Happy Days je američki televizijski sitkom koji se od 1974. do 1984. emitirao na programu mreže ABC. Radnja, smještena u Milwaukee, je pratila život mladog protagonista Richieja Cunnighama (koga je glumio Ron Howard), njegove porodice i prijatelja od sredine 1950-ih do sredine 1960-ih, prikazavši nostalgičnu i idealiziranu viziju Amerike tadašnjeg vremena. Serija, koju je osmislio Gary Marshall, bila je temeljena na epizodi TV-antologije Love, American Style i doživjela je veliku popularnost, održavši se na programu deset sezonu i potakavši vlastite spin offove kao što su Laverne & Shirley, Mork & Mindy i Joanie Loves Chachi.

Happy Days
Drugi nazivHappy Days Again
Žanrsitcom
KreatorGarry Marshall[1]
NastupajuRon Howard (sezone 1–7, 11),
Henry Winkler
Marion Ross
Anson Williams
Donny Most (sezone 1–7)
Erin Moran
Al Molinaro (sezone 3–9)
Scott Baio (sezone 5–9, 11)
Lynda Goodfriend (sezone 4–9)
Cathy Silvers (sezone 8-10)
Ted McGinley (sezone 7–11)
Tom Bosley
Pat Morita (sezone 2–3, 10–11)
Završna temaPratt and McClain (1974–1975), Norman Gimble with Charles Fox (1975–1983), Bobby Avron (1983–1984)
Kompozitor(i)John Beal, Frank Comstock, James Patrick Dunne, Dan Foliart, Charles Fox, Jack Hayes, Pete King
Zemlja porijekla SAD
Jezik/ciengleski
Broj sezona11
Broj epizoda247 (Lista epizoda)
Produkcija
Izvršni producent(i)Garry Marshall
Thomas L. Miller
Edward K. Milkis
Robert L. Boyett (sezone 8-11)
Producent(i)William Bickley
Michael Warren
Anthony W. Marshall
Ronny Hallin
Fred Fox, Jr.
Postavke kamerejedna kamera (1974)
više kamera (1974-1984)
Trajanje22–24 min. po epizodi
Producentska kompanija/eHenderson Productions (sezone 4–11)
Miller-Milkis Productions (sezone 1–8)
Miller-Milkis-Boyett Productions (sezone 9-11)
DistributerParamount Television, CBS Television Distribution
Emitiranje
Originalni kanalABC
Audio formatMonaural
Originalno prikazivanje14. januar 1974. – 8. maj 1984.
Statuszavršena
Kronologija
PrethodiLove, American Style
Srodne emisijeLaverne & Shirley, Blansky's Beauties, Mork & Mindy, Out of the Blue, Joanie Loves Chachi

Njena dugovječnost i uticaj na američku popularnu kulturu ju je učinio predmetom detaljnog proučavanja od televizijskih teoretičara i kritičara, te su upravo zahvaljujući njoj u televizijsku terminologiju ušli izrazi kao Fonziejev sindrom i preskakanje ajkule.

Likovi i glumačka postava uredi

Glavni likovi uredi

  • Richard "Richie" Cunningham (Ron Howard): Sin i srednjoškolac. Protagonist prvih sedam godina/sezona serije (1974–1980). Kada je Howard napustio seriju kako bi se posvetio režiserskoj karijeri, Richie je "ispisan" iz serije u obliku podzapleta kojim se prijavljuje u vojsku. Howard je nakon toga imao nekoliko gostujućih nastupa u završnoj sezoni.
  • Howard "Mr. C". Cunningham (Tom Bosley): Suprug, otac, vlasnik trgovine, član lože, porodični čovjek. Često viđan kako čita novine sjedeći na svojoj stolici.[2]
  • Marion "Mrs. C". Cunningham (Marion Ross): Supruga, majka i domaćica. Bila je jedini lik kome je Fonzie dozvoljavao da ga naziva njegovim osobnim imenom - Arthur - što je ona uvijek činila od milja.[3]
  • Joanie Cunningham (Erin Moran): Richiejeva mlađa sestra. U ranim sezonama stalno špijunira Richiejeve aktivnosti.
  • Arthur "Fonzie" / "the Fonz" Fonzarelli (Henry Winkler): ispočetka sporedni lik, kasnije je stekao popularnost kao izbijajući lik i postao stalni član postave. Poznat po frazi "(H)eyyyy!"
  • Warren "Potsie" Weber (Anson Williams): Richiejev najbolji prijatelj i talentirani pjevač. Prikazan je kao mnogo ležerniji i "svjetskiji" od Richieja u ranim sezonama. U kasnijim sezonama se veći naglasak daje na njegovu lakomislenost.
  • Ralph Malph (Donny Most): Richiejeve prijatelj i samouki komičar. Ralph je zajedno sa Richiejem (1980) napustio grad kako bi išao u vojsku. Vratio se kroz gostujući nastup u završnoj sezoni.
  • Charles "Chachi" Arcola (Scott Baio): Fonziejev mlađi rođak i, kasnije, posinak Ala Delvecchija. Hodao je i na kraju oženio Joanie Cunningham.
  • Matsuo "Arnold" Takahashi (Noriyuki "Pat" Morita): U prvoj sezoni je Arnold bio sredovječni bijelac koji se pojavio u deset sekundi. Morita je lik vlasnika Arnoldovog Drive-Ina prikazivao u sezoni 3 (1975–1976), tvrdeći da je nadimak stekao kada je kupio restoran i mušterije ga greškom počele nazivati "Arnold." Lik je objasnio da je bilo previše skupo da mijenja slova natpisa u "Takahashi." Također je radio i kao instruktor borilačkih vještina, držeći tečajeve samoobrane iza radnog vremena u rstoranu. Morita je također glumio "Arnolda" kao gostujuća zvijezda 1977. i 1979. prije nego što je ponovno postao povremeni lik nakon odlaska Ala Molinara 1982.
  • Al Delvecchio (Al Molinaro): Bio je gostujući lik u epizodi 1974. godine, a potom se vratio kao stalni lik sezona 4–10 (1976–1982) kao novi vlasnik/kuhar u drive-inu. Al se oženio za Chachinu majku, postavši tako Fonziejev ujak. Molinaro je napustio Happy Days 1982. kako bi nastupao Joanie Loves Chachi, te gostovao u ulozi Ala u tri kasnije epizode Happy Days.
  • Jenny Piccalo (Cathy Silvers): Joaniena najbolja prijateljica luda za mladićima (19801983). Često se spominjala u ranim sezonama, ali se prvi put pojavila godine 1980. U završnici serije je imala gostujući nastup. Jennyn otac se pojavio kao gostujući lik, a tumačio ga je Silversin stvarni otac Phil Silvers.
  • Lori Beth Allen Cunningham (Lynda Goodfriend): Richiejeva djevojka, a kasnije i supruga (19771982). Vratila se kroz gostujući nastup u završnoj sezoni.

Sporedni likovi uredi

  • Charles "Chuck" Cunningham (Gavan O'Herlihy, Randolph Roberts): Stariji sin, student na koledžu i košarkaš. Chuckov lik je "ispisan" iz serije u Sezoni 2. Nakon toga je Fonziejev lik dobio ulogu "starijeg brata" za Richieja i njegove prijatelje.
  • Pinky Tuscadero (Roz Kelly): Bivša Fonziejeva djevojka.
  • Leather Tuscadero (Suzi Quatro): Muzičarka. Sestra Pinky Tuscadero i bivša maloljetna delinkventica.
  • Roger Phillips (Ted McGinley): Marionin nećak, nastavnik i trener u školi Jefferson High. Uveden nakon što je Richiejev lik napustio seriju (1980–1984)
  • Flip Phillips (Billy Warlock): Rogerov brat. (samo Sezona 10)
  • Krystal "KC" Cunningham (Crystal Bernard): Howardova nećaka. (samo Sezona 10)
  • Marsha Simms (Beatrice Colen): Carhop (auto-konobarica) u prve dvije sezone.
  • Spike (Danny Butch) Fonziejev mlađi rođak. Pojavio se nekoliko puta prije uvođenja lika Chachi.
  • Wendy (Misty Rowe): Još jedna carhop u Arnoldovom restoranu (prve dvije sezone).
  • Louisa Arcola / Louisa Delvecchio (Ellen Travolta) Majka Chachi Arcola i Fonziejeva tetka. Oženila se za Ala Delvecchija.
  • Melvin Belvin (Scott Bernstein): "Šmokljanski" školski kolega Joanie i Chachi.
  • Eugene Belvin (Denis Mandel): Brat blizanac Melvina Belvina. Također "šmokljan".
  • Bobby (Harris Kal): Prijatelj Chachi i Joanie koji se pojavljuje nakon što su Richie i Ralph napustili seriju.
  • Bill "Sticks" Downey (Jack Baker): Prijatelj Richie, Potsie i Ralpha, te bubnjar u njihovom bendu zbog čega je dobio nadimak "Sticks" (Palice), mada je tvrdio da je to zbog mršavosti.
  • Gloria (Linda Purl): Richiejeva povremena djevojka u Sezoni 2.
  • Ashley Pfister (Linda Purl) Razvedena majka koja postaje Fonziejeva stalna djevojka, ali je kasnije sa njim prekinula (van ekrana) (1982–1983).
  • Heather Pfister (Heather O'Rourke): kćer Ashley Pfister (1982–1983).
  • Student Jim (Jium the Student, Kurt Krakowian): učenik na dodjeli diploma (1977).
  • Danny Fonzarelli (Danny Ponce): Fonziejev usvojeni sin u finalu serije.
  • Policijski službeni Kirk / rezervni major Kirk (Ed Peck): Fonziejeva nemeza i neprijatelj koji voli iskazivati svoj autoritet, stalno vrebajući na "pinkose" (komuniste).

Izvori uredi

  1. „Happy Days - The Third Season”. DVD Talk. Pristupljeno 16. VIII 2010. 
  2. „Happy Days Actor Tom Bosley Dies”. Baltimore Sun. Arhivirano iz originala na datum 2010-10-22. Pristupljeno 19. X 2010. 
  3. „Marion Ross on 'Happy Days' and today”. The Los Angeles Times. Pristupljeno 19. X 2010. 

Eksterni linkovi uredi