Herman Potočnik

Herman Potočnik

Herman Potočnik (pseudonim Hermann Noordung) (Pula, 22. prosinca 1892. – Beč, 27. kolovoza 1929.), slovenski stručnjak za raketnu tehniku i pionir astronautike.

BiografijaUredi

Herman Potočnik, kapetan inženjerijskih postrojbi Austro-Ugarske vojske, jedan od osnivača moderne astronautike. Rodio se 22. prosinca, 1892. godine u Puli, Istra, Hrvatska. Tijekom prvog svjetskog rata služi u Galiciji, Srbiji i Bosni, da bi onda bio premješten na Soču. Nakon završetka rata biva umirovljen iz zdravstvenih razloga. Fascinira ga raketna tehnika te pred kraj 1928. godine objavljuje knjigu: Das Problem der Befahrung des Weltraums - der Raketen-motor (O problemu svemirskog leta - raketni motor). Radi se o jednom od temeljnih fundamentalnih dijela u kojem se elaborira modularna svemirska stanica, geostacionarna orbita i komunikacijski sateliti. Kao malo koje djelo, ova je knjiga imala je snažan učinak na rusku i njemačku astronautičku grupu. Shrvan tuberkulozom i bijedom, umire, 27. kolovoza, 1929. godine u Beču. Mnogo godina kasnije doživljava priznanje za razvoj astronautike, pa se kod izgradnje prve svemirske stanice razmišljalo da ona nosi njegovo ime.

Kulturno središte europske svemirske tehnologijeUredi

Već 2006. godine se Hermanu Potočniku Noordungu u Vitanju otvorila spomen soba, koja je kasnije bila temelj za proširenje na Kulturno središte europske svemirske tehnologije.

Zgradnja Kulturnog središta europske svemirske tehnologije (Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij – KSEVT) u Vitanju je završena 2012. godine. Otvoren je projekat izvanjsko rađanje iluzije rotiranja i plutanja u bestežinskog stanu. Objekt je prvi stalni postav pod nazivom Herman Noordung: 100 monumentalnih utjecaja otvoren 6. rujna 2012., a na samo otvaranje razvili su još neke ideje o formiranju prostora i umjetnosti. Nastupni se performansi i događaji Orbitalne oscilacije nastavljaju do 22. prosinca 2012., kad će se obilježiti 120 godina od rođenja slovenskoga raketnoga inženjera i pionira svemirskih letova, u Puli.

Vanjske vezeUredi

  • Web stranice o Hermanu Potočniku Noordungu: Home page
  • American Institute of Aeronautics and Astronautics o Hermanu Potočniku: [1]
  • O Potočniku na stranicama Austrian Space Agency (ASA): [2]
  • Engleski prijevod potočnikove knjige (sažetak): [3]
  • Potočnikova knjiga The Problem of Space Travel, u elektroničkom obliku (u cijelosti): [4]
  • Potočnikova knjiga na hrvatskom (sažetak): [5]
Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Herman Potočnik