Heqin (pojednostavljeni kineski: 和亲tradicionalni kineski: 和親pinyin: Héqīn; doslovno "mirovni brak") je izraz koji se kroz kinesku historiju koristio za politički savez potvrđen brakom. Najčešće je označavao brak između kineske carske princeze, odnosno članice carske porodice za stranog "barbarskog" vladara. Svrha takvog braka je bila spriječavanje "barbarskih" napada na Kinu - u zamjenu za ustručavanje od agresije strani vladar je postajao članom kineske carske porodice.

Kineski historičari i carski propagandisti su često tvrdili da je takav brak zapravo predstavljao trik, odnosno farsu, jer su "princeze" u stvari bile ili careve nezakonite ili najniže rangirane kćeri, ili obične žene (nekada i prostitutke) koje nikada ne bi sreo. Tako se prestiž carske porodice i same Kine ne bi umanjivao miješanjem s "barbarima".

Prvi dokumentirani slučaj heqina potiće iz godine 198. pne. kada je car Gaozu, osnivač dinastije Han, udao princezu za vođu nomadskog naroda Xiongnu te tako osigurao sjevernu granicu od njihovih napada. Znamenita ljepotica Wang Zhaojun je također bila heqin.

Instituciju heqina su često prakticirale dinastije Han, Tang i Qing, za razliku od dinastija Yuan, Song i Ming.

=Reference uredi

  • Cui Mingde (2005). The History of Chinese Heqin: Brief Charts of Heqin Events. Beijing: Renmin Chubanshe. str. 648–688. ISBN 7-01-004828-2.