Guido IV od Spoleta

(Preusmjereno sa stranice Guy IV od Spoleta)

Guidfo IV (Wido; francuski: Guy; ? - 897) bio je vojvoda Spoleta i Camerina od 889. te princ Beneventa od 895. do smrti.

Tradicionalno se smatra sinom vojvode Guida II.[1]

Godine 888. je njegov stric/otac Guido III sebe okrunio kraljem, Francuske, a 889. se okrunio za kralja Italije. Guido je tada na upravu dobio Vojvodstvo Spoleto. Kao i njegov (navodni) otac Guido II, vojvodstvo je dobio mlad, ali se iskazao kao sposoban vojnik. Godine 895. je napao Benevento koji je tada bio pod bizantskom vlašću te ga zauzeo te sebe imenovao princom. Mjesto regenta je ponudio Guaimaru I, mužu svoje ssetre Itte. Guaimar je pristao, ali je na putu zarobljen od strane Adlefera, gastalda Avellina. Guido je svog šurjaka uspio osloboditi nakon opsade.

U Beneventu se zadržao godinu i osam mjeseci. Kada je putovao u Rim kako bi se sreo sa stricom, carom Lambertom, na obali Tibera su ga zaskočili agenti Alberika I i ubili. Alberik je nakon toga sebe postavio za novog vojvodu.

Izvori uredi

  1. Dio genealoga to osporava držeći da su mu pravi roditelji bili Guido III od Spoleta i Ageltrude[1] odnosno izvjesni grof Konrad od Leccoa. [Guaimar I od Salerna]] se u nekim dokumentima naziva rođakom i bratom Lamberta II od Spoleta.[2] Tako pravi odnos između Guida, Lamberta i carice Ageltrude nije posve jasan.

Literatura uredi


Italijansko plemstvo
Prethodi:
Lambert II
vojvoda Spoleta
889–897
Slijedi:
Alberik I
markgrof Camerina
889–897
Upražnjen/a
bizantska vladavina
Titulu posljednji imao/la
Ursus
princ Beneventa
895–897
Slijedi:
Radelchis II