Heinrich II od Bavarske

Heinrich II Svadljivi

Prikaz gospodara Heinricha
Titula Vojvoda Bavarske
Suprug/a Princeza Gisela od Burgundije
Djeca Car Heinrich II
Kraljica Gisela od Mađarske
Bruno od Augsburga
Brigitta
Arnold
Roditelji Heinrich I od Bavarske
Judith od Bavarske
Rodbina Sveti Emeric (unuk)

Heinrich II (Henrik II, 951–995), poznat kao Heinrich Svadljivi (njemački: Heinrich der Zänker), bio je vojvoda Bavarske, poznat po borbi protiv Otonijanske dinastije njemačkih kraljeva i rimsko-njemačkih careva.

Bio je sin prethodnog vojvode Heinricha I i njegove supruge Judith. Oca je naslijedio u dobi od četiri godine, pod skrbništvom svoje majke. Oženio se za princezu Giselu od Burgundije, a 974. otpočeo ustanak s ciljem da cara Otona II svrgne s njemačkog prijestolja. Prvo je uhvaćen u Ingelheimu, ali je uspio podići novi ustanak u Bavarskoj, koji će kasnije biti poznat koa Rat Tri Heinricha. Godine 976. je uhvaćen, a nakon dvije godine mu je oduzeto vojvodstvo, čiji je dio postao tzv. Istočna Marka - preteča današnje Austrije. Godine 985. mu je vraćena titula vojvode. Nakon smrti Otona II je bez uspjeha pokušao oteti njegovog malodobnog sina Otona III.

Njegova kćer Gisela od Mađarske se udala za mađarskog kralja Svetog Stjepana I, dok mu je sin postao sveti rimski car pod imenom Heinrich II.

Heinrich II od Bavarske
Rođen/a: 951 Umro/la: 995
Kraljevske titule
Prethodi:
Heinrich I
vojvoda Bavarske
955–976
Slijedi:
Otto I
Prethodi:
Heinrich III
vojvoda Bavarske
985–995
Slijedi:
Heinrich IV