Hannibal Hamlin

Hanibal Hamlin (engl. Hannibal Hamlin; Paris, 27. avgust 1809Bangor, 4. jul 1891) je bio američki političar koji je služio kao 15. potpredsednik Sjedinjenih Država u periodu od 1861. do 1865. godine, za vreme mandata predsednika Abrahama Linkolna, tokom Građanskog rata u Americi. Bio je prvi potpredsednik iz Republikanske stranke.

Hanibal Hamlin
Hannibal Hamlin

Hanibal Hamlin

Biografija
Datum rođenja 27. 8. 1809. (1809-08-27)
Mesto rođenja Paris (SAD)
Datum smrti 4. 7. 1891. (dob: 81)
Mesto smrti Bangor (SAD)
Politička partija Demokratska stranka SAD
Republikanska stranka SAD

Pre nego što je izabran za potpredsednika, Hamlin je bio član Senata, Predstavničkog doma, i kratko kao 26. guverner Mejna.

Potpredsednički mandat uredi

Hamlin je postao potpredsednik 1861. Predsednika Linkolna nije upoznao sve do izbora. Mejn je bio prva država na severoistoku koja je prihvatila Republikansku stranku, tako da je politički savez Linkolna i Hamlina imao smisla u kontekstu regionalnog balansa. Hamlin je takođe bio dobar govornik, i poznat kao protivnik robovlasništva. Dok je služio kao potpredsednik, Hamlin nije imao puno uticaja u Linkolnovoj administraciji, mada se zalagao i za Proklamaciju o emancipaciji, i za naoružavanje crnaca. U junu 1864, republikanci i „ratne demokrate[1] su se dogovorili da formiraju Partiju nacionalne unije. Iako je Linkoln ponovo nominovan, ratni demokrata Endru Džonson iz Tenesija je odabran da zameni Hamlina kao kandidat za potpredsednika. Linkoln i Džonson su izabrani u novembru 1864, a Hamlinov mandat je istekao 4. marta 1865.

Hamlin i Linkoln nisu bili bliski prijatelji ali su imali dobar saradnički odnos. U to vreme običaji u Beloj kući nisu nalagali da potpredsednik stalno prisustvuje sastancima kabineta, i Hamlin nije uobičajeno posećivao Belu kuću.

Izvori uredi

  1. Članovi Demokratske stranke koji su se zalagali za agresivniju politiku prema Konfederaciji.

Literatura uredi

Spoljašnje veze uredi