Henri du Val de Dampierre

Henri du Val, grof od Dampierrea (fr. Henri du Val, comte de Dampierre), u njemačkim izvorima navođen kao Heinrich von Dampierre (1580 - 8. oktobar 1620) bio je austrijski vojskovođa rodom iz Francuske koji se istakao kao jedan od zapovjednika carske katoličke vojske na početku Tridesetogodišnjeg rata.

Henri de Dampierre
Gravira u knjizi Theatrum Europaeum (1662)
Gravira u knjizi Theatrum Europaeum (1662)
Gravira u knjizi Theatrum Europaeum (1662)
Karijera
Rod vojske kirasiri (konjica)

Karijeru je započeo kada se sa braćom zaputio u Austriju i ušao u službu tadašnjeg habsburškog cara Rudolfa II. Sudjelovao je u Transilvaniji u završnim borbama tzv. Dugog rata sa Osmanlijama. Po završetku rata je postao dvorski komornik i član Carskog vrhovnog savjeta (Reichshofrat). Sudjelovao je u Uskočkom ratu protiv Mlečana.

Na samom početku Tridesetogodišnjeg rata je 1618. godine pokušao ugušiti Češki ustanak, ali je zbog toga mora odustati zbog nedostatka ljudstva. Sljedeće godine je, međutim, uspio protestantima nanijeti težak poraz u bitci kod Zablata. Godine 1620. je poginuo prilikom pokušaja da zauzme današnju Bratislavu koju su branile trupe protestantskog transilvanijskog kneza Gabora Betlena; njegovo su truplo branitelji obezglavili, ali ga je Betlen nedugo potom poslao u Beč sa svim počastima.