Guy I od Ponthieua

Guy I od Ponthieua (na Tapiseriji iz Bayeuxa naveden po imenom Wido; 1020-e - 13. oktobar 1100), bio je francuski velmoža poznat po ulozi u događajima koji će dovesti do normanskog osvajanja Engleske.

Guy je bio grof Ponthieua, male grofovije u oblasti današnje Pikardije. Bio je mlađi sin grofa Huguesa II, a grofoviju je godine 1052. naslijedio od brata Enguerranda II. Njegova porodica je podržavala Guillaumea od Taloua, sina normandijskog vojvode Richarda II koji se bio pobunio protiv mladog vojvode Guillaumea (kasnije poznatog kao Vilim Osvajač). U tom je sukobu Ermenguard poginuo, a sam Guy je kasnije zarobljen od Guillaumea u bitci kod Mortemera u februaru 1054. Iz zarobljeništva je pušten nakon dvije godine, a kao regent je grofovijom upravljao njegov stric, biskup Guy od Amiensa.

Poslije toga je Guy vojvodu služio kao vazal. Godine 1064. je prilikom putovanja La Mancheom engleski earl Harold Godwinson doživio brodolom i ostao na obali Ponthieua. Tamo ga je Guy I zarobio i doveo u zamak Beuran. Kada je Guillaume za to čuo, naredio je Guyu da pusti Harolda; Guy je to učinio nakon što je primio otkupninu. Harold je potom došao na Guillaumeov dvor gdje se u znak zahvalnosti zarekao da će biti Guillaumeov vazal i pomoći Guillaumeu da postane engleski kralj. Kada je 1066. Harold okrunjen za engleskog kralja, Guillaume je to smatrao kršenjem zakletve i povodom za invaziju.

Iako je nakon toga dugo živio, o Guyu nema mnogo podataka nakon toga. Imao je sina po imenu Enguerrand koji je umro prije 1068. godine, a neki historičari špekuliraju da je njegov brat po imenu Hugues sudjelovao u bitci kod Hastingsa i ubio Harolda. Naslijedila ga je kćer Agnes, udana za Roberta od Bellemea.

Literatura uredi


Prethodi:
Enguerrand II
grof Ponthieua
1053–1100
Slijedi:
Agnes