Helikobakter pilori

(Preusmjereno sa stranice Helicobacter pylori)

Helikobakter pilori (lat. Helicobacter pylori) je bakterija koja se sreće samo kod ljudi u donjem delu želuca (pilorusu) i dovodi se u vezu sa nastankom zapaljenja želuca (gastritisa), čira dvanaestopalačnog creva ređe želuca. Ova bakterija je u stanju da iz ureje oslobodi amonijak, koji joj omogućava preživljavanje u vrlo kiseloj sredini želuca.

Helicobacter pylori
Naučna klasifikacija
Carstvo: Bacteria
Koljeno: Proteobacteria
Razred: ε Proteobacteria
Red: Campylobacterales
Porodica: Helicobacteraceae
Rod: Helicobacter

Osobine uredi

Helokobakter je gram-negativna bakterija spiralnog oblika, koja na jednom kraju poseduje nekoliko treplji pomoću kojih se kreće. Helikobakter proizvodi i oslobađa enzime oksidazu, katalazu i urejazu. Urejaza razlaže ureu i oslobađa amonijak, koji ima bazna svojstva i neutrališe kiselinu želuca, tako da ova bakterija preživljava u izuzetno negostoljubivoj sredini želuca. Katalaza rezlaže vodonik peroksid. Kultura ovih bakterija može se uzgajati pod mikroaerobnim uslovima (90% azot, 5% kiseonik, 5% ugljen dioksid).

Helikobakter se prenosi feko-oralnim putem. Rasprostanjen je širom sveta, posebno kod grupa koje žive u lošim higijenskim uslovima. Kod preko 50% stanovništva može se pronaći ova bakterija. Bakterija je pokretljiva zahvaljujući trepljama na jednom kraju i brzo kolonizuje sluzokožu želuca. Pored pomenutih enzima (oksidaze, katalaze i urejaze), helikobakter proizvodi i vakuolizirajući citotoksin, koji izaziva izumiranje epitelnih ćelija želuca.

Simptomi i bolesti uredi

Infekcija helikobakterom često protiče i bez simptoma. Vremenom se može javiti:

  • hronični, površni gastritis, tip B, koji može trajati godinama i decenijama bez simptoma ili sa blažim tegobama u vidu mučnine, neodređenim bolovima u predelu želuca,
  • čir dvanaestopalačnog creva, ređe želuca, jer izumiranjem epitelnih ćelija se slabi želudačna barijera, koja štiti od kiseline,
  • hronični, atrofični gastritis iz koga se može razviti rak želuca (adenokarcinom želuca).

Prisustvo helikobaktera se može utvrditi biopsijama sluzokože želuca, a zatim njegovim uzgajanjem i dokazivanjem urejaze i katalaze.

U terapiji se koristi kombinacija antibiotika i inhibitora protonske pumpe, koji se uzimaju 7 dana. Terapija je uspešna u preko 95% slučajeva.

Vidi još uredi

Literatura uredi

  • H. Renz-Polster; S. Krauzig; J. Braun: Basislehrbush Innere Medizin Urban & Fischer ISBN 3-437-41052-0
  • Fritz H. Keyser, Kurt A. Bienz Medizinische Mikrobiologie Thieme ISBN 3-13-444810-6

Spoljašnje veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Helicobacter pylori
 Wikivrste imaju podatke o: Helikobakter pilori