Za ostala značenja, vidi Hans Kloss (razvrstavanje).


Hans Kloss, također poznat i kao Kapetan Kloss (polj. Kapitan Kloss), je izmišljeni lik poljskog obavještajca koji je bio protagonist popualrne poljske TV-serije Važnije od života gdje je njegov lik tumačio Stanislaw Mikulski.

Hans Kloss
lik iz Važnije od života
Prvo pojavljivanje Wróg jest wszędzie (epizoda originalne serije, 1965)
Posljednje pojavljivanje Hans Kloss. Stawka większa niż śmierć (2011)
Kreator Andrzej Zbych
Portretirao/la Stanislaw Mikulski
Tomasz Kot
Informacije
AliasiHans Kloss
Agent J-23
Rodmuški
NacionalnostPoljak

Stvorili su ga Andrzej Szypulski i Zbigniew Safjan, pisci poznatiji kao tandem koji je stvarao pod zajedničkim pseudonimom Andrzej Zbych. Inspiraciju su im pružili stvarni događaji vezani uz Drugi svjetski rat, pri čemu se spominje karijera sovjetskog obavještajca Nikolaja Kuznjecova i poljskog obavještajca Artura Jastrzębskog, ali i filmovi o Jamesu Bondu. Lik Hansa Klossa se prvi put pojavio 1965. u TV-seriji Važnije od života koja se emitirala uživo; poljskoj i svjetskoj publici je daleko poznatiji po kasnijoj verziji, snimljenoj na filmskoj vrpci i emitiranoj od 1968. do 1969.

Pravo ime lika je Stanislaw Kolicki, koji nakon njemačke invazije i okupacije Poljske, a prije operacije Barbarossa bježi na sovjetsku teritoriju gdje tamošnje vlasti ustanove kako je neobično fizički sličan Hansu Klossu, oficiru njemačke obavještajne službe Abwehr koji je od Sovjeta bio zarobljen prilikom pokušaja špijunaže. Radnja serije prikazuje kako preuzima njegov identitet, kao i posao u Abwehru, te koristi svoj položaj kako bi prikupljao obavještajne podatke za saveznike i sabotirao nacističke napore širom okupirane Evrope.

Serija je postigla izuzetnu popularnost, koja se iskazala kroz novelizacije, seriju stripova, a 1980-ih i istoimenu video-igru. Godine 2011. je snimljen nastavak pod naslovom Hans Kloss. Stawka większa niż śmierć gdje je lik mladog Hansa Klossa tumačio Tomasz Kot.

Vanjske veze uredi