Harold Rowe Holbrook, Jr. (17.2. 1925.- 23. 1. 2021.) je bio američki Emmyjem i Tonyjem nagrađeni glumac.[1] Najpoznatiji je po ulogama u TV-serijama kao što je Abraham Lincoln u istoimenoj mini-seriji iz 1976, senator Hays Stowe u The Bold Ones: The Senator i kapetan Lloyd Bucher u Pueblo. Oženjen je za glumicu Dixie Carter.

Hal Holbrook
glumac, scenarist
Holbrook godine 1977.
Biografske informacije
RođenjeHarold Rowe Holbrook Jr.
(1925-02-17)17. 2. 1925.
Cleveland, Ohio, SAD
Smrt23. 1. 2021. (dob: 95)
Beverly Hills, California
SupružnikRuby Elaine Johnston (v. 1945 —  razv. 1965)
Carol Eve Rossen (v. 1966 —  razv. 1983)
Dixie Carter(v. 1984 —  s. 2010)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, scenarist

Biografija uredi

Holbrook je rođen u Clevelandu, a majka Aileen (rođ. Davenport) mu je bila vodviljska plesačica. Odrastao je u South Weymouthu u državi Massachusetts. Za vrijeme drugog svjetskog rata je regrutiran u vojsku te stacioniran na Newfoundlandu gdje je dosadu kratio organizirajući amatersko kazalište.

Holbrook se obrazovao na Akademiji Culver i Univerzitetu Denison. Na potonjem je za potrebe svog diplomskog rada počeo istraživati život Marka Twaina i s vremenom napisao monodramu Mark Twain Tonight! o životu tog poznatog pisca. Ta mu je monodrama, u kojoj je sam nastupao, predstavljala odskočnu dasku za dalju karijeru. Godine 1954. ga je zapazio poznati TV-voditelj Ed Sullivan i pozvao u svoj show.

Holbrookov uspjeh je bio takav da ga je predsjednik Dwight Eisenhower pozvao da nastupa u Bijeloj kući, a State Department ga je 1959. angažirao da nastupa kao dio američke teatarske delegacije iza željezne zavjese.

Usprkos toga, Holbrook je relativno kasno zapažen od filmskih i TV-producenata te nije dobijao glavne uloge. Umjesto toga se početkom 1970-ih imetnuo kao karakterni glumac, i to jedan od najprepoznatljivijih. Njegova su specijalnost bili likovi osoba s autoritetom, i to često onih upetljanih u svakojake zavjere. Najpoznatija od njih je Duboko grlo u filmu All the President's Men.

Glavne uloge je uglavnom dobijao na televiziji, a najpoznatija mu je uloga Lincolna te komandanta zlosretnog američkog broda USS Pueblo.

Holbrook je karijeru nastavio na televiziji. Godine 2007. je nastupio u filmu Into the Wild za što je dobio oskarovsku nominaciju. To se zbilo u dobi od 82 godina, te je tako Holbrook postao rekorder kao najstariji glumac nominiran za tu nagradu.

Holbrook je prije Dixie Carter bio oženjen još dva puta - za Ruby Holbrook s kojom ima dvoje, i za Carol Eve Rossen s kojom ima jedno dijete.

Filmografija uredi

Za ostale reference v. http://www.filmreference.com/film/0/Hal-Holbrook.html

Izvori uredi

  1. „Hal Holbrook at the Internet Broadway Database”. Awards. Pristupljeno 09. 01. 2008. 

Eksterni linkovi uredi