Hafza bint Omer

Hafza bint Omer (arapskiحفصة بنت عمر) je rođena 606. godine a umrla 665. godine je bila kćerka Omera ibn Hataba, drugog Halife i supruga Poslanika Islama Muhameda, radi čega je imala nadimak "majka pravovjernih".

Dio članaka o islamu

Supruge Muhameda

Hatidža bint Huvejlid

Seuda bint Zama

Aiša bint Ebu-Bekr

Hafza bint Omer

Zejneb bint Huzejme

Hind bint Ebi Umeje

Zejneb bint Džahš

Džuvejrija bint Haris

Remla bint Ebu Sufjan

Rejhana bint Amr

Safija bint Hujej

Mejmuna bint Haris

Marija Kibtija

Kratka biografija uredi

Prije braka sa Muhamedom bila je u braku sa Kunejs ibn Huzejfom sa koji je podlegao od rana u bici na Uhudu. Hafza je tada imala osamnaest godina. Prema hadisu, nakon što je njegova kćerka Hafza postala udovica, Omer ibn Hatab je ponudio ruku svoje kćerke Osmanu koji je rekao "razmislit ću". Nakon nekoliko dana je rekao Omeru "Mislim da sada nije moguće da se oženim", nakon toga Omer je ponudio brak sa svojom kćerkom Ebu Bekru, koji je samo šutio i tako odbio. Nakon što se naljutio na njih dvojicu (na znajući zašto ga odbijaju), otišao se požaliti Muhamedu koji mu je tada rekao "Tvoja kćerka će se udati za boljeg od Osmana a Osman će oženiti bolju od Hafze". Tada je Omer ponudio ruku svoje kćerke Muhamedu i shvatio zašto su Osman i Ebu Bekr odbili ruku njegove kćerke. Osman je poslije oženio kćerku Muhameda[1]

Muhamed ju je oženio nakon bitke na Bedru i Hafza je tada imala oko 20 godina, a Muhamed oko 56. Sa ovom ženidbom, Muhamed je pojačao svoju vezu sa Omerom ibn Hatabom koji je tada mu postao punac (tast).

Hafiza uredi

Prenosi se da je Hafza bint Omer bila i "Hafiz" Kur'ana (znala je Kur'an napamet). Kopija Kur'ana koju je na papir, u obliku knjige zapisao Zejd ibn Sabit po instrukcijama Halife Ebu Bekra, data je Hafzi bint Omer na čuvanje.

"Preselila je na Ahiret" (muslimanski termin za smrt osobe) 665. godine.

 
"Džennetul Baki" (Rajski Vrt), Mezarje u Medini u kome je pokopana "Majka pravovjernih" Hafza

Izvori uredi

  1. Sahih Buhari Tom 7.Poglavlje 62, Hadis broj 55