Harry Potter and the Order of the Phoenix (film)

(Preusmjereno sa stranice Hari Poter i Red feniksa (film))

Harry Potter and the Order of the Phoenix je britansko-američki fantastični film iz 2007. kojega je režirao David Yates prema istoimenom romanu J. K. Rowling. Ovo je peti nastavak serijala o Harryju Potteru, čiji scenarij potpisuje Michael Goldenberg, koji je zamijenio Stevea Klovesa, a produkciju David Heyman i David Barron. Iako je Kloves pisao scenarij za sva četiri prijašnja filma, imao je drugih obaveza tako da ga je zamijenio Goldenberg, koji je bio u užem izboru za scenarista prvog filma. Radnja filma prati Harryjevu petu godinu u Hogwartsu tijekom koje Ministarstvo magije odbija priznati povratak Lorda Voldemorta. Daniel Radcliffe, Rupert Grint i Emma Watson ponovo su se našli u glavnim ulogama, kao i u četiri prethodna filma. Ovaj film nastavak je filma Harry Potter and the Goblet of Fire, a prethodnik filma Harry Potter and the Half-Blood Prince.

Harry Potter and the
Order of the Phoenix
PrijevodHarry Potter i Red feniksa
RežijaDavid Yates
ProdukcijaDavid Heyman
David Barron
ScenarioMichael Goldenberg prema romanu J. K. Rowling
UlogeDaniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
Ralph Fiennes
Michael Gambon
Alan Rickman
Gary Oldman
Imelda Staunton
Robbie Coltrane
Maggie Smith
Helena Bonham Carter
David Thewlis
MuzikaNicholas Hooper
John Williams
PremijeraUjedinjeno Kraljevstvo 12. 7. 2007 (2007-07-12)
Sjedinjene Američke Države 11. 7. 2007 (2007-07-11)
Jezikengleski jezik
Trajanje138 min.
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Američke Države
Kompanija
StudioHeyday films
DistributerWarner Bros. Pictures
Budžet$150,000,000
Zarada$939,885,929
Tehnička ekipa
MontažaMark Day
Hronologija
Prethodni: Naredni:
Harry Potter and the Goblet of Fire Harry Potter and the Half-Blood Prince
Harry Potter and the
Order of the Phoenix
na Internet Movie Database

Snimanje filma odvijalo se na nekoliko lokacija u Engleskoj i Škotskoj za scene eksterijera te u prostorijama tvrtke Leavesden Film Studios u Watfordu za scene interijera, u periodu od veljače do studenog 2006., s jednomjesečnom pauzom u lipnju. Post-produkcija je trajala još nekoliko mjeseci kako bi se dodali svi efekti. Budžet filma kretao se između $150 i 200 milijuna. Distributer filma, Warner Bros., prikazao je film 12. srpnja 2007. u britanskim, a 11. srpnja 2007. u sjevernoameričkim kinima. Prikazivan je kako u običnim tako i u IMAX kinima, a bio je prvi nastavak serijala prikazan u IMAX 3D tehnici.

Film je bio izrazito uspješan, kako na blagajnama tako i među publikom i kritičarima, a Rowlingova je rekla kako je to bio "najbolji [nastavak] do sada". Nakon zbrojenih prihoda, film je zasjeo na četvrto mjesto u serijalu po iznosu zarađenog novca.

Sinopsis

uredi
 
Harry sa svojim kumom, Siriusom Blackom (Gary Oldman) tijekom bitke u Ministarstvu u kojoj su po prvi puta, nakon Prvog rata, otvoreno sukobili Red feniksa i Smrtonoše.
 
Harryjev bivši profesor, Remus Lupin (David Thewlis), pridržava ga nakon što ovaj svjedoči smrti svog kuma, Siriusa, od strane Bellatrix Lestrange. Ovo je bila jedna od najpotresnijih scena u filmu.

Harry je jedne tople večeri u kolovozu 1995. lutao Little Whingingom svađajući se s bratićem Dudleyjem kada su ih odjednom napali Dementori. Harry ih je uspio odbiti čarolijom Patronus, ali Dudley je ipak ozlijeđen. Susjeda, Arabella Figg, došla je u pomoć i otkrila da je hrkanica i da ju je Albus Dumbledore zamolio da pazi na Harryja. Kad se vratio kući, dobio je pismo u kojem je stajalo da je izbačen iz Hogwartsa (zato što se učenici izvan škole ne smiju baviti magijom) i da se mora pojaviti na saslušanju u Ministarstvu magije kako bi objasnio svoje postupke.

Nekoliko članova Reda feniksa došlo je kako bi otpratilo Harryja do njihovog sjedišta na Grimmauldovom trgu broj 12. Weasleyevi, Hermiona i Harryjev kum, Sirius Black, već su bili tamo. Harry je bio uzrujan zato što mu po Dumbledoreovim naredbama nitko nije rekao što se događa sada kad je počeo Drugi rat. Ministar magije, Cornelius Fudge, odbijao je povjerovati da se Lord Voldemort vratio i koristio je Dnevni Prorok kako bi objavljivao članke protiv Harryja i Dumbledorea.

Harryja je na saslušanje odveo gospodin Weasley. Jedva su uspjeli stići na vrijeme zato što su se mjesto i vrijeme saslušanja promijenili bez njihovog znanja. Na saslušanje je došao i Dumbledore vodeći sa sobom i gospođu Figg kao svjedokinju. Harry je oslobođen krivnje, ali dok su odlazili bio je uznemiren kad je vidio Luciusa Malfoya, smrtonošu, kako posjećuje ministra.

Prijatelji su se vratili u Hogwarts, a u vlaku su susreli Lunu Lovegood. Hagrid nije bio u školi, a Dolores Umbridge imenovana je na mjesto profesorice Obrane od mračnih sila od Ministarstva magije. Uskoro je postalo jasno da je na to mjesto imenovana kako bi preuzela kontrolu nad školom, također, odbijala je na svojim satovima poučavati sve što bi bilo korisno u borbi protiv Lorda Voldemorta. Uskoro je imenovana i na mjesto velike inkvizitorice pa se počela još više uplitati u živote profesora i učenika.

Ron je postao vratar gryffindorske metlobojske ekipe. Sezona je dobro počela, ali je zatim Umbridgica isključila Harryja, Freda i Georgea iz ekipe. Harryja je u ekipi zamijenila Ronova mlađa sestra, Ginny. Hagrid se vraća i otkriva da zadatak na koji ga je Dumbledore poslao (da zatraži pomoć divova) nije urodio plodom. I on i profesorica Trelawney stavljeni su na pokusni rok zato što ih Umbride nije smatrala dobrima za obavljanje njihovih poslova. Umbridgeica nije podnosila Hagrida zato što je "mješanac" (Hagrid je poludiv). Dala je otkaz profesorici Trelawney, ali Dumbledore ju je zamijenio Firenzom, kentaurom.

Harry je cijele godine sanjao mnoge čudne snove, a najčešći je bio trčanje dugim hodnikom i pokušaji da otvori vrata Odjela tajni. U jednoj od svojih mora, nešto prije Božića, sanjao je da je zmija koja je napala Ronova oca, Arthura Weasleyja, koji radi u Ministarstvu. Kad se probudio, Harry je digao uzbunu, vjerujući da je njegov san bio vizija i da je Arthura zaista napala otrovna zmija što se pokazalo točnim. Harry se počeo pitati opsjeda li ga Voldemort. Dumbledore ga je razuvjerio, ali je zamolio Severusa Snapea da daje Harryju lekcije iz Oklumencije, vještine kojom se zatvara um.

Hermiona je kontaktirala Ritu Skeeter prijeteći joj da će vlastima otkriti da je neregistrirani animagus ako ne napiše priču o Voldemortovu povratku na vlast. Otac Lune Lovegood, koji je vlasnik mjesečnika Odgonetač, pristao je objaviti tu priču. Umbridgeica je bila bijesna kad je priča napokon i objavljena. Zabranila je čitanje tog mjesečnika, ali je upravo zbog te zabrane baš svaki učenik pročitao priču.

Hermiona je uvjerila Harryja da on mora poučavati Obranu od mračnih sila zbog Umbridgeičinog upornog odbijanja da to radi sama. Zato je osnovana D.A. - Dumbledoreova Armija. Umbridge je saznala za održavanje sastanaka D.A. i uhvatila je Harryja. Dumbledore je lagao i rekao da je on organizirao sastanke pa ga je Umbridgeova otpustila i imenovala sebe na mjesto ravnateljice. Blizanci Weasley iskoristili su svoju nadarenost za neslane šale kako bi u školi stvorili što veću pomutnju, a profesori se uopće nisu trudili da pomognu novoj ravnateljici u općem kaosu. Fred i George izveli su diverziju kako bi Harryju omogućili razgovor sa Siriusom preko kamina u Umbridgeičinom uredu. Vrhunac diverzije bio je njih odlazak iz škole u velikom stilu i najava otvaranja vlastite trgovine psina - "Weasleyjevih čarozeza" ostavljanjem močvare u jednom od školskih hodnika.

Harry je imao još jedan san u kojem je vidio zarobljenog Siriusa u Odjelu tajni. Povukao je očajnički potez i pokušao razgovarati sa Siriusom, ali ga je Kreacher, kućni vilenjak obitelji Black, prevario i rekao mu da je Sirius nestao. Umbridgeova je uhvatila Harryja, ali ju je Hermiona uspjela uvjeriti da njih dvoje nešto skrivaju u šumi. Umbridgeova je otkrila da je ona u kolovozu poslala Dementore na Harryja, ali kad su napokon došli do šume, Umbridgeova je uvrijedila kentaure koji su je zatim napali. U zbrci su Harry, Ron, Hermiona, Neville, Ginny i Luna uspjeli pronaći testrale u vlasništvu škole na kojima su doletjeli do Ministarstva magije.

Društvo je stiglo u Odjel tajni kojeg je Harry vidio u snovima, ali su otkrili da su smrtonoše već unutra. Posljednji san koji je Harry sanjao nije bio stvaran, nego je poslužio kao Voldmeortova zamka, način da ga dovede u Ministarstvo zato što je želio da Harry za njega uzme proročanstvo koje se tiče Voldemorta i Harryja.

Glumačka postava

uredi
 
Dolores Umbridge (Imelda Staunton) se ispostavila kao nesposobna za obavljanje profesorskog posla te je zbog svojih rigoroznih mjera postala jedna od najomraženijih profesorica u povijesti škole.
 
Albus Dumbledore (Michael Gambon) se u samoj zgradi Ministarstva sukobio sa svojim bivšim učenikom, Lordom Voldemortom i tako svijeti dokazao da se zli čarobnjak vratio. Dumbledore je jedini čarobnjak kojega se Voldemort bojao.

Nagrade

uredi

Prije premijere, film je nominiran za novu nagradu tijekom MTV Movie Awrdsa 2007. godine - Najbolji ljetni film kojeg još niste pogledali. Ipak, nagradu je dobio film Transformers. Dana 26. kolovoza 2007., film je dobio nagradu za najbolj ljetni film u kategoriji drama/pustolovni tijekom dodjele Teen Choice Awardsa.

Tijekom dodjele Scream Awardsa 2007., film je nominiran u nekoliko kategorija, a pobjedu je odnio u dvije - najbolji nastavak i najbrutalniji antagonist (Ralph Fiennes). Nagrade u kategorijama najbolji obiteljski film, najbolji glumac (Daniel Radcliffe) i najbolja glumica (Emma Watson), film je dobio tijekom dodjele ITV-jevih National Movie Awardsa. Film je dobio još nekoliko manje poznatih nagrada, ponajviše u kategoriji najboljeg filma, dok je režiser David Yates dobio nagradu Empire za najboljeg režisera.

Film je nominiran za nagradu Saturn u nekoliko kategorija, ali bez uspjeha, kao i za nagradu BAFTA. Nije osvojio nagradu ni za najbolji produkcijski dizajn, ni za specijalne efekte. Također, ovo je drugi nastavak serijala koji nije nominiran ni za jednog Oscara (prvi je bio Chamber of Secrets).

Izvori

uredi
  1. Anelli, Mellisa. "WB: Hurley Not Cast in Fifth Potter Film". The Leaky Cauldron. 8 February 2005. Retrieved 28 May 2006.
  2. Cummins, Fiona (2 August 2005). „Exclusive: Helen is New Foe for Harry”. The Daily Mirror. Pristupljeno 18 February 2008. 
  3. „Luna Lovegood role has been cast”. CBBC Newsround. 2 February 2006. Pristupljeno 18 February 2008. 
  4. „Potter exclusive: New Bellatrix”. CBBC Newsround. 25 May 2006. 
  5. „Top actress "will play Umbridge"”. BBC. 21 October 2005. Pristupljeno 23 October 2006.