Guillaume VI od Akvitanije

Guillaume VI (Vilim VI; 1004 – mart 1038), također poznat i kao Guillaume Debeli (francuski: Guillaume le Gros bio je vojvoda Akvitanije i grof Poitoua (pod imenom Guillaume IV) od 1030. do smrti. Bio je najstariji sin vojvode Guillaumea V Velikog i njegove prve supruge, Adalmode od Limogesa.

Nakon što je naslijedio oca, došao je u sukob sa svojom maćehom Agnes od Burgudnije, očevom trećom suprugom koja se preudala za Geoffreya Martela, tadašnjeg grofa Vendomea. Zbog toga je zaratio s Martelom, koji je nastojao od Akvitanije preoteti Saintonge. 20. septembra 1034. je zarobljen nakon borbe kod Moncontoura kraj Saint-Jouin-de-Marnesa. Nakon skoro tri godine zatočeništva, pristao je Martelu predati gradove Saintes i Bordeaux, te je pušten na slobodu. Odmah je započeo novi rat, ali je opet poražen te je bio prisiljen predati otok Oléron.

Guillaume se oženio za Eustachie od Montreuila, ali s njom nije imao poznatih potomaka. U Poitiersu je za svoje vladavine reformirao tamošnju upravu, imenovavši prevota zaduženog za civilne poslove. U Poitiersu je i umro, te je pokopan u Maillezaisu. S obzirom da nije imao neposrednih nasljednika, vojvodstvo je preuzeo njegov polubrat Odo (Eudes).

Literatura uredi

Prethodi:
Guillaume V
vojvoda Akvitanije
1030–1038
Slijedi:
Odo
Grof Poitiersa
1030–1038