Guillaume d'Évreux

(Preusmjereno sa stranice Guillaume od Évreuxa)

Grof Guillaume d'Évreux (Guillaume/Vilim od Évreuxa; o. 1042 - 18. april 1118) bio je normanski plemić koji je postao jedan od najvećih anglo-normanskih magnata u novoosvojenoj Engleskoj.

Guillaume d'Évreux
Suprug/a/e/ziHelvise de Nevers
Plemićka porodicaKuća Normandy
OtacRichard d'Evreux
MajkaGodechildis
Rođen/ac. 1042
Umro/la18. 4. 1118.
SahranaOpatija Fontenelle, Samostan Saint-Wandrille

Rodio se kao sin grofa Richarda od Évreuxa i njegove supruge Godchildis. [lower-alpha 1] Kronike navode kako je za vrijeme invazije 1066. vojvodi Guillaumeu (William Osvajač) dao 80 brodova; s obzirom da mu je otac bio živ, to je vjerojatno učinio kao predstavnik porodice. Gotovo je izvjesno da je sudjelovao u bitci kod Hastingsa. Za zasluge je dobio brojne posjede u Engleskoj, a 1067. je naslijedio očeve normandijske posjede.

Pred kraj Williamovog života se 1085. pobunio, ali je zarobljen u neuspjeloj opsadi Saint-Suzannea. Nakon Williamove smrti je pušten iz zarobljeništva. Povezao se s engleskim kraljem Williamom Rufusom protiv njegovog brata, normandijskog vojvode Roberta Curthosea. Guillaume je pri tome koristio Robertov odlazak u Prvi križarski rat 1096. Nakon Robertovog povratka i smrti Williama Rufusa je nastavio surađivati s engleskim kraljem Henryjem I. Prilikom Henryjeve invazije Normandije je sudjelovao na engleskoj strani u bitci kod Tinchenbraija 1106. Dolazak Normandije pod Henryjevu vlast ga je, pak, okrenuo protiv engleskog kralja koji je za razliku od slabog Roberta inzistirao na nametanju vlasti lokalnim feudalcima. Zbog toga je od 1112-13. otjeran u progonstvo u Anjou.

Bio je oženjen za Helvise de Nevers, kćer grofa Guillaumea I od Neversa. Nije imao djece. Naslijedio ga je Amaury III od Montforta.

Napomene uredi

  1. Guillaume de Jumièges navodi Guillaumea kao sina osobe poznate kao "Richard comte d'Evreux et fils de Robert l'archevêque" i njegove supruge.
Prethodi:
Richard
grof Évreuxa
1067–1118
Slijedi:
Amaury III od Montforta