Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2

Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 je britansko-američki fantastični[1][2] film iz 2011. godine kojega je režirao David Yates prema istoimenom romanu J. K. Rowling. Film je osmi i posljednji nastavak serijala čiji scenarij potpisuje Steve Kloves, a produkciju David Heyman, David Barron i J. K. Rowling. Film prati nastavak Harryjeve potrage za Voldemortovim horkruksima i njihov konačni obraćun. Lik čarobnjaka Harryja Pottera tumači Daniel Radcliffe, dok njegove prijatelje, Rona Weasleyja i Hermione Granger, tumače Rupert Grint i Emma Watson.

Harry Potter and the
Deathly Hallows - Part 2
PrijevodHarry Potter i Darovi smrti - 2. dio
RežijaDavid Yates
ProdukcijaDavid Heyman
David Barron
J. K. Rowling
ScenarioSteve Kloves prema romanu
J. K. Rowling
UlogeDaniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
Ralph Fiennes
Alan Rickman
Michael Gambon
Helena Bonham Carter
Maggie Smith
Jim Broadbent
Warwick Davis
Robbie Coltrane
John Hurt
Gary Oldman
David Thewlis
MuzikaAlexandre Desplat
John Williams
Nicholas Hooper
Premijera13. 7. 2011 (2011-07-13)
Jezikengleski jezik
Trajanje130 min.
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Američke Države
Kompanija
StudioHeyday Films
Warner Bros. Pictures
DistributerWarner Bros. Pictures
Budžet$250,000,000
(zajedno s prvim dijelom)
Zarada$1,326,444,886
Tehnička ekipa
FotografijaEduardo Serra
MontažaMark Day
Hronologija
Prethodni: Naredni:
Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1 nema
Harry Potter and the
Deathly Hallows - Part 2
na Internet Movie Database

Snimanje je započeo 19. veljače 2009., a završeno je 11. lipnja 2010.,[3] s tim da su se posljednje scene ponovo snimale do 21. prosinca 2010., čime je završeno desetogodišnje snimanje cjelokupnog serijala.[4] Film je u 2D, 3D i IMAX kinima premijerno prikazan od 13. do 15. srpnja 2011. te je jedini film iz serijala koji je cjelokupno prikazan u 3D tehnici.

Film je doživio enorman uspjeh i postao je jedan od najbolje ocijenjenih filmova 2011. godine.[5][6] Na box officeu, film je postavio svjetski rekored zarade u prvom tjednu, ostvarivši zaradu od 483,2 milijuna $ te postavivši nacionalne rekorde u nekoliko zemalja svijeta. Krajem rujna 2011., film je bio treći film s najvećom zaradom u povijesti kinematografije,[7] najuspješniji film u cijelom serijalu i tek deveti film koji je zaradio preko milijardu dolara na blagajnama.[8] DVD izdanje je planirano za 11. studenog 2011. godine.[9]

Sinopsis uredi

 
Novi ravnatelj Hogwartsa, Severus Snape (Alan Rickman), sa smrtonošama i profesorima, Alecto (Suzie Toase; lijevo) i Amycusom Carrow (Ralph Ineson; desno)

Nakon što ih je Dobby spasio, ali pri tom pokušaju poginuo, trio se nalazi u kolibi Billa i Fleur, gdje su smješteni Ollivander i Griphook. Tijekom boravka u kolibi, Ollivander potvrđuje postojanje Bazgovog štapića (Elder Wand) i kaže da taj štapić može promijeniti svoju odanost ako je prijašnji vlasnik pobijeđen ili razoružan. Bellatrixino ponašanje uvjerava trio da je jedan od horkruksa skriven u trezoru Lestrangeovih. Nakon što pokopaju Dobbyja, trio se s Griphookom upućuje prema Gringottsu. Uz Griphookovu pomoć uspijevaju doći do trezora i uzeti horkruks - pehar Helge Hufflepuff; Griphook uzima Gryffindorov mač, a trio jedva uspijeva pobjeći nakon što ih je Griphook prevario i to tako što oslobode zmaja koji je čuvao trezore i pobjegnu s njim. Voldemort sada shvaća da se njegovi horkruksi uništavaju, a veza njegova uma s Harryjevim otkriva da je jedan skriven i u Hogwartsu. Harry ubrzo otkriva da se radi o nekom predmetu Rowene Ravenclaw.

Trio tada aparatira u Hogsmeade, ali to aktivira alarme koje su smrtonoše postavile. Ipak, spašava ih Aberforth Dumbledore, Albusov brat, koji preko portreta svoje sestre, Ariane, pozove Nevillea Longbottoma, novog predvodnika Dumbledoreove armije, iz škole. Nakon ponovnog susreta s Nevilleom, trio kreće prema samoj školi i ponovo se susreće sa starim prijateljima. Nakon što Snape okupi sve učenike u Velikoj dvorani, pojavi se Harry, ali ubrzo intervenira profesorica McGonagall koja izaziva Snapea na dvoboj, ali ovaj se povlači i napušta dvorac. Harry obavještava profesore o skoroj Voldemortovoj invaziji. Red feniksa, Dumbledoreova Armija i bivši učenici dolaze, a Voldemortovi saveznici se okupljaju pred školom i pripremaju napad dok Hogwarts postavlja obranu. Luna Lovegood inzistira na tome da Harry razgovara s duhom Helene Ravenclaw, koja mu preko tragova objasni gdje se nalazi dijadema njezine majke, još jedan horkruks. U međuvremenu, Ron i Hermiona ulaze u Odaju tajni gdje pomoću baziliskovog očnjaka uništavaju Hufflepuffin pehar, nakon čega se Ron i Hermione prvi put poljube. Harry odlazi u Sobu potrebe, gdje se suočava s Dracom, Goyleom i Zabinijem. Prije nego ga ovi uspiju napasti, interveniraju Ron i Hermione. Goyle ubrzo pokuša Demonsku vatru, ali ona kren po zlu, ubija njega te uništava cijelu sobu, uključujući i Voldemortov horkruks. Trio je pobjegao na metlama, a usput je spasio Draca i Zabinija. Dok se bitka za Hogwarts odvija, Harry uspije ući u Voldemortov um te saznaje kako je zmija Nagini posljednji horkruks.

Harry, Ron i Hermiona ušuljaju se u kućicu za brodove gdje čuju Voldemorta kako govori Snapeu da vjeruje kako je ovaj pravi gospodar Vrhovnog štapića (Elder Wand) zato što je ubio njegovog prijašnjeg vlasnika, Dumbledorea. Uvjeren da će Snapeova smrt uzrokovati prelazak odanosti čarobnog štapića na njega, Voldemort naređuje Nagini da ubije Snapea i zatim odlazi. Snape na samrti daje Harryju svoja sjećanja; ona otkrivaju da je Snape bio odan Dumbledoreu, a motiviran svojom dugogodišnjom ljubavi prema Lily Potter, Harryjevoj majci. Dumbledore, koji je osuđen na smrt odkad je na njega djelovala kletva s Gauntovog prstena, horkruksa, naređuje Snapeu da ga ubije, ako se to pokaže potrebnim, kako bi poštedio Draca izvršavanja zadatka kojeg mu je namijenio Voldemort. Upravo je Snape poslao patronusa koji je odveo Harryja do Gryffindorovog mača. Sjećanja također otkrivaju da je i sam Harry horkruks; Voldemort ne može umrijeti dok je Harry živ. Fred, Lupin, Tonks i Lavander Brown pogibaju u borbi.

Prepustivši se svojoj sudbini, Harry odlazi u Zabranjenu šumu gdje ga Voldemort čeka. Otvara zvrčku i u njoj otkriva Kamen uskrsnuća (Resurrection Stone) te priziva duhove svojih roditelja, Siriusa Blacka i Remusa Lupina, koji mu pružaju utjehu te ga prate do mjesta gdje se nalazi Voldemort. Harry zatim dopušta Voldemortu da na njega baci kletvu Avada Kedavra. Budi se dvojeći je li živ ili mrtav. Pojavljuje se Albus Dumbledore i objašnjava da, baš kao što Voldemort ne može umrijeti dok komadić njegove duše prebiva u Harryju, Harry ne može biti ubijen dok njegova krv teče Voldemortovim žilama. Voldemortov komadić duše u Harryju biva uništen ubojitom kletvom. Isto tako, Dumbledore korigira svoju prijašnju izjavu i kaže kako će "pomoć uvijek biti pružena u Hogwartsu onima koji su to zaslužili". Harry dobiva mogućnost izbora da "krene dalje" ili da se vrati među žive.

 
Posljednja velika borba između Lorda Voldemorta (Ralph Fiennes) i Harryja Pottera (Daniel Radcliffe) u dvorištu Hogwartsa.

Harry se vraća u život, iako se pretvara da je mrtav, te ga Hagrid donosi pred Hogwarts kao trofej Voldemortove vojske. Dok Neville drži svoj govor, Harry otkriva kako je živ i započne novi duel s Voldemortom. Neville izvlači Gryffindorov mač iz Razredbenog klobuka i odsijeca Nagini glavu, uništavajući tako posljednji horkruks. U nastavku bitke Molly Weasley baca kletvu na Bellatrix Lestrange, nakon što ova zamalo ubije Ginny, i ubija ju. Harry i Voldemort se suočavaju, a Harry zna da Voldemort nije pravi vlasnik Bazgovog štapića (Elder Wand). Kad je Draco Malfoy razoružao Dumbledorea na vrhu Astronomske kule, nehotice je osvojio odanost štapića; kad je Harry kasnije razoružavanjem došao do Dracovog čarobnog štapića, on je postao njegov novi gospodar. Voldemort baca kletvu Avada Kedavra, a Harry istovremeno baca čaroliju Expelliarmus, ali štiteći svog pravog gospodara, Bazgov štapić odbija Voldemortovu kletvu te ga pritom ubija.

Nakon bitke, Harry objašnjava Ronu i Hermione kako i zašto je Bazgov štapić slušao baš njega, ali na koncu odbija njegovu moć, presijeca ga na dva dijela i baca u provaliju ispod mosta dvorca, riješivši se tog štapića i njegove moći.

Epilog uredi

Devetnaest godina kasnije, Harry je oženjen s Ginny Weasley, i ima troje djece: Jamesa Siriusa, Albusa Severusa i Lily Lunu. Ron i Hermione su također u braku i imaju dvoje djece, Rose i Huga. Obitelji se susreću na željezničkom kolodvoru King's Cross, odakle nervozni Albus kreće na prvu godinu školovanja u Hogwartsu. James je najstariji i već upoznat sa školom, dok će Lily svoje školovanje započeti tek za dvije godine. Harryjevo devetnaestogodišnje kumče, Teddy Lupin, viđen je kako ljubi Victoire Weasley (Billovu i Fleurinu kći) u jednom od odjeljaka u vlaku. Teddy je veoma blizak obitelji Potter. Harry primjećuje Draca Malfoyja, njegovu suprugu i njihovog sina, Scorpiusa; Malfoy pozdravlja Harryja kratkim klimanje glave i odlazi. Harry tješi Albusa, koji je zabrinut zato što bi mogao biti svrstan u Slytherine, govoreći mu kako je njegov imenjak, Severus Snape, bio Slytherin i vjerojatno najhrabriji čovjek kojeg je ikada sreo. Dodaje i da Razredbeni klobuk uzima u obzir i vlastiti izbor svake osobe. Neville Longbottom sada je profesor Travarstva u Hogwartsu i bliski je prijatelj obitelji Potter.

Glumačka postava uredi

 
Horace Slughorn (Jim Broadbent), Pomona Sprout (Miriam Margolyes), Argus Filch (David Bradley) i drugi u kolektivnoj sceni tijekom bitke za Hogwarts. Yatesova namjera da vrati što više glumaca i likova najočitija je u ovakvim scenama.
 
Harry pred svojom obitelji i prijateljima nakon korištenja Kamena uskrsnuća. S lijeva na desno: James Potter (Adrian Rawlins), Lilly Potter (Geraldine Somerville), Sirius Black (Gary Oldman), Remus Lupin (David Thewlis).

Uloge nekolicine sporednih glumaca su zamijenjene u ovom filmu. Ciarán Hinds je preuzeo ulogu Aberfortha Dumbledorea, Albusova brata i voditelja Veprove glave u Hogsmeadeu, od Jima McManusa, koji je imao kratki cameo nastup u petom filmu. Lik Helene Ravenclaw je tumačila Kelly Macdonald, koja je zamijenila Ninu Young, koja ju je tumačila u prvom filmu. Joshua Herdman je 9. kolovoza 2009. objavio kako se Jamie Waylett neće pojaviti kao Vincent Crabbe. Njegov lik je potpuno izbrisan iz scenarija, a njegovu je ulogu preuzeo Herdmanov lik, Gregory Goyle. Crabbeovo odsustvo je dovelo do toga da se, tijekom scene u Sobi potrebe, na njegovom mjestu pojavi Blaise Zabini, kojega je tumačio Louis Cordice.[10]

U knjizi, velik dio likova koji se nisu pojavili u velikom broju ranijih nastavaka, vraćaju se kako bi sudjelovali u posljednjoj, velikoj borbi u dvorcu.[11] Režiser David Yates je rekao da ih želi sve vratiti natrag, referirajući na želju da vrati što veći broj glumaca iz ranijih nastavaka kako bi uvećao i uljepšao posljednju, veliku borbu.

Odlučeno je da se, tijekom scene epiloga, neće tražiti novi glumci, već će aktualni glumci šminkom i posebnim efektima biti učinjeni starijima, kako bi se zadržao kontinuitet glumaca.[12]

Izbačeni likovi uredi

Uz to što je uvedeno nekoliko promjena u odnosu na knjigu, određen broj likova koji se u knjizi pojavljuju u filmu su izbačeni. Možda najzvučnije ime je ono Skoro Bezglavog Nicka, kućnog duha Gryffindora, kojega je u prvim nastavcima tumačio John Cleese. Iako su postojale glasine kako bi Cleese mogao ponoviti ulogu, njegov je lik izbačen iz konačne verzije scenarija. Lik iritantnog duha Peevesa, koji zbija šale s učenicima, također je izbačen, a Cuthbert Binns, duh i profesor Povijesti magije, jedan je od rijetkih likova koji su se pojavili u više nastavaka knjige, a u filmu nisu imali nikakvu ulogu. Također, izbačen je lik školske knjižničarke, Irme Pince.

Od učenika, najzvučniji izostanak je onaj Vincenta Crabbea, čiji je lik izbačen zbog privatnih problema glumca Jamiea Wayletta. Od ostalih, izbačeni su likovi Leea Jordana, komentatora metlobojskih utakmica, Parvati Patil (iako joj se sestra pojavljuje) i Colina Creeveyja. Likovi Auguste Longbottom, Nevilleove bake i Charliea Weasleyja, Ronovog brata, također su izbačeni, kao i likovi Dextera Fortescuea, bivšeg ravnatelja Hogwartsa, i Dilys Derwent, bivše ravnateljice Hogwarta, čiji se portreti nalaze u ravnateljevom uredu.

Smrtonoše Yaxley i Augustus Rookwood, koji se pojavljuju tijekom posljednje borbe u dvorcu (velik broj scena borbe je izbačen), također su izbačeni. Dok se Rookwood samo kratko pojavio u petom filmu (ime glumca nije poznato), Yaxley je imao značajniju ulogu u prvom dijelu filma, ali je njegov lik, kojeg je tumačio glumac Peter Mullan, izbačen iz konačne verzije scenarija drugog dijela.

Brojna magična stvorenja također su izbačena iz filma, od kojih su najznakovitiji Kljunoslav, hipogrif koji je Harryju pomogao na trećoj godini, Grawp, Hagridov polubrat i Kreacher, kućni vilenjak Blackovih. Kentauri Firenze, koji je predavao Proricanje sudbine i Bane, također su izbačeni iz konačne verzije scenarija.

U sceni epiloga, izbačen je i lik Lupinovog sina Teda, koji je u filmu samo spomenut u jednom navratu, dok se u knjizi pojavio.

Produkcija uredi

 
Gary Oldman i David Thewlis tijekom snimanja filma.

Film je sniman istovremeno s prvim dijelom od 19. veljače 2009. do 12. lipnja 2010., s tim da je ponovno snimanje epiloga održano 21. prosinca 2010. u zgradama tvrtke Leavesden Film Studios. Režiser David Yates, koji je film snimao s direktorom fotografije Eduardom Serrom, opisao je drugi dio kao "operni, šaren i fantastično orijentiran", kao "veliku operu s ogromnim bitkama."[13][14]

Scenografija uredi

Tijekom invervjua za časopis Architectural Digest, produkcijski dizajner Stuart Craig je komantirao scenografiju filma. Za Gringotts je rekao sljedeće: "naš hodnik banke, kao i svaki drugi, izrađen je od mramora i velikih mramornih stupova. I ima veliku snagu. Činjenica da su baš goblini bankari i radnisi na pultovima pomaže tom osjećaju veličine, samoće i velikih proporcija. To je bio dio zabave scenografije: pretjerali smo u veličini, pretjerali smo u težini i čak smo pretjerali i sa sjajem mramora." O multiplikaciji blaga u jednom od trezora, Craig je rekao sljedeće: "Izradili smo, doslovno, tisuće komada i oda smo ih metalizirali u vakuumu kako bi dobili sjajno zlato i srebro. John Richardson, zadužen za specijalne efekte, izradio je pod koji se mogao podizati na različite visine, čime je postignuto svojevrsno fizičko napuhivanje blaga na njemu."[15]

Uz scene dvorca, posebna dostignuća u specijalnim efektima bile su scene sa zmajem u Gringottsu (gore) i animacija statua dvorca pomoću čarolije Piertotum Locomortis (dolje).

Craig je o bitci za Hogwarts govorio za časopis Art Insights Magazine, rekavši: "Velik izazov je [bilo] uništenje Hogwartsa. Sunce koje se izdiže iznad dima... masivni ostatci uništenih zidova, ulazna dvorana, ulaz u Veliku dvoranu, dio stropa Velike dvorane - sve je nestalo, tako da jest. Velik izazov, ali zabavan ustvari - možda je to meni i ljudima iz scenografije pomoglo da se pripremimo za kraj... uništili smo sve prije nego smo prekrižili." Kada je upitan o sceni na King's Crossu pri samom kraju filma, Craig je rekao: "Da budem iskren, puno smo eksperimentirali. Mislim, bio je to dugotrajan proces zapravo, ali jesmo eksperimentirali jer je sve to moralo biti jako izgoreno, jako, jako bijelo - tako smo eksperimentirali s osvijetljenim podovima i raznoraznim bijelim pokrovima: bijela boja, bijela tkanina, a kamerman je bio uključen tako što je sve to morao pravilno izložiti, zbog čega smo učinili niz testova kamere, tako da smo uspjeli, ali uz puno pripreme i istraživanja."[16]

Vizualni efekti uredi

Tvrtke za vizualne efekte koje su surađivale na prvom dijelu (uključujući i Framestore, Moving Picture Company i Double Negative), surađivale su i na drugom dijelu. Tim Burke, koji je nadgledao specijalne efekte, rekao je sljedeće: "Ostvarivanje bitke za Hogwarts bio je iznimno težak posao te smo ga morali raditi u nekoliko faza produkcije. Imali smo sve, od snimki s kompleksno povezanim pokretnim kamerama s velike udaljenosti pa do letenja kroz prozore i interijer. Zbog toga smo 2008. sve bacili i ponovo dizajnirali školu sa Double Negativeom. (...) Sve je to trajalo dvije godine - izbacivanje grešaka, stvaranje teksture na cijeloj zgradi, izrada interijera kako bi se vidjelo kroz prozore i stvaranje uništene verzije škole. Možemo dizajnirati scene sa znanjem da imamo ovu briljantnu digitalnu mimijaturu s kojom možemo činiti štogod hoćemo. Sa stvarnim Hogwartsom, sve bismo snimili prošlo ljeto i onda bi bili u problemima. Ovako, kako David Yates pronalazi novi tijek i strukturu, možemo raditi na novim konceptima i idejama."[17]

U kvalitetu 3D-a u filmu, Tim Burke je za časopis Los Angeles Times, rekao: "Mislim da je, zapravo, dobro. Mislim da će ljudi biti stvarno zadovoljni. Znam da su svi pomalo nervozni i skeptični oko 3D-a ovih dana, ali posao je odrađen jako, jako dobro. Napravili smo preko 200 snimanja u 3D-u, uključujući i efekte, jer je velik dio toga CG, tako da su rezultati jako, jako dobri. Zapravo, mislim da će svi biti impresionirani time." Producent David Heyman ja za časopis SFX govorio i konverziji u 3D, rekavši: "Način na koji David Yates pristupa 3D-u je iz perspektive lika i priče. Pokušavajući iskoristiti osjećaj izolacije, odvajanja kojeg 3D ponekad pruža, kako bi ga uzvisio u prikladnim trenutcima. Tako da mi tomu pristupamo iz perspektive pripovijedanja."[18][19]

Muzika uredi

Skladatelj gzačbe prva tri filma, John Williams, izrazio je želju za skladanjem glazbe za posljednji film, ukoliko bi to odgovaralo njegovom rasporedu. Režiser David Yates je rekao kako bi vrlo rado surađivao s Williamsom, ali to nije bilo moguće zbog problema oko rasporeda.[20] Ubrzo je Warner Bros. Pictures potvrdio kako će skladatelj glazbe prvog dijela, Francuz Alexandre Desplat, skladati glazbu i za drugi dio filma.[21][22] Davši intervju za časopis Film Music Magazine, Desplat je rekao kako je skladanje ove glazbe "velik izazov" i kako treba "ispuniti velika očekivanja i odraditi velik posao" u budućnosti.[23] Rad na glazbi Desplat je započeo početkom 2011., a dovršio ju je s orkestratorom Conradom Popeom i Londonskim simfonijskim orkestrom 27. svibnja 2011., u zgradi Abbey Road Studiosa.[24][25]

Marketing uredi

Promotivni posteri za film Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2
Promotivni poster za film koji prikazuje Harryja i njegove saveznike.
Promotivni poster za film koji prikazuje Voldemorta i njegove saveznike.

Prvi preview filma izdan je u ožujku 2011. godine i otkrio je nove scene iz filma i nove intervjue s glumcima.[26] Prvi američki poster izdan je 28. ožujka 2011. s geslom "It All Ends 7.15" (eng. "Sve završava 7.15"), čime je referirano na datum međunarodne premijere.[27] Prvi kino trailer je prikazan je 27. travnja 2011., a prikazivao je stare i nekoliko novih scena iz filma.[28] Mjesec dana kasnije, izdana je serija filmskih postera s portretima likova uz geslo "It All Ends" i s pozadinom koja prikazuje bitku za Hogwarts.[29] IMAX trailer filma puštan je prilikom IMAX prikazivanja filma Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, počevši od 20. svibnja 2011. Tijekom dodjele MTV Movie Awardsa 5. lipnja 2011., Emma Watson je prezentirala još jedan kratki trailer.[30]

Distribucija uredi

Probno emitiranje filma održalo se 2. travnja 2011. u Chicagu. Emitiranju su prisustvovali režiser David Yates, producenti David Heyman i David Barron te montažer Mark Day.[31] Svjetska premijera filma bila je 7. srpnja 2011. na Trafalgar Squareu u Londonu. Američka premijera emitirana je 11. srpnja 2011. u Lincoln Centeru u New Yorku.[32] Film je 12. srpnja 2011. emitiran u Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji; 13. srpnja 2011. u Grčkoj, Australiji, Danskoj, Belgiji, Finskoj, Italiji, Litvi, Južnoafričkoj Republici i nekolicini drugih zemalja; 14. srpnja 2011. u Ujedinjenom Kraljevstvu i Portoriku, a 15. srpnja 2011. u SAD-u, Japanu, Brazilu i Bugarskoj. Iako je sniman u 2D tehnici, film je kasnije konvertiran u 3D tehniku i distribuiran i u RealD 3D tehnici i u IMAX 3D-u.

Isprva je planirano da se film 13. srpnja 2011. emitira u Indoneziji.[33] Ipak, kako je Vlada Indonezije uvela novi porez na strane filmove, tri su studija, a među njima i Warner Bros. Pictures, zaustavili izvoz svojih filmova u tu zemlju, a među njima je bio i Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2.[33][34] Nastavak prepirke doveo je do toga da se indonezijska premijera filma odgodila za, najranije, kraj srpnja.[34][35]

Film također nije prikazan u Kraljevini Jordan otkako su nametnuti novi porezi na filmove. Zaključno s 13. kolovozom 2011., film još uvijek nije prikazan u Jordanu.[36][37]

Kino karte za film su u prodaju puštene 10. lipnja 2011., nešto više od mjesec dana prije premijere.[38]

Dana 16. lipnja 2011., film je spao u kategoriju 12A prema mjerilima britanskih cenzora, koji su napomenuli kako film "sadži umjerenu količinu prijetnji, ozljeda i psovki", čime je ovaj film postao jedini iz serijala kojemu je u napomeni stajala opaska za prikazivanje ozljeda.

Točno u ponoć, 15. srpnja 2011., film je prikazan u 3,800 kina. U Sjedinjenim Državama, film je prikazan u 4,375 kina, 3,100 3D kina i 274 IMAX kina, što je najveća distribucija nekog IMAX, 3D i Potter filma. DVD je najavljen za 11. studenog 2011.

Kritike uredi

Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 je po izlasku dobio izvanredne kritike. Od kolovoza 2011., drži rejting od 96% na stranici Rotten Tomatoes, na temelju 264 recenzije, i prosječnu ocjenu 8.4/10. Stranica film opisuje kao "uzbudljiv, odlično odglumljen i vizualno očaravajuć, Deathly Hallows Part II zaključuje serijal o Harryju Potteru na zadovoljavajuć - i prikladno čaroban - način."[39] Na stranici Metacritic, koja filmovima dodjeljuje ocjene na skali od 0 do 100, film drži ocjenu 87 na temelju 41 recenzije, uz etiketu "univerzalne pohvale".[40] Film je dobio ocjenu 93 od strane Udruge filmskih kritičara, čime je postao najbolje ocjenjen film iz serijala od strane Udruge.[41]

Prva recenzija filma izašla je 5. srpnja 2011. u časopisu The Daily Telegraph. Philip Womack je komentirao ovako: "Ovo je monumentalna kinematografija, preplavljena divnim tonovima, koja nosi ultimativnu poruku koja će rezonirati sa svakim gledateljem; mladim ili starim: u svakome od nas ima tame, ali ju možemo nadvladati." Dalje je rekao kako David Yates "pretvara [knjigu] u originalno zastrašujuć spektakl."[42] Isti dan, kritiku je izdao i časopis Evening Standard, uz ocjenu 4/5 i sljedeći komentar: "Milijunie djece, roditelja i one koji bi trebali znati bolje neće trebati podsjećati što su to horkruksi - i redatelj David Yates ih nije razočarao. Zapravo, na neki način, pomaže nam da nadoknadimo nedostatke posljednje knjige."[43] The Daily Express je dodao kako film prikazuje "zastrašujuć sukob koji se lako usporedi sa serijalom The Lord of The Rings ili Star Wars po pitanju dramatične i nezaboravne bitke između dobra i zla."[44] First Stop News je filmu dao ocjenu 9.6/10, nazvavši film "stvarno čarobnim krajem" serijalakoji će "postati najkomentiraniji i najhvaljeniji film godine".[45]

Robert Ebert je filmu dao 3 1/2 od 4 zvjezdice, uz komentar kako "finale donosi toliko straha i svečanosti da služi kao adekvatno finale i dramski konrast laganoj (relativno) nevinosti prvog filma od prije mnogo čarobnih godina."[46] Mark Kermode je rekao kako je film "prilično dobra i ambiciozna adaptacija jako kompleksne knjige", ali je kritizirao naknadnu primjenu 3D-a.[47] Christy Lemire, iz tvrtke Associated Press, dala je filmu 3 1/2 od 4 zvjezdice kazavši: "Iako film nudi davno obećane odgovore, postavlja nova, vječna pitanja te ostaje svana i nakon što se posljednje poglavlje završi."[48] Richard Roeper je filmu dao ocjenu A+ kazavši kako je "Ovo majstorsko i dostojno finalno poglavlje jednog od najboljih filmskih serijala ikad".[49]

Zarada uredi

Zaključno s 22. rujnom 2011., film je zaradio ukupno $378,436,868 u američkim i kanadskim kinima, što sa zaradom od $946,700,000 na mađunarodnim kino blagajnama daje ukupnu svotu od $1,325,136,868. U tom trenutku, film je držao rekord kao treći film po zaradi iza Avatara i Titanica, najuspješni film 2011.,[8] najuspješniji film kojeg nije režirao James Cameron, najuspješni nastavak serijala o Potteru i najuspješnija adaptacija romana kako na domaćim tako i na međunarodnim blagajnama.[7]

Part 2 je u svom prvom vikendu ostvario dobit od $483.2 milijuna, čime je prestigao rekord od $394 milijuna kojeg je 2009. postavio film Harry Potter and the Half-Blood Prince.[50] Isto tako, imao je postigao je najbolji debi u IMAX kinima ($23.2 milijuna),[51] čime je prestigao film Transformers: Dark of the Moon koji je ostvario dobit od $23.1 milijun.[52]

Sjeverna Amerika

Film je postavio mnoge rekorde tijekom svog prvog vikenda u Sjevernoj Americi. Novi rekordi postavljeni su u kategorijama pretprodaje karaja,[53][54] ponoćne premijere[55] i IMAX ponoćne premijere.[56] Također ostvario je najveću premijernu dobit i najveću dobit u jednom danu ikada,[57] a uz to je postavio novi box office rekord u zaradi tijekom prvog vikenda.[58][59] Kao dodatak tomu, postavio je i rekord za prvi vikend u IMAX kinima. Na koncu, postao je treći najuspješniji 3D film i bio je najuspješniji film Sjeverne Amerike tijekom 2011.[60]

Svjetska kina

Tijekom prvog dana međunarodnog prikazivanja (13. srpnja 2011.), film je zaradio $43.6 milijuna u 26 zemalja svijeta.[61] Od srijede do nedjelje, u svom prvom petodnevnom vikendu, film je postavio novi međunarodni rekord u zaradi, ostvarivši dobit od $314 milijuna, čime je pretekao film Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides ($260.4 milijuna).[50]

Film je postavio novi dnevni rekord zarade u sljedećim državama: Ujedinjeno Kraljevstvo ($14.8 milijuna), Meksiko ($6.1 milijuna), Australija ($7.5 milijuna), Francuska ($7.1 milijuna), Italija ($4.6 milijuna), Švedska ($2.1 milijuna), Norveška ($1.8 milijuna), Danska ($1.6 milijuna), Nizozemska ($1.7 milijuna), Belgija ($1.4 milijuna), Češka ($2.0 milijuna), Finska ($749,000) i Hong Kong ($808,000).[56][62][63] Isto tako, film je postavio rekorde po pitanju zarade serijala u Japanu ($5.7 milijuna), Brazilu ($4.4 milijuna), Španjolskoj ($3.3 milijuna) i Poljskoj ($1.25 milijuna).[64]

Film je isto tako postavio nove rekorde za prvi tjedan u sljedećim regijama: Ujedinjeno Kraljevstvo ($38.3 milijuna), Australija ($19.6 milijuna), Novi Zeland ($2,462,625), Brazil ($11,635,073), Skandinavija ($18.5 milijuna), Indija, Meksiko ($15,863,441) i određen broj zemalja u Latinskoj Americi i Europi.[56][65][66][67]

Uspjeh na kino-blagajnama uredi

Zbog svog enormnog uspjeha, film je držao sljedeće rekorde na američkim/kanadskim kino-blagajnama:

Box Office rekord Detalji Prijašnji rekorder
Prvi vikend $169,189,427 The Dark Knight (2008., $158 milijuna)
Prvi tjedan – IMAX $15,200,000 Alice in Wonderland (2010., $12.2 milijuna)
Premijera $91,071,119 New Moon (2009,. $72.7 milijuna)
Najšire 3D izdanje[68] 3,100+ lokacija Transformers: Dark of the Moon (2011., 2,789 lokacija)
Najveća zarada prodajom karata unaprijed $32,000,000 Eclipse (2010., $30 milijuna)
Najveće ponoćno izdanje[55] $43,500,000 Eclipse (2010., $30 milijuna)
Najveće ponoćno IMAX izdanje[56] $2,000,000 Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 (2010., $1.4 milijuna)
Najuspješniji film fantastike[69] $378,180,621 The Lord of the Rings: The Return of the King ($377,027,325)

Sljedeće rekorde držao je na međunarodnom box officeu:

Rekord Detalji
Prvi vikend (svjetski) $483,189,427
Prvi vikend (međunarodno)[50] $314,000,000
Najuspješnije svjetski IMAX izdanje[70] $23,500,000
Najuspješniji film 2011.[71] $1,326,444,886
Najuspješniji film 2010-ih $1,326,444,886
Najbrža milijarda dolara[72] 19 dana (zajedno s filmom Avatar)

Kućni mediji uredi

Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 bi u SAD-u trebao izaći 11. studenog 2011., a u Ujedinjenom Kraljevstvu 2. prosinca 2011. u četiri formata: standardni DVD s jednim diskom,[73] standardni Blu-ray s dva diska,[74] Blu-ray 2D Combo pack s tri diska(Blu-ray + DVD + digitalna kopija)[75] i Blu-ray 3D Combo pack s četiri diska (Blu-ray 3D + Blu-ray 2D + DVD + digitalna kopija).[76]

Film je nakon samo dva dana od početka prodaje postavio rekord za najprodavaniji DVD preko prednarudžbi na stranici Amazon.com.[77]

Nagrade uredi

Godina Nagrada Kategorija Ishod Primatelj
2011. National Movie Awards Must See ljetni film Osvojeno Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2
NewNowNext Awards Sljedeći Must See film Nominacija Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2
Teen Choice Awards Film ljeta Osvojeno Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2
Najbolji glumac - film ljeta Osvojeno Daniel Radcliffe
Najbolja glumica - film ljeta Osvojeno Emma Watson
Najdraža glumica - film ljeta Osvojeno Emma Watson
Scream Awards The Ultimate Scream TBD Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2
Najbolji film fantastike TBD Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2
Najbolji režiser TBD David Yates
Najbolji scenarij TBD Steve Kloves
Najbolja glumica - fantastika TBD Emma Watson
Najbolji glumac - fantastika TBD Daniel Radcliffe
Najbolji negativac TBD Ralph Fiennes
Najbolji sporedni glumac TBD Alan Rickman, Rupert Grint
Najbolji ansambl TBD Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2
Scena borbe (Bitka za Hogwarts, Posljednji duel Harryja i Voldemorta) TBD Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2
Holy Sh*t scena godine (Soba potrebe) TBD Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2
Najbolji 3D film TBD Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2
Najbolji F/X TBD Tim Burke
Nickelodeon Australian Kids' Choice Awards Najbolji film Osvojeno Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2

Izvori uredi

  1. „Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 (2011)”. Box Office Mojo. Pristupljeno 28. VIII 2011. 
  2. Puig, Claudia (7 January 2011). „'Harry Potter' Part 2: This is 'it' for filmmakers and the fans”. USA Today. Pristupljeno 5. VII 2011. »"The very last one's a big old epic...", says director David Yates.« 
  3. Schwartz, Alison (14 June 2010). „Daniel Radcliffe Calls Wrapping Up Harry Potter Devastating”. People. Arhivirano iz originala na datum 2011-02-08. Pristupljeno 9. II 2011. 
  4. Magrath, Andrea (9 December 2010). „Better get to the wig store! Emma Watson and Harry Potter co-stars to re-shoot crucial final Deathly Hallows scenes”. Daily Mail (UK). Pristupljeno 9. II 2011. 
  5. „Top Movies of 2011”. Rotten Tomatoes. 2011. Pristupljeno 18. VII 2011. 
  6. „Movie Releases by Score”. Metacritic. 2011. Arhivirano iz originala na datum 2014-05-01. Pristupljeno 18. VII 2011. 
  7. 7,0 7,1 „All Time Worldwide Box Office Grosses”. Boxofficemojo.com. Pristupljeno 24. VII 2011. 
  8. 8,0 8,1 Transformers Becomes Tenth Billion-Dollar Movie Ever; Potter Hits Another Worldwide Milestone”. Box Office Mojo. Pristupljeno 4. VIII 2011. 
  9. „Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2”. Harrypotter.warnerbros.com. Pristupljeno 21. IX 2011. 
  10. „Jamie Waylett Fired from Harry Potter and the Deathly Hallows After Drug Scandal”. Hollywood Dame. 10 August 2009. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-12. Pristupljeno 2011-09-22. 
  11. Ditzian, Eric (16 July 2009). Harry Potter Director, Daniel Radcliffe Reveal Deathly Hallows Secrets”. MTV. Pristupljeno 16. VII 2009. 
  12. Martin, Lara (17 July 2009). „Yates "won't recast Potter for last scene"”. Digital Spy. Arhivirano iz originala na datum 2009-08-03. Pristupljeno 31. VII 2009. 
  13. Hunter, Rob (13 August 2010). „If The Two Harry Potter and the Death Hallows Films Were A Person This Would Be Perineum”. Film School Rejects. Arhivirano iz originala na datum 2011-06-23. Pristupljeno 20. V 2011. 
  14. „David Yates: Deathly Hallows is a big opera, a great big epic with huge battles”. The Leaky Cauldron. 24 January 2010. Pristupljeno 20. V 2011. 
  15. Stamp, Elizabeth. „Inside Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, Production designer Stuart Craig gives AD an exclusive look at the sets of the upcoming film”. Architectural Digest. Arhivirano iz originala na datum 2012-01-20. Pristupljeno 23. VI 2011. 
  16. „Stuart Craig Interview Transcript”. Art Insights Magazine. Arhivirano iz originala na datum 2011-09-13. Pristupljeno 23. VI 2011. 
  17. „Harry Potter And The Deathly Hallows Part 2: making the Hogwarts battle”. Den of Greek. 24 February 2011. Pristupljeno 20. VI 2011. 
  18. „Deathly Hallows producer David Heyman explains why the 3D for the final Potter movie is more than just a gimmick”. SFX. 26 May 2011. Pristupljeno 29. VI 2011. 
  19. „'Harry Potter': Visual effects wizard Tim Burke says 3-D is 'very, very good' in final film”. Los Angeles Times. 28 June 2011. Pristupljeno 29. VI 2011. 
  20. Sims, Andrew (12 November 2010). „First notes from Deathly Hallows – Part 1 junket in London”. MuggleNet. Pristupljeno 30. I 2011. 
  21. „Alexandre Desplat –Composer of Part 1 and 2”. Warner Bros.. Pristupljeno 30. I 2011.  (NOTE: Click "Filmmakers", then "Alexandre Desplat")
  22. „Alexandre Desplat will compose Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2”. Filmonic.com. 7 November 2010. Arhivirano iz originala na datum 2010-11-09. Pristupljeno 7. Xi 2010. 
  23. Schweiger, Daniel (9 November 2010). „Deathly Hallows Composer Alexandre Desplat”. Film Music. Pristupljeno 30. I 2011. 
  24. „Alexandre Desplat begins to compose The Deathly Hallows: Part 2”. Snitchseeker.com. Pristupljeno 8. VII 2011. 
  25. „Conrad Pope: Deathly Hallows Part 2”. Facebook.com. Pristupljeno 8. VII 2011. 
  26. „First look at Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2”. Herald Sun. 20 March 2011. Pristupljeno 25. V 2011. 
  27. Bierly, Mandi (28 March 2011). Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 poster appropriately gritty”. Entertainment Weekly. Arhivirano iz originala na datum 2011-03-29. Pristupljeno 30. III 2011. 
  28. McDaniel, Matt (27 April 2011). Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 Trailer Reveals Big Spoiler”. Yahoo! Movies. Arhivirano iz originala na datum 2011-05-02. Pristupljeno 25. V 2011. 
  29. „Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 stills”. Yahoo! Movies. 8 June 2011. Pristupljeno 2. VII 2011. 
  30. Schwartz, Terri (3 June 2011). „Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 Clip To Debut at Movie Awards”. MTV. Pristupljeno 2. VII 2011. 
  31. Liam (3 April 2011). „Test Screening”. Filmonic. Arhivirano iz originala na datum 2011-08-11. Pristupljeno 8. VII 2011. 
  32. SchwartPhillips, jevon (1 March 2011). „World premiere for Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 set for July 7”. Los Angeles Times. Pristupljeno 2. III 2011. 
  33. 33,0 33,1 Deutsch, Anthony (9 July 2011). „Indonesia to miss Harry Potter magic”. Financial Times. Pristupljeno 19. VII 2011. 
  34. 34,0 34,1 Oktofani, Elizabeth (17 July 2011). „Magic Date Still Uncast For the Final Harry Potter”. Jakarta Globe. Pristupljeno 19. VII 2011. 
  35. „Harry Potter in Indonesia "Soon": Cineplex 21”. Jakarta Globe. 19 July 2011. Pristupljeno 19. VII 2011. 
  36. „Hollywood Boycott Jordan Courtesy Of The Jordanian Customs Authorities”. Sleepless In Amman. 6 July 2011. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-14. Pristupljeno 24. VII 2011. 
  37. „Update: Customs say Prime is lying. Don't know who to believe now!”. Moeys.net. Arhivirano iz originala na datum 2011-09-30. Pristupljeno 24. VII 2011. 
  38. Harry Potter tickets go on sale”. AZCentral.com. Pristupljeno 23. VI 2011. 
  39. „Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2”. Rotten Tomatoes. Pristupljeno 3. IX 2011. 
  40. „Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2”. Metacritic. Pristupljeno 15. VII 2011. 
  41. „Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2”. BFCA. Arhivirano iz originala na datum 2011-10-04. Pristupljeno 13. VII 2011. 
  42. „Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2, review”. Philip Womack, The Daily Telegraph (London). 6. VII 2011. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-12. Pristupljeno 6. VII 2011. 
  43. „Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 2”. Evening Standard. 6 July 2011. Arhivirano iz originala na datum 2012-01-26. Pristupljeno 6. VII 2011. 
  44. „Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 2”. The Daily Express (UK). 6 July 2011. Pristupljeno 7. VII 2011. 
  45. „"Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2" Review”. First Stop News (Canada). 15 July 2011. Pristupljeno 15. VII 2011. 
  46. Ebert, Roger. „Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2”. Chicago Sun-Times. Arhivirano iz originala na datum 2012-10-13. Pristupljeno 2011-09-26. 
  47. Kermode, Mark (15 July 2011). „Wild About Harry”. BBC. Pristupljeno 15. VII 2011. 
  48. Lemire, Christy. „Review: Final Potter film is sad and satisfying”. Sify. Arhivirano iz originala na datum 2011-08-23. Pristupljeno 21. VII 2011. 
  49. „Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 Review”. RichardRoeper.com. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-18. Pristupljeno 24. VII 2011. 
  50. 50,0 50,1 50,2 McClintock, Pamela (17 July 2011). „Box Office Report: Harry Potter Nabs a Record-Breaking $476 Mil in Worldwide Debut”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 19. VII 2011. 
  51. Vlessing, Etan (19 July 2011). Harry Potter Opening Weekend Breaks Box Office Records at Imax”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 27. VII 2011. 
  52. McClintock, Pamela (3 July 2011). „Box Office Report: Transformers: Dark of the Moon Scores Third-Best Global Bow Ever”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 3. VII 2011. 
  53. Harry Potter Already Breaking Records”. Box Office Mojo. Pristupljeno 15. VII 2011. 
  54. „Magic! Potter finale breaks midnight box-office record”. MSNBC. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-17. Pristupljeno 15. VII 2011. 
  55. 55,0 55,1 McClintock, Pamela (15 July 2011). „Box Office Report: Harry Potter Headed for Record-Breaking $80 Million-Plus Friday”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 18. VII 2011. 
  56. 56,0 56,1 56,2 56,3 „Final Figures: Harry Potter And The Deathly Hallows: Part II Opens To $481.5 Million Worldwide”. Boxoffice Media. 18 July 2011. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-16. Pristupljeno 19. VII 2011. 
  57. Gray, Brandon (16 July 2011). „Friday Report: Harry Potter Conjures Opening Day Record”. Box Office Mojo. Pristupljeno 18. VII 2011. 
  58. McClintock, Pamela (17 July 2011). „Box Office Report: Harry Potter Grosses All-Time Domestic Best of $168.6 Million”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 18. VII 2011. 
  59. Kaufman, Amy (18 May 2011). Harry Potter makes box-office magic”. Los Angeles Times. Pristupljeno 18. VII 2011. 
  60. „3D Movies at the Box Office”. Box Office Mojo. Pristupljeno 16. VIII 2011. 
  61. Zemanova, Irena (18 July 2011). „Poslední Potter otřásl historickými žebříčky. Rekordní je i v Česku” (češki). Hospodářské noviny. Czech Republic. Pristupljeno 19. VII 2011. 
  62. Chu, Karen (18 July 2011). „'Harry Potter' Breaks Hong Kong Record But 'Transformers' Stands Tall”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 19. VII 2011. 
  63. Zemanova, Irena (18 July 2011). „Poslední Potter otřásl historickými žebříčky. Rekordní je i v Česku” (češki). ihned.cz. Pristupljeno 19. VII 2011. 
  64. Subers, Ray (13 July 2011). „'Potter' Targets Foreign Opening Record”. Box Office Mojo. Pristupljeno 19. VII 2011. 
  65. „'Harry Potter' Shatters Box Office Records in India”. Bollywoodtrade.com. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-22. Pristupljeno 25. VII 2011. 
  66. „Australia Box Office July 14–17, 2011”. Box Office Mojo. Pristupljeno 29. VII 2011. 
  67. „Mexico Box Office Index”. Box Office Mojo. Pristupljeno 15. VIII 2011. 
  68. Gray, Brandon (18 July 2011). „Weekend Report: 'Harry' Makes History”. Box Office Mojo. Pristupljeno 19. VII 2011. 
  69. „Fantasy - Live Action”. Box Office Mojo. 12 September 2011. Pristupljeno 12. IX 2011. 
  70. German, David (17 July 2011). Potter takes down Batman with $168.6M weekend”. Yahoo! News. Pristupljeno 19. VII 2011. 
  71. „'Transformers' Becomes Tenth Billion-Dollar Movie Ever; 'Potter' Hits Another Worldwide Milestone”. Boxofficemojo.com. 03. 08. 2011.. Pristupljeno 05. 10. 2011. 
  72. „Around-the-World Roundup: Potter Beats Transformers to $1 Billion”. Box Office Mojo. 2 August 2011. Pristupljeno 9. VIII 2011. 
  73. „Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, David Yates: Movies & TV”. Amazon.com. Pristupljeno 21. IX 2011. 
  74. „Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 Blu-ray”. Blu-ray.com. Pristupljeno 21. IX 2011. 
  75. „Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 Blu-ray”. Blu-ray.com. Pristupljeno 21. IX 2011. 
  76. „Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 3D Blu-ray”. Blu-ray.com. Pristupljeno 21. IX 2011. 
  77. Hot right now:     (21. 09. 2011.). „Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 2 Sets Pre-Order Sales Record”. Gigwise.com. Pristupljeno 05. 10. 2011. 

Eksterni linkovi uredi