Admiral Helena Cain je izmišljeni lik kolonijalnog oficira koga je u novoj TV-seriji Battlestar Galactica tumačila Michelle Forbes.

Helena Cain
lik iz Battlestar Galactica
Prvo pojavljivanje"Pegasus"
Zadnje pojavljivanjeRazor
Tumač/ica ulogeMichelle Forbes
Informacije
AliasiPegasus Actual
Vrstaljudska
Rodžena
Titulakontradmiral
Rođenje
Smrt

Fiktivna biografija uredi

Rođena je na planeti Tauron gdje je kao 9-godišnjica preživjela sajlonski napad na samom završetku Prvog sajlonskog rata; njena mlađa sestra Lucy je oteta od strane Sajlonaca. Kasnije se priključila Kolonijalnoj floti i, dijelom zahvaljujući talentu, dijelom političkim vezama, napredovala do čina kontradmirala.

U trenutku sajlonskog napada admiral Cain se nalazila na svom zapovjednom brodu - svemirskoj krstarici Pegasus - koji je u to vrijeme bio na remontu. Dio tima za remont je bila Gina Inviere, civilna inženjerka sa kojom je Cain otpočela lezbijsku vezu, ne znajući da je ona, zapravo, humanoidna Sajlonka poslana sa ciljem da sabotira flotu. Iako sajlonski napad uništava dok i teško oštećuje Pegasus, Cainina odlučnost spašava brod koji pod njenim vodstvom nastavlja rat protiv Sajlonaca vodeći gerilsku strategiju. Cain se tokom sljedećih mjeseci iskazuje kao potpuno bezobzirni zapovjednik - njenog zamjenika Jurgena Belzera ubija odmah nakon što je on odbio zapovijed, a koristi nasilje i prijetnje kako bi od civilnih brodova u izbjeglištvu rekvirirala zalihe i ljudstvo. Kada se ispostavi da je Gina Inviere Sajlonka, Helena Cain je trpa u pritvor gdje će biti izlagana višemjesečnom mučenju.

Nakon šest mjeseci Pegasus dolazi u kontakt sa izbjegličkom flotom okupljenom oko Galactice. Cain zahvaljujući svom činu preuzima zapovijedanje nad flotom, ali ubrzo dolazi u sukob sa komandantom Adamom, dijelom izazvanom incidentom prilikom ispitivanja Sajlonke Sharon Athene Valeri. Napetosti između njih dvoje eskaliraju do mjere da oboje planiraju likvidirati jedno drugo, iako će zajedno surađivati u uspješnom napadu na sajlonski Brod uskrsnuća.

Na kraju Gaius Baltar, zgađen mučenjem kome je bila izložena Gina Inviere, kao i ljubavi koju osjeća prema originalnoj Broj Šest, oslobađa Sajlonku koja koristi priliku da ubije svoju nekadašnju ljubavnicu i mučiteljicu. Mjesto zapovjednika Pegasusa preuzima njen zamjenik Jack Fisk.

Pozadina uredi

Lik Helena Cain se temelji na liku komandanta Caina u originalnoj seriji, a koga je bio tumačio Lloyd Bridges.

Tvorci nove serije su originalno ulogu Helene Cain namjeravali dati Jane Seymour, glumici koja je u originalnoj seriji igrala lik Serine, ali je ona to odbila, pa je ulogu preuzela Michelle Forbes. Lik Helene Cain se osim u redovnoj TV-seriji pojavljuje kao protagonist TV-filma Battlestar Galactica: Razor, koji je bio snimljen kao uvod u treću sezonu, a u kome značajan dio radnje predstavljaju flashbackovi vezani uz ratni put Pegasusa.

Vanjske veze uredi