Hajla
Panorama Hajle
Panorama Hajle
Nadmorska visina 2403 m
Države  Srbija
 Crna Gora
Hajla na karti Srbije
Hajla

Hajla (albanski: Hajlë) je planina u sklopu Prokletija, na granici Kosova[a] i Crne Gore. Leži između Rugovske klisure i izvorišta reke Ibra. Najveću visinu (2403 m) dostiže na teritoriji Kosova. Obuhvata i nešto izdvojenu Ahmicu visine 2272 m .

U njenoj građi najviše je permskih kvarcnih konglomerata i povrh njih, silificiranih, mermerastih i dolomitskih krečnjaka. U pleistocenu bila je pod lednicima, koji su se od nje razilazili i kretali, naročito prema severu, među kojima je najpoznatiji bio rožajski. Njihovi tragovi su ostali u vidu nekoliko cirkova i valovskih korita. Zbog izrazite visine, greben Hajle je go, a niži delovi su pokriveni suvatima, a podnožje, naročito prema izvorištu Ibra, četinarskom vegetacijom u kojoj ima divljih životinja (medved, vuk i dr.)

Najviši vrhoviUredi

NapomeneUredi

a.  Kosovo je predmet teritorijalnog spora između Republike Srbije i samoproglašene Republike Kosovo. Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008, dok Srbija tvrdi kako predstavlja deo njene suverene teritorije. Kosovo je trenutno priznalo 96 od 193 država-članica UN.

LiteraturaUredi