć pozvali Rimljane. To je dovelo do nove, ovaj put vojne, kartaginske intervencije, odnosno početka prvog punskog rata. Hijeron se zajedno s kartaginskim vojskovođom Hanonom suprotstavio konzulu Apiju Klaudiju Kaudeksu; rezultat bitke je bio neodlučan, ali se Hijeron povukao među zidine Sirakuze. Tamo su ga Rimljani opsjeli, ali je s njima 263. pne. sklopio separatni mir. Rimljani su mu, u zamjenu za savezništvo, priznali vlast nad jugoistokom Sicilije.

Hijeron je nakon tog vremena bio rimski saveznik, pomagajući logistički njihove pohode po Siciliji i drugdje po Mediteranu. Izgradio je i snažnu flotu, a Sirakuza je prosperirala. U njoj je pod njegovom vlašću djelovao slavni naučnik Arhimed, za čiji je račun sagradio niz opsadnih sprava. Također je djelovao i slavni pjesnik Teokrit, koji je napisao niz pjesama u počast Hijerona.

Izvori uredi

Prethodi:
pod vlašću Pira Epirskog
Tiranin Sirakuze
275. pne.– 215. pne.
Slijedi:
Hijeronim