Virus hepatitisa B veoma otporan i ima ga dovoljno i u nevidljivoj količini krvi (jedan mikrolitar) za prenošenje zaraženom iglom. Postoji zaštita i u obliku seruma i u obliku vakcine protiv hepatitisa B. Kad je u pitanju hepatitis B, veliki broj novoobolelih se zarazio seksualnim putem.

Hepatitis B
Naučna klasifikacija
Carstvo: Virusi
Porodica: Hepadnaviridae
Rod: Orthohepadnavirus
Vrsta: Hepatitis B virus

Akutni hepatitis B prelazi u hronični u oko pet odsto odraslih osoba i dece starije od 12 godina. Kod dece koja ga dobijaju na rođenju od majke koja je nosilac virusa, izgledi za prelazak u hronični je y 90 odsto slučajeva. Kod dece koja dobiju hepatitis B u uzrastu do pet godina, učestalost prerasta u hroničnu infekciju u 50 odsto slučajeva. Prelazak u hroničnu infekciju je češći kod muškaraca, kod osoba na hroničnoj hemodijalizi, kod dijabetičara, alkoholičara, osoba sa imunodeficijencijom, sa malignim oboljenjima. Smrtnost od hepatitisa B u akutnoj fazi iznosi jedan od-sto. U hroničnoj fazi hepatitisa B uzrok smrti su posledice: ciroza jetre i primarni karcinom jetre koji se razvijaju obično posle 10 do 20 i više godina od akutne faze bolesti. Cirozu jetre dobija 20-30 odsto bolesnika, a primarni karcinom oko pet odsto. Karcinom jetre obično dolazi na već formiranu cirozu jetre i peti je po učestalosti u svetu.

Dovoljno je da minimalna količina krvi, koja se ne vidi golim okom, kapne na sto i virus ostaje u životu nedelju, pa ponekad i do mesec dana i time predstavlja potencijalnu opasnost za nekoga ko ima povredu na koži. Međutim, virus može proći i kroz sluzokožu.

Virus B se prenosi lakše i on je mnogo otporniji od virusa C. Potrebni su dobro sterilisani instrumenti jer virus B ne ubija temperatura kuvanja od 100 stepeni već temperatura suve Sterilizacija (mikrobiologija) od 160 do 180 stepeni u trajanju od 1 do 2 sata. Instrumente koji ne mogu da se podvrgnu temperaturi treba podvrgnuti sredstvima koja ubijaju ove viruse (formaldehid).

Svetska zdravstvena organizacija dala je preporuku da se s iskorenjivanjem ove bolesti počne još 1991. godine (vakcinacijom svih novorođenih beba), vakcinacijom dece stare do 12 godina i svih rizičnih grupa.

Literatura uredi

  • HEPATITIS: Pritajeni ubica. Milena Božić, infektolog i pedijatar, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Milena Jauković, hirurg u Urgentnom centru.

Spoljašnje veze uredi