Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Harry Potter i zatočenik Azkabana je treća knjiga iz serije romana o Harryju Potteru britanske spisateljice J. K. Rowling. Knjiga je objavljena 8. jula 1999. Film temeljen na knjizi u Ujedinjenom je Kraljevstvu premijerno prikazan 31. jula 2004., a u SAD-u i ostatku svijeta 4. juna 2004.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Autor(i)J. K. Rowling
Naslov prijevoda
  • Harry Potter i zatočenik Azkabana
  • Hari Poter i zatvorenik iz Askabana
IlustratorMary GrandPré
DržavaUjedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Žanr(ovi)fantazija
IzdavačBloomsbury
Datum izdanja8. septembar 1999.
Stranica348
ISBNISBN 953-6450-62-3
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Harry Potter and the Chamber of Secrets Harry Potter and the Goblet of Fire

Radnja

uredi

Harry provodi treće ljeto kod Dursleyevih. Harry dobiva mnoge rođendanske poklone, a i obavijest da može posjećivati Hogsmeade, selo pokraj Hogwartsa, pod uslovom da dobije odobrenje skrbnika, u ovom slučaju tete i tetka. U isto vrijeme dolazi u posjetu sestra Vernona Dursleya, teta Marga. koja mrzi Harryja i koja ne zna da je Harry čarobnjak. Pod uslovom da teta Marga ništa ne sazna, Harryju će biti dozvoljeno da posjećuje Hogsmeade. Ali, kada je teta Marga počela vrijeđati Harryjeve roditelje, on je napuše i pobjegne Moćnim autobusom u Zakutnu ulicu gdje provodi ostatak ljetovanja.

Tamo se susreće sa Corneliusom Fudgeom, ministrom magije koji mu kaže da ipak neće biti kažnjen. Harry saznaje da je iz čarobnjačkog zatvora, Azkabana, pobjegao jedan od najopasnijih pristaša Lorda Voldemorta, Sirius Black, koji je prije 12 godina jednom kletvom ubio 13-tero ljudi. Također saznaje da je Black pobjegao iz zatvora da pronađe njega, Harry Pottera.

U Zakutnoj ulici Harry se divi novoj metli Vatrenoj munji, Hermiona kupuje mačka Krivonju koji pokušava pojesti Ronovog, iznenada vrlo bolesnog, štakora Šugonju. U Hogwarts Expressu upoznaju profesora Remus Lupina. On otjera dementore, strašna bića koja isisavaju sve dobro iz čovjeka, ujedno i čuvare Azkabana, koji u vozu traže Sirius Blacka. Harry se onesvjestio kada su mu prišli dementori.

U Hogwartsu Harry i Ron dobivaju dva nova predmeta: Proricanje sudbine koji im predaje profesorica Sybill Trelawney, starica bez dara za proricanje koja na svakom času predviđa Harryju smrt i Skrb za magična stvorenja koji im predaje Hagrid, na čijem prvom času Malfoy biva povrijeđen od hipogrifa Kljunoslava. Kljunoslava osude na smrtnu kaznu, ali ga Harry, Ron i Hermiona spase. Lupin im predaje Obranu od mračnih sila i on im je najbolji predavač ikad. On nauči Harryja kako da se odbrani od dementora koji kontrolišu dvorac. Hermiona je uzela još 5 predemeta i ima nemoguć raspored.

Harry od Freda i Georga Weasley dobiva Mapu za haranje na kojoj je nacrtana mapa Hogwartsa sa tajnim hodnicima i svim ljudima koji se trenutno kreću po dvorcu. Pomoću te mape Harry odlazi u Hogsmeade. Tamo saznaje da je Sirius Black bio najbolji prijatelj njegovih roditelja i da ih je prodao Voldemortu. Također je ubio malog Pettigrewa koji ga je pokušao preduhitriti.

Na kraju godine, profesorica Trelawney izrekne pravo proročanstvo, da će se Voldemort ponovo izdići uz pomoć svog vjernog sluge. Isti taj dan Harry, Ron i Hermiona se susreću sa Siriusom Blackom i Remeusom Lupinom, koji su stari prijatelji. Oni su zajedno sa Harryjevim ocem i malim Pettigrewom napravili Mapu za haranje kad su još bili u školi. Lupin je vukodlak, a ostala trojica su animagusi 8mogu se pretvoriti u životinje). James Potter je parožak, Sirius Black pas (cijelo vrijeme je bio u dosluhu sa krivonjom), a Pettigrew štakor. Harry saznaje da je Pettigrew je živ i da je on ustvari Šugonja. Također, on je taj koji je izdao njegove roditelje i ubio 13-tero ljudi. Sirius je Harryju kum. Iste noći, Lupin se preobrazi u vukodlaka, a Pettigrew pobjegne. Severus Snape isporuči Siriusa dementorima. Pomoću Hermioninog vremokreta (stvarčice koja vrača vrijeme unatrag i pomoću koje je ona stizala na sva svoja predavanja) Harry i Hermiona vrate vrijeme unazad, te spase Siriusa koji pobjegne na Kljunoslavu. Harry pobjeđuje u okrašju sa dementorima i uspjeva pobjeći. On se na kraju godine vrača u Kalinin prilaz.