Hebefrena shizofrenija

Hebefrena shizofrenija je oblik shizofrenije koji se označava kao radikalni, nuklearni oblik shizofrenije koji je najbliži Kraepelinovoj karakterizaciji ovog poremećaja (dementia praecox). Riječ potiče od grčkih riječi hebos-dječak i phrenos-duša.

Hebefrena forma ima rani početak nakon puberteta. Javlja se između 15. i 25. godine života. Upadljive su afektivne promjene. Karakteriše se izraženom regresijom i dezinhibiranim, dezorganizovanim djetinjastim, neodgovornim, obesnim i bizarnim ponašanjem, kao i manirizmima, sklonosti neumjesnim šalama i okupiranosti filozofskim temama. Emocionalne reakcije su neadekvatne i promjenljive, često praćene smijanjem i kikotanjem bez vidljivog razloga, bizarnim grimasiranjem. Raspoloženje je povišeno i neprimjereno, mišljenje je dezorganizovano, a govor nekoherentan. Javlja se težnja ka socijalnoj izolaciji. Držanje se opisuje kao luckasto, blesasto.

Može početi postepeno sa izraženim negativnim simptomima ili akutno i perakutno u obliku halucinatorno-paranoidnog sindroma sa fenomenima depersonalizacije i derealizacije. Sumanutosti i halucinacije su prolazne i fragmentirane. Simptomi se mogu javiti bez uočljivog povoda, zatim u toku toksoinfektivnih oboljenja ili psihoreaktivno. Prognoza je obično loša zbog brzog razvoja negativnih simptoma, naročito zaravnjenog afekta i gubitka volje, što brzo dovodi do najdublje dezintegracije. Dijagnisticira se samo u adolescenata i mladih odraslih osoba, uz kontinuirano posmatranje u trajanju od dva do tri mjeseca. Naziva se još i dezorganizirana shizofrenija (DSM-IV).