Hajrudin Varešanović

(Preusmjereno sa stranice Hari Varešanović)

Hajrudin Varešanović (Sarajevo, 16. siječnja 1961.), poznat kao Hari Varešanović i kao Hari Mata Hari, bosanskohercegovački je pop rock glazbenik, frontmen sastava Hari Mata Hari.

Hari Varešanović
Varešanović (desno) u septembru 2006. godine
Lični podaci
Ime po rođenjuHajrudin Varešanović
Datum rođenja16. 1. 1961. (1961-01-16) (dob: 63)
Mjesto rođenjaSarajevo, NR BiH, FNR Jugoslavija,
PrebivališteSarajevo, BiH
Zanimanjepjevač
Muzički rad
Period aktivnosti1985—danas
Žanrpop rock
Ostalo
NagradeIzlučno natjecanje za Eurosong u BiH 2006. - 1. mjesto
Grand Prix 14. Hrvatskog radijskog festivala
Davorin 2002. za najbolju pop pjesmu (Kao domine)
Davorin 2005. za najbolju mušku vokalnu izvedbu

Karijera uredi

Hari je odrastao na Vratniku. Njegov djed bio je među poznatijim bosanskim sevdalijama, a Hajrudin je sa šest godina pjevao i počeo da svira gitaru. U lokalnom Domu kulture je nastupio sa sedam, sa deset je pjevao u kvartetu Omi, pa kasnije u grupi Sedam šuma, a na Vratniku je snimio i svoju prvu pjesmu, Zašto da ne uzmem nju. Njegovo djetinjstvo, kaže, najbolje oslikava film Sećaš li se Doli Bel. Nakon završene Elektrotehničke škole, Varešanović je kampanjski studirao Filozofski fakultet i Fakultet političkih nauka, ali ih nije završio. Osim muzike koja mu je uzimala gotovo svo vrijeme, volio je i da slika.

1979. godine, Hari se pridružio glazbenoj grupi Zov sa kojom je snimio i pjesmu-hit "Golubica" ("Poletjela golubica sa Baščaršije"). Nakon toga je pjevao i sa Ambasadorima, sa kojima je, kako kaže, sazrio kao profesionlac. Nakon odsluženja vojnog roka u Nišu (u muzičkoj jedinici), jedno vrijeme je nastupao samostalno i tako 1984. izdao album Zlatne kočije.

Hajrudin Varešanović jedan je od najznačajnijih bosanskih kantautora i osnivač jedne od popularnijih grupa Bosne i Hercegovine, Hari Mata Hari (po kojem ga i samog katkad zovu).

Od 1980. godine pjevao je u novoj grupi, 1985. prozvanoj Hari Mata Hari. Više puta je nastupao na Jugoviziji i postizao velike uspjehe. Na Eurosongu 2006. nastupio je za Bosnu i Hercegovinu pjesmom "Lejla". Autor ove pjesme bio je Željko Joksimović; osvojila je treće mjesto u finalu, što je drugi najbolji rezultat nekog glazbenika s Balkana (prvi je "Rock Me" benda Riva kao pobjednik 1989. za Jugoslaviju, dok je treći "Molitva" pjevačice Marije Šerifović kao pobjednik 2007. za Srbiju).

Hari Varešanović živi u Sarajevu.