Hatidže Sultanija

Hatidže
Datum rođenja 1496
Mesto rođenja Istanbul (Osmansko carstvo)
Datum smrti 1538
Mesto smrti Istanbul (Osmansko carstvo)
Titula sultanija Osmanskog carstva
Poreklo i porodica
Dinastija Osmanlije
Otac Selim I
Majka Ajše Hafsa
Supružnik Ibrahim-paša
Deca Hanim sultanija
Fulani sultanija

Huricichan sultanija

princ Osman

Sultanija Hatidže (tur. Hatice Sultan) je rođena 1496. godine a umrla je 1538. godine. Bila je ćerka Turskog sultana Selima I sa njegovom prvom suprugom sultanijom Ajše Hafse, sestra je sultana Sulejmana I Veličanstvenog, sultanije Šah, sultanije Bejhan, sultanije Fatme,a tetka sultana Selima II. Ime je dobila po prvoj Poslanikovoj ženi.

BiografijaUredi

Godine 1518. ona je udata za Iskender Pašu, ali ubrzo posle njihovog venčanja je umro i Hatidže se vratila da živi sa majkom. Kada je 1520. godine posle smrti svog oca Sultan Sulejman nasledio presto ona se zajedno sa Majkom Sultanijom Ajše Hafsom preselila u Istanbul u Palatu Topkapi. Godine 1524. Hatidže se udaje ze Velikog Vezira Ibrahim Pašu. Venčanje je bilo veoma bujno trajalo je 15. dana i za njegove pripreme potrošeno je mnogo novca. Ovo je izazvalo ogorčenje među janičarima i navelo ih na pobunu Sultan Sulejman je mladencima dodelio ogromnu Palatu u Istanbulu. Hatidže je Ibrahimu rodila troje dece ali je prvo dete umrlo nakon rođenja. 1536. Ibrahim Paša je bio pogubljen po naredbi Sultana Sulejmana.

PorodicaUredi

Hatidžin prvi sin bio je Mehmet ali je ubrzo umro. Postoje informacije da su Hatidže i Ibrahim kasnije dobili još dve ćerke Sultaniju Hanim i Sultaniju Fulani. Telo sultanije Hanim leži u grobnici sultanije Hurem. Postoje izvori i da su Hatidže i Ibrahim dobili jos dvoje djece, kcer Huricichan sultaniju i sina princa Osmana

SmrtUredi

Sultanija Hatidže je svog muža nadživela za dve godine umrla je 1538. godini. Uzrok smrti i mesto sahrane nisu poznati. Najverovatnije ona počiva pored majke i oca u grobnici džamije Selima Javuza II. Veruje se da ju je sultan tada udao, i da je popila otrov, zabeleženo je da je bila u beloj haljini. U ruci je držala prsten koji joj je dao Ibrahim-paša Parižani.

ZanimljivostiUredi

Za nju kruže glasine da je bila najlepša sultanija posle sultanije Mihrimah. U mladosti je bila povučena, često je viđana kako bere ruže u vrtu. Bila je visoka i pomršava. Posle smrti svog muža počela je da se bavi „crnom magijom“. Za njegovu smrt okrivila je Hurem sultaniju. I na nju je bacala crnu magiju. Kada je Hurem to saznala pronalazi Hatidže i isprebija je kao osvetu. Hatidže se požalila sultanu, koji joj nije poverovao. Hurem sultanija je rekla da je Hatidže sama sebi napravila rane kako bi joj se osvetila.

"Veličanstveno stoleće"Uredi

Popularna hit serija govori o životu na dvoru sultana Sulejmana Veličanstvenog. Ulogu sultanije Hatidže glumi Selma Ergeč. U seriji je predstavljeno da ima ćerku i sina blizance to jest, sultaniju Huridžihan i princa (sultanzade) Osman, ali to nema uporišta u istoriji.