Хепатитис Б

(Preusmjereno sa Hepatitis B)

Вирус хепатитиса Б веома отпоран и има га довољно и у невидљивој количини крви (један микролитар) за преношење зараженом иглом. Постоји заштита и у облику серума и у облику вакцине против хепатитиса Б. Кад је у питању хепатитис Б, велики број новооболелих се заразио сексуалним путем.

Хепатитис Б
Naučna klasifikacija
Carstvo: Вируси
Porodica: Hepadnaviridae
Rod: Orthohepadnavirus
Vrsta: Hepatitis B virus

Акутни хепатитис Б прелази у хронични у око пет одсто одраслих особа и деце старије од 12 година. Код деце која га добијају на рођењу од мајке која је носилац вируса, изгледи за прелазак у хронични je y 90 одсто случајева. Код деце која добију хепатитис Б у узрасту до пет година, учесталост прераста у хроничну инфекцију у 50 одсто случајева. Прелазак у хроничну инфекцију је чешћи код мушкараца, код особа на хроничној хемодијализи, код дијабетичара, алкохоличара, особа са имунодефицијенцијом, са малигним обољењима. Смртност од хепатитиса Б у акутној фази износи један од-сто. У хроничној фази хепатитиса Б узрок смрти су последице: цироза јетре и примарни карцином јетре који се развијају обично после 10 до 20 и више година од акутне фазе болести. Цирозу јетре добија 20-30 одсто болесника, а примарни карцином око пет одсто. Карцином јетре обично долази на већ формирану цирозу јетре и пети је по учесталости у свету.

Довољно је да минимална количина крви, која се не види голим оком, капне на сто и вирус остаје у животу недељу, па понекад и до месец дана и тиме представља потенцијалну опасност за некога ко има повреду на кожи. Међутим, вирус може проћи и кроз слузокожу.

Вирус Б се преноси лакше и он је много отпорнији од вируса Ц. Потребни су добро стерилисани инструментм јер вирус Б не убија температура кувања од 100 степени већ температура суве стерилизације од 160 до 180 степени у трајању од 1 до 2 сата. Инструменте који не могу да се подвргну температури треба подвргнути средствима која убијају ове вирусе (формалдехид).

Светска здравствена организација дала је препоруку да се с искорењивањем ове болести почне још 1991. године (вакцинацијом свих новорођених беба), вакцинацијом деце старе до 12 година и свих ризичних група.

ЛитератураUredi

  • ХЕПАТИТИС: Притајени убица. Милена Божић, инфектолог и педијатар, редовни професор Медицинског факултета Универзитета у Београду и Милена Јауковић, хирург у Ургентном центру.


  Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење у вези тема о здрављу (медицини).


Спољашње везеUredi