Gyrth Godwinson

Gyrth Godwinson (staroengleski: Gyrð Godƿinson) (cca. 1032[1] – 14. oktobar 1066) bio je engleski (anglosaksonski) plemić i dostojanstvenik, poznat kao četvrti sin earla Godwina od Wessexa i mlađi brat Harolda Godwinsona, posljednjeg anglosaksonskog kralja Engleske.

Nakon što mu se otac 1051. posvadio s kraljem Edwardom Ispovjednikom, prognan je u Flandriju. Odatle se vratio sljedeće godine i bio prisutan kada je otac u aprilu 1053. umro. Zahvaljujući Haroldu koji je naslijedio Wessex, porodica je očuvala hegemoniju nad Engleskom; Gyrth je između 1055. i 1057. imenovan earlom Istočne Anglije, Cambridgeshirea i Oxfordshirea.[2] Zajedno sa braćom Leofwineom koji je dominirao jugoistokom, i Tostigom koji je dominirao sjeveroistokom, Godwinsonovi su držali vlast [3] nad cijelim istokom Engleske.

Prema navodima Orderic Vitalisa i Williama Malmesburyja, Gyrth je nakon smrti Edwarda Ispovjednika početkom 1066. bez uspjeha pokušao odgovoriti od preuzimanja engleske krune, podsjetivši ga da bi time prekršio zakletvu normandijskom vojvodi Guillaumeu i riskirao oružani sukob. Iako su se njegova predviđanja ispostavila uspješnim, Gyrth je ostao uz svog brata za vrijeme normanske invazije. Zajedno sa Haroldom i Leofwineom se borio u bitci kod Hastingsa gdje je i poginuo.

IzvoriUredi

  1. Barlow, Vita Ædwardi pp. 7-8.
  2. DeVries, The Norwegian Invasion of England in 1066, pp. 114-115.
  3. DeVries, The Norwegian Invasion of England in 1066, pp. 115.

LiteraturaUredi

Prethodi:
Ælfgār
earl Istočne Anglije
1057–1066
Slijedi:
(Earlstvo ukinuti nakon normanskog osvajanja)