Gunthar od Kölna

Gunther, Günther ili Gunthar od Kölna (njemački: Gunthar von Köln; ? - 8. jul 873) bio je rimokatolički nadbiskup Kölna ekskomuniciran i svrgnut zbog suprostavljanja papinom autoritetu.

Poticao je iz plemenite franačke porodice, a irski učenjak i suvremenik Sedulius Scottus ga je opisao kao "izuzetno sposobnog" čovjeka. Za nadbiskupa je postavljen 22. aprila 850. Dugo vremena je bio u sukobu sa hamburškim nadbiskupom Ansgarom, odbivši mu predati sufragansku biskupiju Bremen. Spor je oko 860. riješio papa Nikola I presudivši u korist Ansgara.

Iste godine je Gunther nastojao pomoći Lotaru II od Lotaringije da dobije razvod od svoje supruge Teutberge. Na sinodima u Aachenu su Gunther i njegovi biskupi prisilili Teutbergu da prizna kako je bila "okaljana" od strane vlastitog brata prije udaje za Lotara, pa je na temelju toga Lotarov brak poništen. Na sljedećem sinodu u februaru 862. su Gunther i njegove pristalice dozvolili kralju da se oženi za svoju konkubinu Waldradu. Čuvši za to, papa Nikola I je poslao legate da ispitaju stvar, ali ih je kralj potkupio, a novi sinod u Metzu 863. je dodatno potvrdio brak.

U oktobru iste godine je papa u Lateranu sazvao sinod koji je poništio odluke Guntherovih sinoda. Kada su Gunther i Theotgaud, nadbiskup Triera, odbili prihvatiti te odluke, ekskomunicirani su. Njih dvojica se sa time nisu htjeli pomiriti te su zatražili pomoć od cara Louisa II i carigradskog patrijarha Fotija I. Papa je, međutim, ostao pri svom stavu čak i nakon Louisove vojne demonstracije pred zidinama Rima.

Kada je vidio da se drugi biskupi podvrgavaju papinom autoritetu, Gunther se 869. kod pape Hadrijana II pokajao te je ekskomunikacija ukinuta. Nakon toga se bez uspjeha pokušavao vratiti u Köln i zauzeti svoju nadbiskupsku stolicu.

Source uredi


Prethodi:
Hildwin
Nadbiskup Kölna
850–864
Slijedi:
Hugo