Hrvatska čista stranka prava

(Preusmjereno sa stranice HČSP)

Hrvatska čista stranka prava (HČSP) je krajnje desničarska politička stranka koja djeluje u Hrvatskoj. Nastala je 12.12. 1992. odvajanjem od Hrvatske stranke prava koji se tada nalazio pod žestokim napadom HDZa Ime je dobila po uzoru na Čistu stranku prava.

Hrvatska čista stranka prava
PredsjednikDavor Trbuha
SjedišteZagreb
Ideologijahrvatski nacionalizam
nacionalni konzervativizam
protekcionizam
velikohrvatstvo
Politička pozicijakrajnja desnica
Sabor
0 / 151
Službene stranice
http://www.hcsp.hr/

Radi se o stranci koja veliča ustašku NDH i njenog poglavnika Antu Pavelića. Na službenim stranicama HČSP-a se može pronaći objava povodom 120. obljetnice Pavelićevog rođenja, a članovi ove stranke odanost ustaškom zločincu iskazivali su i polaganjem cvijeća na grb njegovih roditelja, te pohađanjem crkvenih misa u Pavelićevu čast . Sklonost ustaštvu demonstrirao je i Luka Podrug, kandidat na listi HDZ-ove koalicije za parlamentarne izbore 2015. On je tako javno priznao da je “zaslužan” za isticanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” na spomeniku poginulim pripadnicima HOS-a u Splitu, a na splitskom groblju je 10. travnja 2006. godine slavio uspostavu NDH poručivši da se radi o “danu kojeg svaki normalan Hrvat poštuje i slavi jer je to dan koji se uspoređuje s rođendanom djeteta”[1]

Povijest stranke uredi

Hrvatska čista stranka prava se programski poziva na učenje Stranke prava koju su u mjesecu lipnju 1861. godine utemeljili dr. Ante Starčević, dr. Eugen Kvaternik i Petar Vrdoljak, te kasnije Čiste stranke prava koju su 1895. utemeljili dr Ante Starčević, dr. Josip Frank, Eugen Kumičić i dr. Mile Starčević.

HČSP, od osnivanja do danas uredi

U veljači 1990. obnovljena je Hrvatska stranka prava, kao nasljednica Stranke prava koju je utemeljio Ante Starčević no tijekom 1992 ta stranka se našla u sukobu s HDZom po pitanju Bosne i Hercegovine zbog čega dolazi do unutar stranačkh borbi.

U takvoj atmosferi dio članova napušta stranku i 12.12. 1992. osnovi Hrvatsku čistu stranku prava s programom da se bori za ujedinjenje svih pravaša u jednu pravašku političku stranku. Na Osnivačkom saboru Hrvatske čiste stranke prava donesena je Deklaracija o hrvatskoj pravaškoj slozi i savezu, u kojoj su ti ciljevi sadržani. U veljači 1994. postignut je sporazum s Antom Đapićem predsednikom Hrvatske stranke prava o ujedinjenju. Ali taj je sporazum u veljači 1996. razvrgnut pa je Hrvatska čista stranka prava na Općem saboru održanom 26.10. 1996. obnovila svoj rad. Osnivač i prvi predsjednik Hrvatske čiste stranke prava bio je zagrebački odvjetnik Ivan Gabelica.

Niti na jednim parlamentarnim izborima HČSP nije uspjela izboriti mjesto u Hrvatskom saboru. HSP je na izborima 2003. dobila 5 zastupnika, ali do slijedećih izbora 2007. ta stranka slabi, djelomično zbog razilaženja s tradicionalnom pravaškom ideologijom, zbog čega su se birači osjećali izdanima i okrenuli se drugim strankama. HČSP do danas ima marginaliziranu ulogu u hrvatskom političkom životu, s pretežno regionalnim karakterom vezanim uz Dalmaciju.

U glavnom gradu Zagrebu stranka nije prešla osvojeni prag pošto je dobila 6427 glasova ili samo 0.8 % od ukupnog biračkog tijela. Slična situacija je i u ostatku Hrvatske tako da je po izbornim jedinicama u kojima je izašao HČSP dobio između 0.17 % i 1.31 % glasova.

Nakon lokalnih izbora u Splitu je HČSP podržala novoizabranog gradonačelnika Željka Keruma pridruživši se vijećnicima njegove nezavisne liste koji su Nevenku Bečić izabrali za predsjednicu Gradskog vijeća.

Na izborima 2011. je sklopila predizborni sporazum sa Hrvatskom strankom prava dr. Ante Starčević, pa su njeni glasovi omogućili da Ruža Tomašić bude izabrana u hrvatski Sabor.

Na izborima 2015. je ušla u neformalnu koaliciju sa HDZ-om, odnosno blok Domoljubne koalicije te je jedan njen predstavnik prvi put ušao u Hrvatski sabor.

Zanimljivost uredi

Iako je nominalno HČSP demokratska stranka koja sudjeluje na hrvatskim izborima ona ne priznaje izbornu volju hrvatskih građana koji su izabrali Stjepana Mesića (2000 i 2005) i potom Ivu Josipovića za predsjednike Hrvatske. Sastanak čelnika ove stranke s Ivom Josipovićem u siječnju 2011. godine je izazvao raskol u stranci pošto je članovima to značilo priznanje Josipovićevog predsjedničkog položaja.[2]

Od članova HČSP široj je javnosti najpoznatija Katarina Banić, manekenka izabrana za Miss Hrvatske 2010. godine.

Predsjednici uredi

Izvori uredi

  1. Petar Vidov, Faktograf, Milanović: U HDZ-ovoj koaliciji su obožavatelji Ante Pavelića. 5.11.2015.
  2. „Hrvatska čista stranka Nove pravednosti, Novi List 19.01.2011”. Arhivirano iz originala na datum 2011-01-22. Pristupljeno 2011-01-21. 
  • Gabelica, Ivan (ur.), Starčević : znanstveni kolokvij o 180. obljetnici rođenja, Hrvatska čista stranka prava, Zagreb, 2004., ISBN 953-99521-0-7
  • Miljak, Josip. Imamo mišljenje! : AVIS rent a Croatia : rasplitanje političkih čvorova – ogledi jednog pravaša, Hrvatska čista stranka prava, Zagreb, 2004., ISBN 953-99521-1-5

Eksterni linkovi uredi