HNK Segesta Sisak

HNK Segesta Sisak
Puno ime Hrvatski Nogometni Klub Segesta Sisak
Nadimak Stara dama
Osnovan 1906.
Igralište Gradski stadion, Sisak
Navijači Antitalenti
Kapacitet 8.000 mjesta
Direktor {{{direktor}}}
Trener
Liga 4. HNL - Središte
2018./19. 5.
Boje kluba Boje kluba Boje kluba
Boje kluba
Boje kluba
 
Glavni dres
Boje kluba Boje kluba Boje kluba
Boje kluba
Boje kluba
 
Pričuvni dres
Gradski stadion Sisak - domaći stadion HNK Segesta

HNK Segesta hrvatski je nogometni klub iz Siska, te najstariji nogometni klub u Hrvatskoj i ovom dijelu Evrope koji još uvijek djeluje. Trenutno igra u 4. HNL - Središte.

HistorijaUredi

Prvi povijesni dokumenti o počecima igranja nogometa na području Hrvatske upućuju na Engleze koji su u Županji oko 1880. gradili tvornicu tanina, te su iz dokolice počeli igrati ovu igru. Još ranije, 1873., u Rijeci su ga igrali engleski tehničari i mađarski željezničari. 5. srpnja 1893. Hrvatski Sokol upućuje poziv svima koji žele učiti igrati »football« (još nije bilo hrvatske riječi), da se jave u društvo. Nakon što je vrlo brzo ovaj sport ušao u mnoge škole, već prvih godina 20. stoljeća počinju nicati mnogi nogometni klubovi. Tako su 1901. utemeljeni klubovi u Osijeku i Vukovaru, a nogometnu sekciju ima i atletski klub subotičkih Bunjevaca. U Zagrebu se 1903. osniva »Prvi nogometni i športski klub Zagreb« i »Akademski šport klub« (kasniji HAŠK), u Karlovcu djeluju »Trenk« i »Panonija«, u Splitu »Šator«, a u Samoboru »Šišmiš.« Ipak, nijedan od ovih klubova nije do danas održao neprekinuto djelovanje.

Nogomet u SiskuUredi

U Sisku također postoje dokazi o vrlo ranom početku igranja nogometa, osobito po školama. Prvi širitelj nogometa u gradu bio je Ferdo Hefele (1846.-1909.), koji u svome putopisu Put na istok do Carigrada (1890.) opisuje kako je naučio igrati nogomet u Zagrebu. Hefele je 40 godina djelovao u Sisku kao učitelj, te je bio prvi i dugogodišnji učitelj tjelovježbe u Višoj pučkoj školi i Šegrtskoj školi. Kasnije su i u tim školama (1909.) osnovani nogometni klubovi (»Croatia« i »Hrvat«). Drugi promicatelj nogometa u Sisku bio je učitelj gimnastike Stjepan Sebastijan, rodom iz Senja, koji je bio učenik Franje Bučara pionira ovog sporta u Hrvatskoj.

Utemeljenje klubaUredi

1906. u Sisku, koji je tada imao 7.100 stanovnika, utemeljen je Ferijalni športski klub »Segesta.« Skupinu učenika i studenata koji su osnovali klub predvodio je trinaestogodišnji učenik Ivo Stipčić, kojemu su zbog dobrog uspjeha u školi rođaci kupili novu, kožnatu nogometnu loptu.

Krajem lipnja ili početkom srpnja 1906. Stipčić i dvadesetak njegovih prijatelja okupili su se u gostionici Stipčićeva tetka Ivana Šešeka (današnja ul. Ivana Kukuljevića-Sakcinskog 4), te ondje osnovali klub. Osnivači su se dogovorili da prvi predsjednik kluba bude vlasnik lopte, to jest Ivo Stipčić, a za ime kluba izabrano je »Segesta«, prema imenu starog keltsko-ilirskog naselja na području Siska - Segestica. Budući da su članovi kluba bili uglavnom učenici i studenti koji su u Sisku boravili samo u vrijeme školskih praznika (ferija), nazvan je »Ferijalnim športskim klubom.«

Kasnija novinska izvješćaUredi

Premda o samom osnivanju nema sačuvanih dokumenata, postoje brojna svjedočanstva sudionika toga skupa, a od 1909. sačuvana su i prva novinska izvješća o utakmicama. Te je godine 15. kolovoza u Sisku održana utakmica sa zagrebačkom Concordijom (prema Novom Sisačkom Glasu). U tjedniku Sisak iz 1912. nalazi se popis sisačkih nogometnih klubova, a za Segestu se kaže da postoji samo preko ferija, a sljedeće godine tjednik Posavac kaže za Segestu da je »prvi klub u Sisku« i da je »išao donekle napred i držao se na površini.« Zagrebački list Šport iz 1919. spominje Segestu kao »Prvi sisački klub Ferijalni športski klub „Segesta“.«

Hrvatske novine iz 1927. (br. 21 od 21. svibnja) donose i opis osnutka kluba, te nabraja i njegove utemeljitelje iz 1906, a isti list u lipnju 1931., povodom 25. obljetnice kluba donosi sljedeći tekst:

»Bio je to izrazito djački klub, pa se aktivnost odvijala uglavnom za školskih ferija. Tada se svaki dan išlo na trening kroz grad u dresovima a igrači su nosili sa sobom golštange i ostalu opremu jer se nije znalo na kojoj će livadi moći trenirati i igrati, jer su ih vlasnici nemilice tjerali...«

Nakon Drugog svjetskog rataUredi

Segesta u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata igra u sustavu natjecanja Nogometnog saveza Jugoslavije. Najčešće je bila u drugoj ligi toga sustava. 1986. godne osobito je obilježena 80. obljetnica djelovanja kluba, kao najstarijeg kluba na prostoru Jugoslavije.

U nezavisnoj HrvatskojUredi

U neovisnoj Hrvatskoj Segesta je više puta zaigrala u prvoj državnoj ligi. U sezoni 1992./93 zauzela je 10. mjesto; 1993./94. 9. mjesto; 1994./95. 8. mjesto; 1995./96. 6. mjesto u prvoj A ligi; 1996./97. 11. mjesto, nakon čega se više nije uspjela plasirati u natjecanje na državnoj razini.

U Hrvatskom nogometnom kupu igrala je u sezonama 1992./93., 1993./94. (četvrtfinale), 1994./95. (osmina finala), 1996./97. (osmina finala), 1998./99. (četvrtfinale), 2000./01. (osmina finala), 2001./02., 2002./03., 2003./04..

Segesta danasUredi

U najnovije vrijeme Segesta igra u 2. hrvatskoj nogometnoj ligi, iz Hrvatskog nogometnog kupa eliminirana je u osmini finala.

U sezoni 2009./2010. Segesta završava u 2.HNL ligi kao posljednja ekipa na ljestvici te samim time ispada u 3.HNL.

U srpnju 2010. na klupu seniorske momčadi Segeste sjeda Ratko Ninković.

Proslava stote obljetnice klubaUredi

30. kolovoza 2006., povodom obilježavanja 100. obljetnice kluba održana je utakmica s Hrvatskom nogometnom reprezentacijom, na prepunom Gradskom stadionu u Sisku. Segesta je izgubila 2:6.

26. rujna 2006. održana je svečana sjednica kluba na kojoj su uručena priznanja najboljim segestinim nogometašima svih vremena, kao i zaslužnim trenerima i sportskim djelatnicima kluba. Priznanja je dobilo 11 igrača: Slavko Draženović, Ivan Sertić, Dubravko Kahler, Željko Plepelić, Milan Radojčić, Branimir Agarević, Zoran Buinac, Nikica Valent, Josip Cavrić, Danijel Kukić i Damir Stefanović, te 92-godišnji Rudolf Draženović, najstariji živući nogometaš Segeste. Priznanja su također dobili i treneri Stjepan Grgec i Nikola Dobranić, te dosadašnji predsjednici kluba i skupštine kluba: Vladimir Posavec, Dragan Božić i Đuro Brodarac. Priznanje za najuspješnijeg suca dobio je Vlado Svilokos, a u kategoriji sportskog djelatnika priznanje je uručeno Stojanu Lamzi. Posthumno su nagrađeni i sisački novinari Miroslav Matovina i Branko Kanižaj.

Nakon svečane sjednice odigrana je i prijateljska međunarodna utakmica s Jantrom iz bugarskog grada Gabrova na Gradskom stadionu u Sisku, na kojoj je Segesta pobijedila 6:2.

Poznati igrači i treneriUredi

 • Marko Mlinarić
 • Tomislav Piplica
 • Mladen Munjaković
 • Mladen Bartolović
 • Silvio Marić
 • Zlatko Kranjčar
 • Branko Ivanković
 • Milivoj Bračun
 • Srećko Bogdan
 • Leonardo Barnjak

Klupski uspjesiUredi

 • Finale INTERTOTO kupa s danskom Silkeborgom 1996. god.

Eksterni linkoviUredi

 • [1]www.hnk-segesta.hr