Hulk

(Preusmjereno sa stranice Halk (strip))
Za ostala značenja, vidi Hulk (razvrstavanje).

Halk (u ranim prevodima Golijat, zatim Hulk, engl. Hulk) jeste strip-junak izdavačke kuće Marvel komiks autora Stena Lija (scenario) i Džeka Kirbija (crtež). Prva epizoda Halka objavljena je u maju 1962. u u prvom broju strip-sveske Neverovatni Halk (engl. The Incredible Hulk # 1). Inspiraciju za lik Halka Li je dobio gledajući film o Frankenštajnovom čudovištu pri čemu je lik čudovišta kombinovao sa likom gospodina Hajda iz romana Roberta Luisa Stivensona Doktor Džekil i mister Hajd.

Hulk (fonteski: Halk)
Podatci o izdavanju
IzdavačMarvel komiks
Prvo pojavljivanjeNeverovatni Halk br. 1 (maj 1962.)
KreatoriSten Li
Džek Kirbi
Podatci iz priče
Alter ego Robert Brus Bener
VrstaMutant
Moći i sposobnosti
ubrzano samoisceljenje, mogućnost disanja pod vodom, neograničena snaga, neverovatne skočne sposobnosti, izdržljivost, otpornost na kontrolu uma

Sem Lija i Kirbija na stripu su još radili i scenaristi Džon Bern, Piter Dejvid, Stiv Englhart, Pol Dženkins, Brus Džouns, Greg Pak, Džef Loub, Fred van Lenti, Rik Parker i Džef Parker, te crtači Tod Makfarlan, Erik Larsen, Džef Perves, Kit Polard, Dejl Kion, Džon Romita Stariji, Džon Romita Mlađi, Majk Deodato, Dag Brejtvajt, Džon Makrej, Adam Kubert, Ed Makgines, Art Adams, Frenk Džou i Vils Portasio.

Halkovo pravo ime je Brus Baner i sin je doktora Brajana Banera i Rebeke Baner. Ljubomoran na Brusovu bliskost sa majkom, otac je kući često dolazio pijan i maltretirao ih, pa su Rebeka i Brus odlučili da pobegnu od njega. Saznavši za bekstvo, Brajan Baner ih je pronašao i ubio Rebeku pred Brusovim očima. Brusa je usvojila tetka, Rebekina sestra, da bi on kasnije posatao fizičar na Univerzitetu u Kaliforniji.

Na jednom testiranju gama-bombe, Brus Bener biva ozračen spasavajući život svog kolege. Nije bio svestan da unutar njega, kao posledica zračenja, narasta čudovište koje ne može da kontroliše bes. Kad god se Baner razbesni, pretvara se u ogromno zeleno čudovište neverovatnih fizičkih predispozicija. Brusova devojka je Beti Ros, ćerka generala Rosa, zvanog Tandebolt, koji je najveći Halkov rival. Ostali Halkovi neprijatelji su Tanos, Moćni Tor, Abominejšon, Doktor Strejndž, Dok Sampson, Amfibion, Gremlin ...

Godine 2003. po stripu je snimljen i istoimeni film reditelja Anga Lija sa Australijancem Erikom Banom u naslovnoj ulozi. Pet godina kasnije je snimljen film gde je njegov lik tumačio Edvard Norton. 1970-ih se emitovala TV-serija u kojoj su Halka glumili Bil Biksbi i Lu Ferinjo.