Heljda (Fagopyrum esculentum, F. cymosum, F. tataricum) se svrstava u žitarice jer ima rižino zrno i način korištenja, a po morfološkim i fiziološkim svojstvima se bitno razlikuje od drugih žitarica.

Heljda
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Caryophyllales
Porodica: Polygonaceae
Rod: Fagopyrum
Vrsta: F. esculentum
Dvojni naziv
Fagopyrum esculentum
Moench
Sinonimi

F. cymosum
F. tataricum

Heljda je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka na svijetu. Poznata je po svojim zdravstvenim prednostima i hranjivim svojstvima. Heljda se uzgaja u Europi, Aziji i Americi, a biljka može izdržati niske temperature i rasti na siromašnom tlu, što je čini idealnom za uzgoj u različitim klimatskim uvjetima.

Heljda je izuzetno bogata hranjivim tvarima. Sadrži bjelančevine, vlakna, vitamine i minerale. Heljda je bogata željezom, fosforom, magnezijem i cinkom. Ova žitarica takođe sadrži primetne količine vitamine B1 i B2 koji pomažu u održavanju zdravlja.

Heljda sadrži visoku razinu bjelančevina, što je čini idealnom namirnicom za vegetarijance i vegane koji traže izvor proteina koji ne dolazi od životinjskih izvora. Također, heljda ne sadrži gluten pa je pogodna za osobe koje pate od celijakije tj. intolerancije na gluten.

Heljda ima brojne zdravstvene prednosti: Njena visoka razina vlakana pomaže u održavanju zdravog probavnog sustava. Heljda također pomaže u održavanju zdravog kardiovaskularnog sustava. Rutin koji se nalazi u heljdi pomaže u jačanju krvnih žila i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Heljda ima niski glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi. To je korisno za osobe koje pate od dijabetesa ili žele kontrolirati nivo šećera u krvi.

Heljda također ima antioksidativna svojstva koja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su molekule koje oštećuju stanice i tkiva u tijelu, a povezani su s mnogim bolestima, uključujući rak i starenje.

Heljda se može koristiti na razne načine u prehrani. Može se kuhati kao riža ili prilog, dodavati u juhe i salate, ili koristiti kao sastojak u pecivima i tijestima. Također se može koristiti za pripremu kaša i kašica. Uzimajući u obzir njene hranjive vrijednosti i zdravstvene prednosti, heljda bi se trebala naći u prehrani svakoga tko traži hranu bogatu bjelančevinama. Također, heljda se može koristiti za pripremu zdravih zalogaja poput heljdinih palačinki ili energetskih kuglica, a i medonosna je kultura.

Stabljika visine od 30 - 150 cm, rebrasta, razgranata, kad sazri crvena, listovi su srcoliki.

Plod je oraščić.