Gwenddoleu ap Ceidio

Gwenddoleu ap Ceidio (? - cca. 573) ili Gwenddolau je bio britski kralj koji je vladao kraljevstvom Arfderydd (za koje se vjeruje da se prostiralo u današnjoj jugozapadnoj Škotskoj i sjeverozapadnoj Engleskoj). Na temelju oskudnih podataka, često pomiješanih za srednjovjekovnim mitovima i pseudohistorijom, vjeruje se da je vladao jednim od malih kraljevstva na koje se Britanija raspala poslije odlaska Rimljana početkom 5. vijeka; srednjovjekovne genealogije ga navode kao potomka Coel Hena, vladara južne Škotske i sjeverne Engleske u periodu kada su ta područja bila poznata kao Hen Ogledd ("Stari Sjever").

Gwenddoleu je poginuo u bitci kod Arferydda, koju navodi srednjovjekovna kronika Annales Cambriae. U njoj se, prema jednim izvorima, suprotstavio braći Pereduru i Gwrgiju, sinovima kralja Eliffera od Ebrauca. Prema drugim izvorima, neprijatelj mu je bio Riderch I od Alt Cluta, kralj Strathclydea. U oba slučaja je jedan od motiva sukoba bio vjerske prirode; Gwenddoleu je bio pagan, a njegovi neprijatelji kršćani.

Gwenddoleu je kasnijim historičarima postao zanimljiv i zbog Geoffreya od Monmoutha i njegovog teksta Vita Merlini, koji navodi kako je Gwenddoleuv bard i savjetnik bio izvjesni Myrddin. On je sudjelovao u bitci; dijelom zato što je ubio jednog od svog rođaka, a dijelom zato što je svjedočio smrti svih svojih prijatelja, poludio je i pobjegao u šumu. Myrddin se smatra temeljem za legende o čarobnjaku Merlinu, a preko njega i drugim arturijanskim likovima.

Izvori uredi

  • Mike Ashley, The Mammoth Book of British Kings and Queens
  • Rachel Bromwich (ed.), Trioedd Ynys Prydein (University of Wales Press, new ed. 1991).