Hasan Hajdar Diab

novinar

Hasan Hajdar Diab (arap. حسن حیدر دیاب, ili Hassan Haidar Diab; Bejrut, 12. 2. 1963. – ), hrvatski novinar, ratni reporter i politički komentator.

Hasan Hajdar Diab
Hajdar Diab u Kini 2016.
Rođenje12. 2. 1963. (1963-02-12) (dob: 61)
Bejrut, Libanon
PrebivališteZagreb, Hrvatska
NacionalnostLibanonac
EtnicitetArapin
Državljanstvohrvatsko
Zanimanjenovinar, ratni reporter, politički komentator
Godine aktivnosti1998–danas
PoslodavacVečernji list
NagradeNagrada Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo (2015)

Biografija uredi

Hajdar Diab je rođen 1963. u libanonskom glavnom gradu Bejrutu, u kojem je završio osnovnu i srednju školu. Privučen pozicijom Jugoslavije u svijetu i ulogom Tita u Pokretu nesvrstanih, godine 1981. odlazi na studij u SR Hrvatsku. Novinarski posao započeo je 1998. u zagrebačkom Večernjem listu, za koji je tokom godina napisao mnoštvo članaka. Veliki uspon u karijeri doživljava sredinom 2010-ih kada Siriju zahvaća građanski rat odnosno Evropu izbjeglička kriza. S obzirom da je vrstan poznavalac arapskog jezika, putovao je diljem Evrope odnosno Jugozapadne Azije i radio brojne reportaže i intervjue s izbjeglicama i političarima. Kao politički komentator bio stručni gost brojnih televizija i radija među kojima su HRT, Nova TV, N1, Z1, Al Jazeera Balkans, RTV BiH, TV Slovenija, ZDF, IRIB, TV Almayadeen, itd. Godine 2015. održao je predavanje pod nazivom "Rat u Siriji i izbjeglička kriza" na Policijskoj akademiji u Zagrebu, a o istim temama držao je predavanja na teheranskom Institutu za strateška pitanja i libanonskoj konferenciji ulema. Vrhunac karijere mu je intervju sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom, obavljen u Damasku početkom aprila 2017. godine.

Nagrade uredi

Godine 2015. Hajdar Diab od Hrvatskog novinarskog društva dobio je Nagradu "Marija Jurić Zagorka" za pisano novinarstvo. Ocjenjivačka skupina koja je donijela ovu odluku sastojala se od predsjednice Sanje Modrić, zamjenice predsjednice Ivanke Toma, te članova Sandre Bolanča, Marinka Jurasića, Damira Hainskija, Frenkija Laušića i Nikole Šolića. Žiri je istaknuo neprocjenjiv doprinos Hajdara Diaba o izbjegličkoj krizi, odnosno njegove izvrsne reportaže iz Danske, s Kosova, iz Beograda, Mađarske, Austrije, Slovenije, Iraka, Irana, Turske i rodnog Libanona, te sa samih granica Islamske Države Iraka i Levanta. Hajdar Diab iste je godine bio nominiran i za nagradu Novinara godine koju je osvojila Elizabeta Gojan.

Dokumentarac uredi

O životu i radu Hajdara Diaba, njegovom putu od Libanona do Hrvatske, političkim idealima i razočaranjima, snimljen je dokumentarni film Hassan u režiji Arsena Oremovića. Dokumentarac je premijerno prikazan 2017. u sklopu Mediteran foruma Subversive Festivala, nakon čega je održana i rasprava koju su uz Hajdara Diaba i Oremovića vodili i historičar Tvrtko Jakovina odnosno aktivistkinja Magda Sindičić.

Vanjske veze uredi