Heinrich Gordi (njemački: Heinrich der Stolze; o. 1108  – 20. oktobar 1139) bio je njemački plemić i feudalni magnat iz kuće porodice Welf koji je od 1126. vladao kao vojvoda Bavarske (Heinrich X) te od 1137. do smrti kao vojvoda Saksonije (Heinrich II) i markgrof Toskane.

Heinrich X, vojvoda Bavarske
zamišljeni prikaz Heinricha X na kasnijoj graviri
Suprug/a/e/ziGertrud od Süpplingenburga
Plemićka porodicaKuća Guelph
OtacHeinrich IX, vojvoda Bavarske
MajkaWulfhilde od Saksonije
Rođen/ac. 1108
Umro/la20. 10. 1139.
Quedlinburg
SahranaCrkva u Königslutteru

Rodio se kao dijete bavarskog vojvode Heinricha Crnog i Wulfhilde, kćeri saksonskog vojvode Magnusa. Preko majke je postao nasljednik dinastije Billung. Naslijedio je brojne posjede u Saksoniji, Švapskoj i Bavarskoj koje je dijelio s mlađim bratom Welfom.

Kada je 1125. smrću Heinricha V izumrla Salijska dinastija, održan je izbor novog njemačkog kralja gdje je upravo Heinrich svojom moći i uticajem donio krunu saksonskom vojvodi Lotaru od Süpplingenburga. U znak zahvalnosti je Lotar 1127. za njega udao svoju kćer Gertrude i obećao mu nasljedstvo svojih posjeda. Heinrich je vjerno kralja služio u njegovom ratu protiv braće Hohenstaufen - švapskog vojvode Friedricha II (za koga je bila udana Heinrichova sestra Judith) i frankonijskog vojvode Konrada - koji je uspješno završen 1133. Potom je pratio Lotara na pohodu u Italiju gdje se istakao vojničkim sposobnostima i za nagradu dobio Toskanu

Kada je Lotar 1137. umro, Heinrich je od njega naslijedio Saksoniju, ali isto tako postao jedan od najizglednijih kandidata za novog kralja. Izborne knezove je, međutim, odbio svojim nedostatkom diplomatskih vještina te je kraljem postao Konrad. On je od Heinricha nastojao ishoditi da preda jednu od dva vojvodstva - Bavarsku ili Saksoniju. Kada je Heinrich to odbio učiniti, u julu 1138. mu je formalno oduzeta Saksonija. Do godine 1139. je Heinrich, međutim, uspio očistiti Saksoniju od Konradovih pristaša; prilikom pohoda na Bavarsku je iznenada umro.

Heinrich Gordi
Rođen/a: c. 1108 Umro/la: 20. oktobar 1139
Njemačka kraljevska porodica
Kraljevske titule
Prethodi:
Lotar
vojvoda Saksonije
1137–1139
Slijedi:
Albert Medvjed
Prethodi:
Heinrich IX
vojvoda Bavarske
1126–1138
Slijedi:
Leopold
Prethodi:
Engelbert III od Sponheima
Markgrof Toskane
vojvoda Spoleta

1137–1139
Slijedi:
Ulrich od Attemsa