Hatha joga je put tjelesne kontrole kroz položale tijela (asane) i tehnike disanja (pranajamu), a smatra se da je to priprema za rađa jogu. Ova vrsta joge podrazumijeva vježbanje vanjskog i unutrašnjeg pročišćavanja, a za to je potrebna samodisciplina. Hatha joga čini prvih pet stupnjeva rađa joge i bez ovog znanja vrlo je teško postići kontrolu uma, tj. rađa jogu. Ova vrsta joge vezana je za pokrete i položaje tijela, pa je zbog toga dobra i za relaksaciju tijela.

Sirsasana
Stoj na glavi

Etimologija uredi

 
Halasana
Plug

Hatha je sanskrtska riječ i sastavljena je od glasova ha i tha. Glas ha predstavlja Idu koja je mjesečev nadi, a glas tha predstavlja Pingalu koja je sunčev nadi. Jogiji smatraju da su nadiji putevi kojima životna energija (prana) struji kroz tijelo i aktivira energetske vrtloge (čakre). Ida i Pingala se ujedinjuju u centralnom nadiju koji se naziva Sušumna. Nadiji simboliziraju svete indijske rijeke Ganges, Jamunu i Sarasvati. Kada se glasovi ha i tha spoje zajedno, znače snažan ili snaga volje. U hatha jogi "snaga volje" znači da će se cilj koji je postavljen na kraju i završiti.

Povijest uredi

Hatha joga obično se usmenom predajom prenosila s učitelja na učenika, međutim večina znanja o njoj se i zapisivala. Zbog toga danas postoje mnogobrojni tekstovi koji su izvor za dublje proučavanje joge. Ti tekstovi dio su velikog djela koje se naziva Vedanta, a pisani su na drevnom indijskom jeziku sanskrtu. Neki tekstovi zapisivani su kao aforizmi ili dijalozi između učenika i učitelja. Osnovni tekst na kojem se zasniva hatha joga naziva se Joga sutre. Postoje mnogobrojni zapisi o hatha jogi, a najpoznatiji su: Hatha joga pradipika iz 14. stoljeća, Gheranda samhita iz 17. stoljeća i Upanišade koje su se počele pisati prije 3000 godina, a najraniji zapisi su iz 20. stoljeća. Hatha joga je od svog nastanka pa do danas doživjela mnoge promjene, a najznačajnije su one u zadnjih nekoliko desetljeća zbog prilagođavanja učenicima sa Zapada. Najpoznatiji stilovi hatha joge su: vinijoga, kundalini joga, sivananda, bikram joga i integralna joga.

Koncept hatha joge uredi

 
Padma sarvangasana
Lotos u svijeći

Jogiji smatraju da se sav život na Zemlji nalazi u energetskom polju koje se stvara zračenjem pozitivne i negativne energije. Pozitivna energija je ha i ona simbolizira muško zračenje energije, a tha simbolizira žensko zračenje energije. Hatha joga je ravnoteža između suprotnosti: pozitivnog i negativnog, svijetla i tame, aktivnog i pasivnog. Hatha jogu čine asane, pranajama, tehnike čišćenja i usredotočenost svjesti.

  • Asana označava položaj tijela u kojem se opušteno možemo zadržati dulje vremena i ona je glavno uporište hatha joge. To su pokreti i položaji tijela koji su usklađeni s disanjem (pranajamom). Asane su se razvijale tisućama godina da bi uklonile napetosti iz tijela i da bi ojačale slabe dijelove tijela, a bitan dio asana je istezanje i mnogi položaji imaju tu namjenu.
  • Pranajama znači svjesno upravljanje dahom. Ove vježbe nikada ne treba raditi na silu ili s naporom i uvijek treba zauzeti pravilan položaj (asanu) dok se radi. Pranajama uči da dišemo sporo i ravnomjerno da bi smirili um, a pored asana i meditacije ona je jedan od stupova joge.
  • Tehnike čišćenja dio su hatha joge, a ima ih šest: pročišćavanje nosa, pročišćavanje jednjaka i želuca, kruženje trbušnim mišićima, čišćenje crijeva, pročišćavanje sinusa i koncentracija na točku ili plamen svijeće.
  • Usredotočenost svjesti obično se vježba uz svijeću, a treba zauzeti i položaj za meditaciju. Pri vježbanju se treba koncetrirati na plamen svijeće.

Prehrana je također bitna za jogije, a jedan od bitnijih elemenata tog pravila je umjerenost u hrani. Prema spisu Hatha joga pradipika, ne treba jesti do potpune sitosti, nego četvrtinu želuca treba ostaviti praznu. Jogijska prehrana je vegetarijanska, a ona se koristi iz zdravstvenih i etičkih razloga.

Hatha joga na Zapadu uredi

 
Paschimottanasana
Istezanje leđa

Hatha joga je najpopularnija vrsta joge na Zapadu, a kad zapadnjaci kažu „joga“, obično misle na hatha jogu. Diljem Europe i SAD-a postoje mnoge škole koje podučavaju hatha jogu, a tome su doprinijele i mnoge poznate osobe kao što su glumci i pjevači. Također je popularna i kao dobar način za oslobađanje od stresa.

Literatura uredi

  • Fraser, Tara, "Joga za svakoga", Biovega, Zagreb 2002. ISBN 953-6567-31-8
  • Mahesvarananda, Svami Paramhans, "Joga u svakodnevnom životu", Ibera Verlag, 2000.
    ISBN 3-85052-004-8
  • Višnu, Svami Devananda, "Hata joga pradipika", Babun, Beograd 2011. ISBN 86-83737-29-2