High School (dokumentarni film)

(Preusmjereno sa stranice High School (film, 1968))

High School (sh. Srednja škola) je američki crno-bijeli dokumentarni film snimljen 1968. godine u režiji Fredericka Wisemana. U njemu se prikazuje jedan dan nastave u filadelfijskoj srednjoj školi Northeast High School. Film je napravljen u stilu cinéma vérité, a samo je snimanje trajalo pet tjedana u proljeće 1968. godine. Film se i stilom i tematski oslanja na Wisemanov prethodni i kontroverzni film Titticut Follies, odnosno predstavlja dio ciklusa kojim je Wiseman obrađivao različite institucije tadašnjeg američkog društva. Škola koju je prikazuje u filmu je prikazana kao izuzetno represivna i autoritarana institucija, u kojoj nastavno osoblje prikazuje krajnji prijezir prema učenicima, a svemu posebnu dimenzija daju reference na tada aktualni vijetnamski rat u kome sudjeluje rodbina učenika, odnosno u kome će neki od njih nakon regrutacije biti poslani. Wiseman se godinama nije usudio prikazati film u Philadelphiji, bojeći se mogućih tužbi.[1] Kritika ga je, međutim, prihvatila i danas se smatra jednim od najboljih dokumentarnih ostvarenja svog vremena.

High School
RežijaFrederick Wiseman
Datum(i) premijere
5. 1968 (1968-05)
Trajanje75 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Izvori uredi

  1. „Long-delayed debut of "High School," 2001”. Current. Arhivirano iz originala na datum 2010-11-20. Pristupljeno 2. XI 2010. 

Literatura uredi

  • Ellsworth, Liz. Frederick Wiseman: A Guide to References and Resources. Boston, MA: G.K.Hall & Co., 1979.
  • Grant, Barry Keith. "Five films by Frederick Wiseman" University of California Press, 2006.
  • Rosenthal, Alan. The New Documentary In Action: A Casebook in Film Making. Berkeley, CA: University of California Press, 1971.

Vanjske veze uredi