Sultanija Hatidže (kćer Selima I)

(Preusmjereno sa stranice Hatidže Sultanija)

Sultanija Hatidže (tur. Hatice Sultan) je bila ćerka Turskog sultana Selima I sa njegovom prvom suprugom sultanijom Ajše Hafse, sestra je sultana Sulejmana I Veličanstvenog, sultanije Šah, sultanije Bejhan, sultanije Fatme,a tetka sultana Selima II. Ime je dobila po prvoj Poslanikovoj ženi.

Hatidže
Datum rođenja 1496[nedostaje referenca]
Mesto rođenja Istanbul (Osmansko carstvo)
Datum smrti 1538[nedostaje referenca]
Mesto smrti Istanbul (Osmansko carstvo)
Titula sultanija Osmanskog carstva
Poreklo i porodica
Dinastija Osmanlije
Otac Selim I
Majka Ajše Hafsa
Supružnik Iskender-paša
Ibrahim-paša
Deca Nefise sultanija
Fatima sultanija

Biografija uredi

Godine 1509. ona je udata za Iskender-pašu, koji je pogubljen u avgustu 1515. i sa kojim je imala ćerku Nefise. Hatidže se vratila da živi sa majkom. Kada je 1520. godine posle smrti svog oca Sultan Sulejman nasledio presto ona se zajedno sa Majkom Sultanijom Ajše Hafsom preselila u Istanbul u Palatu Topkapi. Godine 1524. Hatidže se udaje ze Velikog Vezira Ibrahim Pašu. Venčanje je bilo veoma bujno trajalo je 15. dana i za njegove pripreme potrošeno je mnogo novca. Ovo je izazvalo ogorčenje među janičarima i navelo ih na pobunu Sultan Sulejman je mladencima dodelio ogromnu Palatu u Istanbulu. Hatidže je Ibrahimu rodila troje dece ali je prvo dete umrlo nakon rođenja. 1536. Ibrahim Paša je bio pogubljen po naredbi Sultana Sulejmana.

Porodica uredi

Hatidžin prvi sin bio je Mehmet ali je mlad umro. Postoje informacije da su Hatidže i Ibrahim kasnije dobili još dve ćerke Sultaniju Hanim i Sultaniju Fatmu. Telo sultanije Hanim leži u grobnici sultanije Hurem.

Smrt uredi

Sultanija Hatidže je svog muža nadživela za sedam godina i umrla je 1543. godini. Uzrok smrti i mesto sahrane nisu poznati. Najverovatnije ona počiva pored majke i oca u grobnici džamije Selima I.

Zanimljivosti uredi

Za nju kruže glasine da je bila najlepša sultanija posle sultanije Mihrimah. U mladosti je bila povučena, često je viđana kako bere ruže u vrtu. Bila je visoka i pomršava. Posle smrti svog muža počela je da se bavi „crnom magijom“. Za njegovu smrt okrivila je Hurem sultaniju. I na nju je bacala crnu magiju. Kada je Hurem to saznala pronalazi Hatidže i isprebija je kao osvetu. Hatidže se požalila sultanu, koji joj nije poverovao. Hurem sultanija je rekla da je Hatidže sama sebi napravila rane kako bi joj se osvetila.

"Veličanstveno stoleće" uredi

Popularna hit serija govori o životu na dvoru sultana Sulejmana Veličanstvenog. Ulogu sultanije Hatidže glumi Selma Ergeč. U seriji je predstavljeno da ima ćerku i sina blizance to jest, sultaniju Huridžihan i princa (sultanzade) Osman, ali to nema uporišta u istoriji.