Harry Potter and the Philosopher's Stone

(Preusmjereno sa stranice Harry Potter i kamen mudraca)

Harry Potter i Kamen mudraca je prva od sedam planiranih knjiga iz serije o Harry Potteru autorice J. K. Rowling. Knjiga je puštena u prodaju 30. juna 1997. u izdanju Bloomsburya, a kasnije je po njoj snimljen i istoimeni film.

Harry Potter and the Philosopher's Stone
Naslovnica originalnog Bloomsburyevog izdanja
Autor(i)J. K. Rowling
Naslov prijevoda
  • Harry Potter i Kamen mudraca
  • Hari Poter i kamen mudrosti
IlustratorMary GrandPré
Dizajn koricaMary GrandPré
Jezikengleski
Žanr(ovi)fantastika
IzdavačBloomsbury
Datum izdanja1997.
ISBNISBN 953-6450-30-5
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Harry Potter and the Chamber of Secrets

Radnja

uredi

Na početku priče, 1. novembra 1981., čarobnjak i vještica, Albus Dumbledore i Minerva McGonagall, se sreću u Kalininom prilazu u Little Whingingu, predgrađu Surreya, i razgovaraju o nedavnim događajima u čarobnjačkom svijetu. Lord Voldemort, najmoćniji crni mag u historiji, je napokon pobijeđen. Nažalost, čini se da je sa sobom uzeo i dvije posljednje žrtve: Jamesa i Lily Potter. Njihov je sin Harry nekako uspio preživjeti bez ozljeda, s izuzetkom ožiljka u obliku munje na čelu. Harry će biti legenda među čarobnjacima, "dječak koji je preživio", i Dumbledore zato vjeruje da će za njega biti najbolje da odrasta dalje od te slave i pažnje.

Harryja je u Kalinin prilaz donio Rubeus Hagrid, lovočuvar u školi vještičarenja i čarobnjaštva u Hogwartsu. Harrya su podigli njegovi rođaci bezjaci, sestra njegove majke, Petunia Dursley i njezin suprug Vernon koji su imali i razmaženog sina Dudleya. Dursleyevi su od Harrya krili njegovo čarobnjačko porijeklo i sposobnosti i rekli su mu da su njegovi roditelji poginuli u saobraćajnoj nesreći.

Sedmicu prije svog jedanaestog rođendana Harryu su počela stizati pisma iz škole Hogwarts koja su dostavljale sove. Dursleyevi mu nisu dali da pročita pisma koja su se već počela nagomilavati i zato su zajedno s Harryem pobjegli na mali otočić. Hagrid ih je ipak uspio pronaći i uručiti pismo Harryu. Njih su se dvojica otputili u London kako bi kupili sve što mu je potrebno za školovanje. U Šupljem kotliću, maloj gostionici, su sreli profesora Quirrella koji predaje u Hogwartsu. Harry je saznao i za ubistvo svojih roditelja i za njihovog ubicu, Lorda Voldemorta. Hagrid je vratio Harrya Dursleyevima s kartom za voz koji vozi do Hogwartsa s platforme 9¾ sa londonskog King's Crossa.

U vozu se Harry sprijateljio s Ronom Weasleyem koji je bio impresioniran Harryjevim ožiljkom, ali ne i zastrašen njegovom slavom. Upoznao je i Hermionu Granger, pomalo iritantnu 'sveznalicu'. Nakon dolaska u Hogwarts svi su novi učenici svrstani u jedan od četiri školska doma. Domovi se razlikuju po svojim karakteristikama: u Slytherinima su ambicionzni učenici koji ne biraju sredstva da dođu do onoga što žele; Ravenclawi postaju oštroumni učenici koji cijene inteligenciju i mudrost; u Gryffindorima su najhrabriji učenici; a Hufflepuffi su poznati po poštenju, iskrenosti i marljivosti. Kad je Harry bio prozvan za svrstavanje svi su napeto iščekivali ishod. Razredbenom klobuku je bilo veoma teško svrstati Harrya, ali kad je Harry izrazio želju da ne bude u Slytherinima klobuk ga je svrstao u Gryffindore. I Ron i Hermione su svrstani u Gryffindore, ali Harryev najveći neprijatelj, Draco Malfoy, je postao Slytherin.

Tokom školske godine Harry saznaje puno toga o svijetu vještica i čarobnjaka. Nakon što je pokazao iznad prosječnu vještinu na prvoj lekciji iz letenja na metli Harry postaje član metlobojske ekipe svog doma i najmlađi igrač u posljednjih stotinu godina. Za Božić dobiva čarobni plašt nevidljivosti koji je pripadao njegovom ocu i kojeg Harry koristi da bi se nevidljiv kretao po dvorcu. Otkriva Zrcalo Erised u kojem može vidjeti svoje roditelje. Dumbledore ga savjetuje da prestane tražiti zrcalo koje će biti premješteno.

Harry, Ron i Hermione otkrivaju da troglavi pas Bundi, kako ga je nazvao Hagrid, čuva propadalište na kraju hodnika u koji je zabranjen ulaz. Razmišljaju o tome što bi pas mogao čuvati i zaključuju da se radi o legendarnom Kamenu mudraca, eliksiru za vječni život. Taj je kamen stvorio Nicholas Flamel. Trio vjeruje da kamen pokušava ukrasti Severus Snape, omraženi profesor Čarobnih napitaka, kako bi pomogao Lordu Voldemortu da se vrati na vlast.

Vjerujući kako je krađa kamena neizbježna, Harry, Ron i Hermiona prolaze kroz propadalište kako bi prvi došli do njega. Otkrivaju da je kamen pokušavao ukrasti naizgled bezopasni profesor Quirrell, a da je Snape pokušavao zaštititi Harrya. Harry se suočava s Quirrellom i preživljava drugi susret s Lordom Voldemortom (koji se pojavljuje na Quirrelovom zatiljku). Quirrell nakon toga podliježe ozljedama i umire. Voldemortov duh napušta svog domaćina. Tokom Harryevog oporavka u bolnici Dumbledore otkriva Harryu da je njegova majka, Lily, dala svoj život kako bi spasila Harrya. Ta je žrtva zaštitila Harrya u susretu s Voldemortom. Dumbledore otkriva Harryu i da će kamen, iako ga je Harry uspio zaštiti, biti uništen kako bi se spriječili budući Voldemortovi pokušaji da ga se dokopa.

Harry i ostali učenici napuštaju Hogwarts i Harry se vraća Dursleyevima sa spoznajom da postoje ljudi koji ga vole i mjesto koje može zvati domom.

Ekranizacija

uredi

Godine 1999. Rowling je prodala filmska prava za prve četiri knjige o Harryju Potteru američkom studiju Warner Bros. za 1 mil. £.[1] Rowling je prilikom sklapanja ugovora zahtijevala da glavne uloge mogu tumačiti samo Britanci, iako je dozvolila da u glumačku postavu uđu i irski glumci kao Richard Harris kao Dumbledore, odnosno strani glumci kada budu tumačili strane likove iz kasnijih knjiga.[2] Nakon dugotrajnog i temeljitog castinga,[3] snimanje je započelo u oktobru 2000. u Leavesden Film Studiosu i u Londonu, a završilo u julu 2001.[4] Harry Potter and the Philosopher's Stone je premijerno prikazan u Londonu 14. novembra 2001.[5]

Izvori

uredi
  1. „WiGBPd About Harry”. The Australian Financial Review. 19 July 2000. Pristupljeno 26. V 2007. 
  2. „Harry Potter and the Philosopher's Stone”. The Guardian (UK). 16 November 2001. Pristupljeno 26. V 2007. 
  3. „Daniel Radcliffe, Rupert Grint and Emma Watson bring Harry, Ron and Hermione to life for Warner Bros. Pictures: Harry Potter and the Sorcerer's Stone”. Warner Brothers. 21 August 2000. Arhivirano iz originala na datum 2007-04-04. Pristupljeno 26. V 2007. 
  4. Schmitz, Greg Dean. „Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)”. Yahoo!. Arhivirano iz originala na datum 2007-05-29. Pristupljeno 30. V 2007. 
  5. „Potter Casts Spell at World Premiere”. BBC News. 15 November 2001. Pristupljeno 23. IX 2007.