Hepatička koma

Hepatička koma (lat. Coma hepatica) je posledica poslednjeg stadijuma infusilijencije jetre i obično joj prethodi pojačana uznemirenost i znaci delerijuma. Hepatička koma može da nastane kod obolelih od ciroze jetre. Ova vrsta kome se teško leči i obično se završava smrću obolele osobe.

     Хепатичка кома је посљедица нагомилавања амонијака и њему сличних материја у артеријској крви и њиховог токсичног дејства на централни нервни систем. До повећаних концентрација ових супстанци долази због смањене функције јетре (хепатитис, цироза) и због обилних гастроинтестиналних крварења, када се из цријева ресорбује велика количина уреје и амонијака, које оштећена јетра не може да  детоксикује, па велика количина крви с амонијаком и њему сличним материјама доспијева до централног нервног система.
     Болесник има тремор сличан лепршању птичијих крила, повремено се јављају грчеви , често му је кожа жућкасте боје, има повишену тјелесну температуру и мирише на земљу. Због оштећене функције јетре долази до тачкастих крварења по кожи, већих крвних подлива (хематома), или манифестних крварења из носа или усне дупље. На кожи трбуха се види проширен венски сплет, а на кожи лица и грудног коша пауколика проширења крвних судова и свијетлоцрвена пребојеност дланова.

Прва помоћ

     Иста је као код свих коматозних болесника. Ако постоји крварење из гастринтестиналног тракта, поставити незогастричну сонду за евакуацију из горњих дијелова система, а припремити клизму за евакуацију из доњих дијелова. По потреби дати трансфузију за надокнаду изгубљене крви и предузети мјере за трајно заустављање крварења. Исхрана је парентерална.