Heinrich George

Heinrich George (9. oktobar 1893 - 25. septembar 1946) bio je njemački teatarski i filmski glumac.

Heinrich George
glumac
Biografske informacije
Rođenje9. 10. 1893.
Stettin, Pomeranija, Njemačko Carstvo (danas Szeczin u Poljskoj)
Smrt25. 9. 1946. (dob: 52)
Specijalni logor br. 7 Sachsenhausen, Oranieburg, Brandenburg, Njemačka
SupružnikBerta Drews
DjecaJann George
Götz George
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac
Opus
Djelatni period1912 - 1945
Znamenite uloge
Franz Bieberkopf u Berlin-Alexanderplatz

Rodio se u porodici pomorca u Stettina (današnji Szeczin u Poljskoj). Glumu je studirao u Berlinu i rodnom gradu, a glumački debi imao na pozornici u Kolbergu. Godine 1914. se nakon početka prvog svjetskog rata kao dobrovoljac javio u vojsku, a sljedeće godine je ranjen. Poslije oporavka je nastupao u Dresdenu i Frankfurtu, prije nego što je došao u Berlin. Tamo se upoznao s ljevičarskim intelektualcima kao što su Erwin Piscator i Bertolt Brecht i postao član Komunističke partije Njemačke. Do sredine 1920-ih je postao jedan od najpopularnijih glumaca, nastupajući u filmovima kao što su Metropolis. Godine 1931. je nastupio u svojoj najpoznatijoj ulozi, tumačeći lik Franza Bieberkopfa u filmu Berlin-Alexanderplatz.

Nakon dolaska nacista na vlast 1933. godine se kao ljevičar ispočetka našao na crnoj listi glumaca kojima je zabranjen rad. Međutim, pristankom na nastup u propagandnom filmu Hitlerjunge Quex je uspio steći naklonost novog režima. Slijedio je niz uspješnih filmova, uključujući i zloglasni antisemitski film Jud Süss 1940. godine. George je nastavio glumiti u propagandnim filmovima sve do kraja drugog svjetskog rata. Nedugo nakon kapitulacije NJemačke, kao nacist je denunciran sovjetskim okupacijskim vlastima. U junu 1945. ga je uhapsio NKVD, a potom smjestio u Specijalni logor br. 7 Sachsenhausen. Tamo je u septembru 1946. umro, službeno od zatajenja srca. Tek 1994. godine su ekshumirani i identificirani njegovi posmrtni ostaci. 1998. su ga vlasti današnje Rusije kao nasljednice SSSR-a službeno rehabilitirale.

Bio je u braku sa glumicom Bertom Drews, koja mu je rodila dva sina - Jana i Götza, od kojih je potonji renomirani glumac.

Filmografija uredi

Vanjske veze uredi