Heliodor (ministar)

Heliodor (2. vijek pne.) je bio ministar na dvoru seleukidskog kralja Seleuka IV Filopatora, poznat i po tome što se spominje u Starom zavjetu. Godine 178. pne. ga je kralj imenovao nadglednikom svih hramova i dao mu zadatak da iz njih prikupi zlato i druga blaga kako bi mogao isplatiti ratnu odštetu Rimljanima na koju je bio vezan mirom u Apameji. Prema Drugoj knjizi o Makabejcima Heliodor je prilikom pokušaja da blago iznese iz jeruzalemskog Hrama bio suočen s "tri utjelovljenja Boga" koji su ga izbičevali, a potom mu rekli da mora svim ljudima govoriti o "veličanstvu Božje moći".

Tjeranje Heliodora iz Hrama, slika Gerarda de Lairessea, 1674.

Usprkos toga, Heliodor je ostao na mjestu ministra sve do 175. pne. kada je uspio ubiti kralja i nakratko preuzeti krunu. Ubrzo nakon toga ga je svrgnuo kraljev brat Antioh IV Epifan. Što se dalje dogodilo s Heliodorom nije poznato.

Neki indijski historičari vjeruju da je upravo taj Heliodor bio izaslanik kralja Antialkide koji se spominje kao autor Heliodorovog stupa postavljenog u današnjoj indijskoj državi Madya Pradesh.

Heliodorovo tjeranje iz hrama je kasnije postalo čest motiv u kršćanskoj umjetnosti.