Hidžaz

(Preusmjereno sa stranice Hedžaz)

Hidžaz (također Hijaz, Hedjaz; arapski: الحجازal-Ḥiǧāz, doslovno "barijera") je regija na zapadu današnje Saudijske Arabije. Granice su joj uglavnom određene obalom Crvenog mora, te se pruža od Hakla u Akapskom zaljevu do Džizana. Glavni grad je Džeda, ali je vjerojatno poznatija po islamskim svetim gradovima Meki i Medini. Zbog islamskih svetih mjesta Hidžaz ima veliku važnost kako u arapskom tako i u islamskom svijetu, odnosno politici. Naziv barijera je dobila zato što razdvaja visoravan Nadžd na istoku od regije Tihame na zapadu.

Karta koja sadašnju saudijsku pokrajinu Hidžaz označava crvenom, dok je nekadašnja Kraljevina Hidžaz iz 1923. godine označena zelenom bojom
Presjek zapadne obale Arabije: Crveno more i Tihama (lijevo), planinski Hidžaz (centar) i visoravan Nadžd (desno)
Krajolik Hidžaza

HistorijaUredi

Historijski dokazi ukazuju na to da je Hedžaz (ili barem neki njegovi dijelovi) bio pod rimskom vlašću kao provincija Arabia Petraea.[1] Kasnije je vjekovima bio vlašću regionalnih sila poput Egipta, da bi od 16. vijeka postao dio osmanske države gdje je administrativnom reorganizacijom 1864. formiran Vilajet Hidžaz. Početkom 20. vijeka Hedžaz je uživao kratkotrajni period kao nezavisna država Kraljevina Hidžaz. Godine 1916. je Šarif Husein ibn Ali proglasio nezavisnost Hidžaza, ali je je njegovu vlast 1924. srušio ibn Saud iz susjedne regije Nadžd te formirao Kraljevinu Hidžaza i Nadžda, kasnije poznatu kao Kraljevina Saudijska Arabija.

GeografijaUredi

U geološkom smislu Hidžaz je smješten u Velikoj dolini rasjeda. Oblast je poznata po tamnijem pijesku vulkanskog porijekla. Hidžaz u nekim izvorima uključuje i masiv Saravat koje topografski razdvaja Nadžd od Tihame.

GradoviUredi

PovezanoUredi

IzvoriUredi

  1. Kesting, Piney (May/June 2001). „Well of Good Fortune”. Saudi Aramco. Pristupljeno 20. 3. 2007.